Το τυράκι..


Πανελλαδική των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας

Πριν από λίγες μέρες μας έστειλαν το μήνυμα στα κινητά μας ότι μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς το 70% των δικαιωμάτων από την καλλιέργεια που ο καθένας κάνει.

Τι δεν μας είπαν: 1. τα δικαιώματα είναι μειωμένα περίπου 30%, σε άλλους περισσότερο σε άλλους λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που ο καθένας παίρνει βαίνει μειούμενο έως το σημαίο εκείνο που η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ορίζει ότι οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις θα αγγίξουν το μηδέν. Αυτό το χρονικό σημείο είναι το έτος το 2019 οπότε λήγει η νέα ΚΑΠ.
Αυτό που συμβαίνει με τις μειώσεις ή οτιδήποτε αφορά την αγροτική οικονομία είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων από την ΕΕ στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.
2. Τα ευρώπουλα που μας ήρθαν είναι προϊόν δανεισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσό που δανείσθηκε το υπουργείο φθάνει τα 2,5 δις δραχμές (με συγχωρείτε ευρώ) με ενέχυρο τις ενισχύσεις του 2017.
(Η δανειακή Σύμβαση υπογράφτηκε στις 16/10/2015 έχει ισχύ για ένα έτος και μέχρι την 31/12/2016 το ποσό που προαναφέραμε είναι απαιτητό).
Για το επιτόκιο μη με ρωτήσετε δεν ξέρω. Πάντως, είμαι σίγουρος ότι το δάνειο δεν θα κινδυνεύσει να καταστεί ληξιπρόθεσμο και ο Αποστόλου να τρέχει για διακακονισμούς!
3. Ο κάθε λογαριασμός σε κάθε τράπεζα είναι πεδίο βολής για τις τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος, τον κάθε πικραμένο που του χρωστάμε. Οποιος προλαβαίνει μπαίνει μέσα και παίρνει όταν χρωστάς. Δεν έχεις δικαίωμα να επιλέξεις πότε, σε ποιόν και πόσο θα δώσεις.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα δικαιώματα είναι ακατάσχετα σε οποιοδήποτε ύψος. Ή κάνω λάθος.

Πάμε στα δικά μας τώρα.

Την Κυριακή που πέρασε έγινε η Πανελλαδική των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Μπλόκα όπως αυτά είχαν συσταθεί στις περσινές κινητοποιήσεις από όλη την Ελλάδα ήταν εκεί.
Μετρημένη συνάντηση γύρω από τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες. Προβληματισμοί γύρω από τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.
Τα θέματα που εξετάσθηκαν είναι η οργάνωση των αγροτών στον φυσικό τους χώρο, στον Αγροτικό Σύλλογο, η επικαιροποίηση των αιτημάτων και για τις μελλοντικές και άμεσες κινητοποιήσεις.
Σε ότι αφορά το τελευταίο οι αρχές Γενάρη θαναι ο χρόνος όπου θα αρχίσουν να βγαίνουν τα τρακτέρ.

Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε φέτος, όχι μόνο στην ανατολική Φθιώτιδα, με τον δάκο τέθηκε και θα ενταχθεί στο αγωνιστικό πλαίσιο της Πανελλαδικής των Μπλόκων.
Χαρακτηριστικό σημείο των τοποθετήσεων ήταν η μεγάλη αγωνία που υπάρχει στις τάξεις των μικρομεσαίων αγροτών για το μέλλον των ιδίων και της γής που οι ίδιοι καλλιεργούν.
Επισημάνθηκε από πολλούς ότι η διαδικασία να συγκεντρωθεί η γη ή τα κεφάλαια ή οι δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα έχει ξεκινήσει.

Πάντως μου φάνηκαν πολύ ψύχραιμοι.

Κώστας Τσάμης

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2016/11/blog-post_77.html#ixzz4Ot4anT5N  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube