Με αφορμή την 29η Ιουνίου 1931 – Θεσσαλονίκη


1

Με αφορμή την 29η Ιουνίου 1931 – Θεσσαλονίκη 
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Σαν σήμερα φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ενωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης: Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στο συνοικισμό του Κάμπελ. Οι φασίστες, αφού λεηλάτησαν, βίασαν και σκότωσαν, έβαλαν φωτιά στο συνοικισμό από πολλές μεριές, με αποτέλεσμα να καούν πολλά σπίτια, καταστήματα, το εβραϊκό σχολείο και η Συναγωγή.

Την περίοδο εκείνη μαινόταν -διεθνώς και στην Ελλάδα- η οικονομική κρίση του 1929 -1932. που βρήκε διέξοδο στην πολεμική βιομηχανία και τελικά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησε η κρίση αποτελούσαν το θερμοκήπιο που φύτρωσε και γιγαντώθηκε ο Φασισμός και ο ρατσισμός με τις ευλογίες της κεφαλαιοκρατίας και του πολιτικού προσωπικού της. Ναζί στη Γερμανία, Φασίστες στην Ιταλία, Φράνκο στην Ισπανία, Μεταξάς στην Ελλάδα και ένας μεγάλος κατάλογος στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα.
Ήταν το εργαλείο που χρειαζόταν τότε η άρχουσα τάξη κάθε χώρας για να κρατά διασπασμένη και αλληλοσπαραζόμενη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ώστε να μην κινδυνεψει η εξουσία της στη συγκεκριμένη κοινωνία, αλλά και να μάθει στον κάθε λαό να μισεί τους άλλους λαούς. Έτσι ήταν πολύ πιο εύκολο οι κυβερνήσεις και, κυρίως, η οικονομική ολιγαρχία πάνω από αυτές, να τους οδηγήσουν σε ένα νέο πόλεμο, όπου σκοτώθηκαν 50.000.000 άνθρωποι για να ξαναμοιράσουν τον κόσμο και τις σφαίρες επιρροής τους.Και σήμερα -σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρότατες ομάδες συμφερόντων- τους είναι χρήσιμο και αξιοποιήσιμο το εργαλείο του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των φυλετικών-εθνικών-θρησκευτικών διαφορών. Τους είναι χρήσιμο κάθε τι αντιδραστικό που κρατά διασπασμένα τα θύματα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας σε επίπεδο χώρας και διεθνώς. Βλέπουμε πώς τα χρησιμοποιούν Αμερικάνοι, Ρώσοι, μοναρχίες του Κόλπου, ευρωενωσιακές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις κά. στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Β. Αφρική, στη Μ. Ανατολή, στην Ασία και αλλού.

Προσφέρουν αρνητικές υπηρεσίες στο λαό μας και είναι καταδικαστέα κάθε πολιτικό μόρφωμα – ΜΜΕ – φορέας ή πρόσωπο που καλλιεργούν, διαδίδουν και δρουν προβάλλοντας τις φασιστικές ιδέες, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, το μίσος απέναντι στους άλλους λαούς. Επίσης και όσοι, εκπροσωπώντας διαφορετικές μερίδες των ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων, μάς συνιστούν να αλλάξει η χώρα μας οικονομικό και πολιτικό στρατόπεδο. Πρακτικά δουλεύουν για τα μεγάλα αφεντικά.

Κανέναν λαϊκό άνθρωπο δεν συμφέρει να στήνει αυτί και να δέχεται τα διχαστικά και επικίνδυνα για τον ίδιο κηρύγματά τους. Έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά ότι τα δήθεν παρτιωτικά και εθνικιστικά κηρύγματα πολύ γρήγορα αποκαλύφτηκαν και φάνηκε από κάτω η συνεργασία με τον κατακτητή, με τον ισχυρό, με μια μερίδα ισχυρών συμφερόντων τουλάχιστον.

Οι λαοί έχουν ανάγκη το σταμάτημα των πολέμων, ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Και για να γίνουν αυτά πρέπει να απαλειφθούν οι αιτίες που τα εμποδίζουν. Να το συμφέρον και το καθήκον καθενός που τσακίζεται από την από την κρίση σήμερα, από τον πόλεμο που θα του φέρουν αύριο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2017/06/29-1931.html#ixzz4lNMrvFfv  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube