Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Λαού στη Λαμία – Απελευθέρωση 18 Οκτωβρίου 1944

 

Για την απελευθέρωση της Λαμίας

cimg5420Τιμή και δόξα στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, που πάλεψαν με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της  Χώρας μας από τους φασίστες κατακτητές, συμβάλλοντας στην αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου….

Τιμή και δόξα στις μαχήτριες και τους μαχητές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που πρόταξαν τα στήθη τους στον αντιφασιστικό αγώνα, δίνοντας λαμπρό παράδειγμα και κινητοποιώντας τον λαό να δράσει ενάντια στους κατακτητές ναζί, που ήσαν πρόγονοι της σημερινής εγκληματικής οργάνωσης « Χρυσής Αυγής ».

Τιμή και δόξα σε εκείνους που είδαν σαν σωστή και αναγκαία την συνέχιση του αντιφασιστικού τους αγώνα, με πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση του λαού μας στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας. Σε εκείνους που έκαναν σημαία τους την λαϊκή κυριαρχία και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σεβασμός και τιμή στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που,  με τις θέσεις, την δράση και τις πρωτοβουλίες του, συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση και την κινητοποίηση του λαού ενάντια στον φασίστα κατακτητή, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για μια διαφορετική κοινωνία που ο νόμος θα ήταν το δίκαιο του εργαζόμενου λαού.

Λαμιώτισσες και Λαμιώτες,

Σαν σήμερα απελευθερώθηκε η πόλη μας από την κατοχή των Γερμανό-ιταλών φασιστών, που, εκφράζοντας την πιο επιθετική μορφή του ιμπεριαλισμού – εκείνης της εποχής – επιχείρησαν να κατακτήσουν την Ευρώπη.

Ήταν γέννημα και θρέcimg5439μμα του καπιταλισμού, που δίψαγε για μεγαλύτερη και περισσότερη εκμετάλλευση των λαών, αλλά αναζητούσε και τρόπους να ανακόψει την πρόοδο του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κράτους της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν – κατά την γνώμη τους  – κακό παράδειγμα για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου.

Οι φασίστες κατακτητές – τελικά – νικήθηκαν, όταν οι λαοί αντέδρασαν και αντιστάθηκαν, απαιτώντας το τέλος της βαρβαρότητας, της ωμής βίας, της φυσικής εξόντωσης εκατομμύριων εργαζομένων, αλλά και της ανυπολόγιστης καταστροφής μέσων παραγωγής και παραγωγικών μονάδων.

Όταν οι λαοί εξανάγκασαν ακόμα και αντιδραστικές – αντεργατικές κυβερνήσεις, που έκλειναν φιλικά το μάτι στον φασισμό, όπως  οι Η.Π.Α και η Αγγλία, να συμπαραταχθούν με την Σοβιετική Ένωση, που σήκωσε το κύριο και μεγαλύτερο βάρος της αντιφασιστικής πάλης.

Στα πλαίσια των χιλιάδων μετώπων που είχαν ανοίξει οι λαοί, χρόνια πριν την απελευθέρωση της Λαμίας, είχε ξεκινήσει η δράση του ΕΑΜ , της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ και στην περιοχή μας.

Με πρωτοβουλία της Κ.Ο Φθιώτιδας και με την συγκεκριμένη δράση των κομμουνιστών, συσπειρώθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας που στελέχωσαν τις αντιστασιακές οργανώσεις της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ.

Πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ, με το όπλο στο χέρι, πλάι σε κομμουνιστές,  που είχαν ψηθεί στο καμίνι της ταξικής πάλης …. πλάι στο Άρη Βελουχιώτη, τον ηρωικό  μαχητή, που βγήκε από τα σπλάχνα του λαού, διαπαιδαγωγήθηκε από το ΚΚΕ και υλοποιούσε αποφάσεις του.

Δεκάδες μάχες έγιναν στην περιοχή και γύρω από την Λαμία, ακόμη και την νύχτα πριν την αποχώρηση των κατακτητών, που τους ανάγκασαν να φύγουν βιαστικά και πανικόβλητοι.

Πολλοί συμπατριώτες μας συμμετείχαν δραστήρια σε όλες τις φάσεις των εξελίξεων.

Αρκετοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μαζί με άλλους από γύρω πόλεις και χωριά, που είχαν κάνει τον αντιφασιστικό αγώνα κοινή τους υπόθεση, όπως  ήταν και παραμένει.

Λαμιώτισσες και Λαμιώτες.

cimg5429Τιμώντας σήμερα την μνήμη όλων, όσων συμμετείχαν σε αυτούς του ηρωικούς αγώνες, θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε πως θα τους θυμόμαστε πάντα.

Πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνει η ανάμνηση και το παράδειγμα τους ζωντανά στις επόμενες γενιές, σαν υποθήκη σε μια πορεία που θα εξασφαλίσει στον λαό καλύτερες μέρες.

Με την εξουσία στα χέρια του και τις ανάγκες του καλυμμένες. Χωρίς το άγχος της επιβίωσης. Χωρίς ανεργία φτώχεια και ανέχεια.

Ξεπερνώντας γενικόλογες και χωρίς ουσία διατυπώσεις, που αρχίζουν και τελειώνουν στα μεγάλα λόγια για την σημασία γνώσης της ιστορίας, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ορισμένα ζητήματα ιδιαίτερα χρήσιμα για τον προβληματισμό του σύγχρονου εργαζόμενου, της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

  • Να υπογραμμίσουμε πως την ιστορία την γράφουν οι λαοί. Πως τα όποια αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ανθρώπινης δραστηριότητας και όχι θαύμα. Πως η πραγματικότητα δεν επιδέχεται μεταφυσικές εξηγήσεις.

Σε αυτή την βάση, χωρίς να προσβάλλουμε τις θρησκευτικές αντιλήψεις οποιουδήποτε, λέμε ξεκάθαρα πως είναι αντιεπιστημονικό και παράλογο να συγχέεται η πραγματοποίηση μιας αγωνιστικής προσπάθειας με θρησκευτικές γιορτές ή θαύματα.

  • Να σημειώσουμε πως η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη και μία. Πως δεν μπορεί να αλλάξει για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες παραγόντων της εξουσίας, που ενδιαφέρεται για την παραπλάνηση του λαού.

Όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν τον ρόλο του ΚΚΕ και των αντιστασιακών οργανώσεων στους αγώνες του λαού μας, ακλουθώντας το παράδειγμα της Ε.Ε που παίρνει μέτρα παραχάραξης της ιστορίας, δεν θα το καταφέρουν…..  Δεν θα το καταφέρουν γιατί η πραγματικότητα είναι γραμμένη με τον ιδρώτα και το αίμα του λαού….. Γιατί κανείς δεν μπορεί να διαστρέψει μόνιμα την αλήθεια ή να βιάσει την πραγματικότητα. Γιατί ο λαός δεν ξεχνά.

Όσες γιορτές να διοργανώσουν η περιστασιακή πλειοψηφία που ελέγχει τον Δήμο, την Περιφέρεια και τον κρατικό μηχανισμό…. Αυτοί, που, στοιχίζονται πίσω από τα κόμματα που άσκησαν και ασκούν αντιλαϊκή πολιτική, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων, σκύβοντας το κεφάλι στην Ε.Ε, τους Αμερικάνους και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ,  ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ )…. Όση λαμπρότητα να τους δώσουν, με την δύναμη και τα μέσα της εξουσίας που διαθέτουν…. εφόσον κινούνται μακριά από την πραγματικότητα, χωρίς τον λαό και τους πρωταγωνιστές της ιστορίας… η προσπάθειά τους θα πέφτει στο κενό.

Είναι πραγματικά εξευτελιστικό και φτάνει στα όρια της γελοιότητας, να λείπουν οι βασικοί και ντόπιοι συντελεστές των γεγονότων εκείνης της εποχής και να προσπαθούν να τους αντικαταστήσουν με μεμονωμένα άτομα ξένης καταγωγής, με αμφιλεγόμενες ιδιότητες και ρόλο, που ήταν αποδεκτά από τους φασίστες κατακτητές και συνέτρωγαν μαζί τους.

Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μπει η ιστορία της εθνικής αντίστασης στα σχολεία….. Για να δώσουμε στη νέα γενιά την δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία.

  • IΙδιαίτερα επισημαίνουμε πως η ανάμνηση του αντιφασιστικού αγώνα οφείλει να παραπέμπει στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί την σύγχρονη έκφραση του ναζισμού.

Με ξεχωριστή επιμονή και σταθερότητα οφείλουμε να αποδείχνουμε στο λαό και την νέα γενιά τον  βαθιά αντιδραστικό και επικίνδυνο χαρακτήρα της, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από δήθεν διακηρύξεις ενάντια στο σύστημα και το – τάχα – ενδιαφέρον της για τα προβλήματα.

Ήταν και είναι ότι οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι, που ματοκύλισαν τον κόσμο.

  • Σημειώνουμε ξεχωριστά, τα όσα ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις για την ενότητα του λαού…. για την οποία όλοι σκίζουν τα ρούχα τους.

Κρύβουν επιμελώς, πως, η ενότητα έχει αξία και οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα όταν είναι σωστά προσανατολισμένη και σε όφελος του εργαζόμενου λαού.

Κρύβουν επιμελώς, πως, η ενότητα, που επικαλούνται, εφόσον βολεύει την άρχουσα τάξη, την ολιγαρχία του πλούτου και τα μονοπώλια, δεν μπορεί να ωφελεί τον λαό…. Αντίθετα τον αποπροσανατολίζει, τον βλάπτει και υποθηκεύει το μέλλον του.

Αποσιωπούν συνειδητά πως δεν μπορεί να υπάρξει κοινή παρουσία και δράση, συναίνεση και συμφωνία των εκμεταλλευτών με τους εκμεταλλευόμενους. Εκείνων που έχουν το μαχαίρι και πεπόνι με εκείνους που πεινάνε.

Η ψεύτικη ενότητα ή τα κοινά προβλήματα, που προβάλλουν σε φάσεις οξυμένων προβλημάτων, αλλά και σε επετείους αξιοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Θυμηθείτε, πως, στην συντριπτική της πλειοψηφία η  άρχουσα τάξη  δεν συμμετείχε στην εθνική αντίσταση…… Ή βρισκόταν στο εξωτερικό ή εμφανιζόταν με την μορφή του δοσίλογου ή του μαυραγορίτη….. Υπήρχε – τάχα – τότε, η εθνική ενότητα, που επικαλούνται ;

  • Να σημειώσουμε, επίσης, πως στην λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού λειτουργούν παλιός και νέος ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά ποτέ δεν ξέχασαν όπως και οι άλλοι διαχειριστές του συστήματος τον αντικομμουνισμό…. μια και το Κ.Κ.Ε είναι ο βασικός τους αντίπαλος στην προσπάθεια να διαχειριστούν την εξουσία και το σύστημα, στο να οδηγήσουν τον εργαζόμενο λαό στην συνύπαρξη με τους εκμεταλλευτές του και την υποταγή.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο  ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυτή την λογική στην πολιτική του πρακτική, πολύ πιο ξεκάθαρα σήμερα, που, ο ίδιος και τα στελέχη του φορούν τα κυβερνητικά τους κουστούμια και ποζάρουν σαν διαχειριστές του συστήματος, προσφέροντας απλόχερα στον λαό, μαζί με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, φτώχια και δυστυχία.

Είναι ολοφάνερη η ενσωμάτωση τους στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε…. η επιτυχημένη προσπάθεια τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που ήδη τους στρώνουν κόκκινα χαλιά και τους υποδέχονται με τιμές…. εφόσον εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, υλοποιώντας αντιλαϊκά μέτρα, που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάρει.

  • Σε αυτή την λογική εντάσσουμε και την ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, που μέχρι πρότινος συμμετείχε στην διαμόρφωση των θέσεων και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφοροποιήθηκε πρόσφατα, προβάλλοντας αντιμνημονιακή λογική, που καταντάει υποκριτική, εφόσον δεν αμφισβητείται η Ε.Ε και ο χαρακτήρας της, που είναι αφετηρία και πηγή των μνημονίων …… εφόσον συνειδητά σπέρνει αυταπάτες πως – τάχα – η  Ε.Ε μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε όφελος των λαών.

Στην αντίληψη τους δεν έπαψαν να είναι αντικομμουνιστές.

Υποτιμούν και αποσιωπούν ακόμη και τον ρόλο του στην ιστορία.

Μαζί με όλους τους άλλους επιχειρούν να διαχωρίσουν τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού από την ιδεολογία τους….. Από το Κ.Κ.Ε.

Παρουσιάζουν τον Άρη Βελουχιώτη ξέχωρα από το Κ.Κ.Ε, αλλά αποσιωπούν πως οι θέσεις και h διαφωνία που εξέφρασε ο Άρης κινείται αντίθετα από την δική τους λογική….. που είναι λογική υποταγής και του ταξικού συμβιβασμού…. πολιτική στήριξης του συστήματος.

Λαμιώτισσες και Λαμιώτες.

cimg5435Στα πλαίσια της επετείου για την απελευθέρωση της Λαμίας και στην προέκταση των γεγονότων εκείνης της εποχής , θεωρούμε υποχρέωση μας να συμβάλλουμε,  στην εξαγωγή ενός σημαντικού συμπεράσματος.

Να τονίσουμε πως ο αγώνας των λαών, ακόμη και μπροστά σε πανίσχυρους αντιπάλους έχει αντίκρισμα και αποδίδει αποτελέσματα…. στον βαθμό που είναι σωστά προσανατολισμένος και αταλάντευτος.

Σε αυτή την βάση σας καλούμε να σκεφτείτε τις σύγχρονες εξελίξεις….

Να σκεφτείτε πως η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει, με την εργατική λαϊκή οικογένεια να αντιμετωπίζει καθημερινά την ανέχεια και την φτώχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έχει  επιβάλει, σε συνεργασία με τους «εταίρους του» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα απ’ όσα θα περίμενε ακόμα και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του καπιταλισμού.

Γιατί αυτά τα μέτρα, που τρώνε ότι έχει περισσέψει από τις σάρκες του λαού, είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, για  να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι νόμοι που συνεχώς έρχονται στην Βουλή και που – φυσικά – δεν πρόκειται να σταματήσουν, πλήττουν βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας και της Χώρας.

Μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις….. Αύξησαν τους φόρους…. μεγαλώνοντας την φτώχεια και την ανέχεια του λαού.

Κατεδάφισαν το ασφαλιστικό σύστημα, που οι εργαζόμενοι έφτιαξαν με το αίμα τους.

Απαξιώνουν και υποβαθμίζουν  κάθε δημόσια δομή υγείας και πρόνοιας. Νοσοκομεία, και Κέντρα Υγείας.

Ιδιωτικοποιούν και υποβαθμίζουν τις δομές παιδείας, που χρειάζονται για την μόρφωση των παιδιών μας.

Στην ίδια λογική και κατεύθυνση το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση και οι συνεργάτες – φίλοι της, στην Ε.Ε,  προσπαθούν να αλλάξουν προς το χειρότερο το ήδη βάρβαρο υφιστάμενο πλαίσιο στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους ότι δήθεν αποκαθιστούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και νομοθετούν υπέρ τους.

Προτείνουν να διατηρηθεί για έναν ακόμα χρόνο το σημερινό άθλιο καθεστώς, με τους μισθούς των 586 και 511 ευρώ και στη συνέχεια τα μεροκάματα να διαμορφώνονται από μια «συμβουλευτική» επιτροπή, με κριτήριο την κατάσταση της οικονομίας, που εκτιμούν με βάση  τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεκτείνει την επίθεση στους μισθούς, στο κατώτερο μεροκάματο με στόχο την παραπέρα μείωση στο μέσο μισθό.

Είναι ολοφάνερο πως προωθούν την εκμετάλλευση συμφώνα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, προσπαθώντας να εμπεδώσουν στους εργαζόμενους την δουλειά χωρίς δικαιώματα, με μισθούς και μεροκάματα ψίχουλα,

Την εργασία χωρίς συμβάσεις, χωρίς δεσμεύσεις για τα αφεντικά.

Να πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν, να απολύουν χωρίς κόστος,

Να έχουν τον εργαζόμενο ευέλικτο ανάλογα με τα συμφέροντα και το ύψος της κερδοφορίας τους, χωρίς εμπόδια από την οργάνωση και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Φίλοι και σύντροφοι,

Σε αυτές τις συνθήκες και με βάση την ιστορική εμπειρία…

Σας καλούμε να μην το βάλετε κάτω…. Να μην κυριαρχήσουν η απογοήτευση και η ηττοπάθεια….

Ενωμένοι εργάτες φτωχοί αγρότες, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, νέοι άνθρωποι, γυναίκες… σε μια συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που δοκιμάζονται σας καλούμε στον δρόμο του αγώνα.

Υπογραμμίζουμε την σημασία της δράσης στην επιχείρηση, στον κλαδο, στο σωματείο, στο σχολείο, σε κάθε γειτονιά,

  • Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας…. βοηθώντας ο ένας τον άλλο με κάθε πρόσφορο τρόπο.
  • Να δυναμώσομε την αγωνιστική μας προσπάθεια με τις πιο πρόσφορες μορφές κινητοποίησης για όλα τα προβλήματα.

Τώρα οι εργαζόμενοι, συνολικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να απαντήσουν στη λαίλαπα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε.

Να πάρουν απάντηση με μαζικό, μαχητικό αγώνα με όλες τις μορφές πάλης και με γενική απεργία.

Βασικό μας σύνθημα « Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας »

Έχουμε καθαρό πλέον η ανάπτυξή τους δε θα είναι για εμάς και τα παιδιά μας!

Το βλέπουμε, το ζούμε.

Στήνεται πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, πάνω στην πάμφθηνη δουλειά.

Για μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, με τη μίζερη ζωή!

Η μαζική συμμετοχή στους ταξικούς  αγώνες, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ είναι παρακαταθήκη για την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, μέχρι την τελική ανατροπή του…

Σε κάθε περίπτωση είναι επίκαιρη, ρεαλιστική και αναγκαία για τον λαό η πρόταση του Κ.Κ.Ε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Με κεντρικό σχεδιασμό, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και φυσικά με διασφαλισμένο λαϊκό δημοκρατικό έλεγχο.

Λαμιώτισσες και Λαμιώτες.

Η καλύτερη απόδοση τιμής για την επέτειο απελευθέρωσης της Λαμίας και η πιο ζωντανή έκφραση της εκτίμησης μας στους λαϊκούς αγωνιστές εκείνης της εποχής…. είναι το δυνάμωμα των καθημερινών μας αγώνων για όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

Για το δικαίωμα μας στην ζωή… Για τα παιδιά μας.

 

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube