Τιμή στους 109 του Κούρνοβου και στους 17 στα Αμπέλια Ομβριακής


Κούρνοβο
Τιμή στους 109 του Κούρνοβου και στους 17 στα Αμπέλια Ομβριακής

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 η TE Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν δύο σημαντικές επετείους από την περίοδο της Κατοχής.

Α. Τιμήθηκε η μνήμη των 109 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες στις 6 Ιούνη 1943, ως αντίποινα για τη μεγάλη επιχείρηση της ανατίναξης της σήραγγας του Κούρνοβου τη νύχτα της 5ης Ιούνη 1943. Την επιχείρηση έφερε σε πέρας το τμήμα Καταστροφών του ΕΛΑΣ Ρούμελης υλοποιώντας απόφαση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας.

Τα αποτελέσματα του σημαντικού σαμποτάζ ήταν 600 περίπου νεκροί Ιταλοί και ανάμεσά τους ένας στρατηγός. Όπως επίσης η καθυστέρηση για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σήραγγας. Έγινε χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Λαμίας Χρήστο Φουσέκη. Και εκ μέρους του ΤΓ της ΤΕ Φθιώτιδας ο Αντώνης Αλεξός. Έγινε προσκλητήριο νεκρών το οποίο συμπληρώθηκε από τα ονόματα των 8 Ελλήνων-ομήρων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς κατακτητές ως ασπίδα προστασίας της αμαξοστοιχίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, το Παράρτημα Λαμίας, και από συγγενείς των εκτελεσμένων. Το παρών έδωσε και ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον τόπο που έγινε η εκτέλεση των πατριωτών ανάμεσα στα χωριά Κορομηλιά και Άγιος Στέφανος Δομοκού, όπου έχει από χρόνια ανεγερθεί μνημείο.

Β. Στη θέση Αμπέλια, κοντά στην Ομβριακή Δομοκού, πραγματοποιήθηκε η επόμενη εκδήλωση στο ομώνυμο μνημείο. Τιμήθηκαν τα 17 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις 9 Απρίλη 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές ως αντίποινα για το σαμποτάζ του ΕΑΜ στα Μεταλλεία Δομοκού. Ήταν 15 κρατούμενοι των φυλακών Λαμίας και 2 εργάτες των μεταλλείων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2017/06/109-17.html#ixzz4jrwkPIoU  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube