Και επίσημα στους Κινέζους το 24% του ΑΔΜΗΕ


ΑΔΜΗΕ

Στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αναμένεται να αποφασιστεί, χωρίς απρόοπτα, η έγκριση της ανάδειξης της Κινεζικής State Grid σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ με τίμημα 320 εκατ. ευρώ και παράλληλα η έγκριση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με την κινεζική εταιρία.

Βάσει του σχεδίου σύμβασης, ο υποψήφιος αγοραστής θα κληθεί να καταθέσει εγγυητική επιστολή 20 εκατομμυρίων ευρώ με ισχύ έξι μηνών, ενώ η ΔEΗ θα πληρωθεί το 2017 το μέρισμα που θα διανείμει ο ΑΔΜΗΕ για την οικονομική χρήση 2016 και το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών κερδών του ΑΔΜΗΕ.
Επίσης, το τίμημα των 320 εκατομμυρίων θα αυξάνεται κατά 5% εφόσον η μεταβίβαση των μετοχών δεν ολοκληρωθεί μεταξύ 1/1 και 31/12 2017 και επιπλέον 4% για τον επόμενο χρόνο. Για μια διετία η κινεζική State Grid δεν θα έχει δικαίωμα μεταβίβασης των μετοχών, αλλά όπως σημειώνεται στις επεξηγήσεις, αν αυτό συμβεί, η State Grid θα καταβάλλει μέρος του τιμήματος στη ΔEΗ, το οποίο τίμημα θα υπολογιστεί με βάση ειδικές διατάξεις.

Tέλος η συμφωνία προβλέπει την πληρωμή από τον ΑΔΜΗΕ στη ΔEΗ ποσού 131 εκατομμυρίων ευρώ μείον φόρους, το οποίο ορίζει ως cash upstream payment και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αντιστοιχεί σε επιστροφή κεφαλαίου από κεφαλαιοποίηση παγίων του ΑΔΜΗΕ.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για τα οποία θα απαιτηθούν αποφάσεις από την γενική συνέλευση είναι τα εξής:

•Έγκριση πώλησης του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ

•Έγκριση της Εισφοράς 51% στην Εταιρία Συμμετοχών

•Έγκριση της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με σκοπό τη σε είδος διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ και μεταβίβαση, συνεπεία της ως άνω διανομής, σους υφιστάμενους μετόχους της των μετοχών που κατέχει στην εταιρία Συμμετοχών.
Απόσχιση της Διανομής

Από την άλλη, η σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ αναμένεται να αποφασίσει την απόσχιση του Κλάδου Διανομής Αερίου από την εταιρία και προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μία 100% θυγατρική, μία νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, στην οποία θα ενταχθούν τα νέα δίκτυα διανομής αερίου -όποτε αυτά γίνουν – σε νέες αστικές περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Λαμία, η Θήβα, η Λειβαδιά κλπ.

Η νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα είναι πλήρως λειτουργικά και διοικητικά διαχωρισμένη από τη μητρική ΔΕΠΑ, η οποία δεν θα έχει λόγο ούτε στην επιλογή της διοίκησης της θυγατρικής

Η μητρική ΔΕΠΑ – η εταιρία που θα μείνει μετά την απόσχιση του κλάδου Διανομής- θα ασχολείται με την προμήθεια, την εμπορία αερίου, τις διεθνείς συμβάσεις κ.λπ.

news247.gr

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2016/11/24_24.html#ixzz4QuVb1jCT  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube