Επιβεβαιώνει την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων  

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – Επιβεβαιώνει την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων


1
Από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Επιβεβαιώνει την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων
Η ερμηνευτική εγκύκλιος που εκδόθηκε χτες, διατηρεί τις ασάφειες και για το μεσοδιάστημα από τις 7/6 μέχρι τη σύναψη των νέων συμβάσεων
Να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις τη Δευτέρα καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η ΔΑΣ – ΟΤΑ, με σκοπό να ενταθεί η οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου και να μη μείνει κανείς απλήρωτος. Σημειώνει, επίσης, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν το κοινό αγωνιστικό μέτωπο μονίμων και συμβασιούχων, να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη που έδειξαν τα λαϊκά στρώματα στην πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά.

Για την Τρίτη, η ΔΑΣ καλεί τα σωματεία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία πληρωμής των συμβασιούχων από τους δήμους «και σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκτεταμένη απληρωσιά, να απαντήσουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση». Ως προς το ζήτημα αυτό, πολλές Διευθύνσεις Οικονομικών σε δήμους της Αττικής δηλώνουν ότι θα πληρώσουν τους συμβασιούχους για την εργασία που πρόσφεραν έως τις 7 Ιούνη, όπως προβλέπει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και όχι για το υπόλοιπο διάστημα που παραμένουν στη δουλειά και διεκδικούν αγωνιστικά να μην απολυθούν.

Με ερμηνευτική εγκύκλιο έφτασαν τα μαντάτα…

Στο μεταξύ, η ερμηνευτική εγκύκλιος που εκδόθηκε χτες και αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους, επιβεβαιώνει ότι η τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε την περασμένη Τρίτη (άρθρο 24 του νόμου 4479/2017) η κυβέρνηση στη Βουλή, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι δήμοι μέχρι τις 31/7/2017 να αιτηθούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την καθαριότητα, με την προϋπόθεση ότι η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.

Αν οι δήμοι δεν ζητήσουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επίσης, οι συμβασιούχοι μπορεί να απολυθούν και νωρίτερα από το Μάρτη του 2018, μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων, που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό. Οι συμβασιούχοι, δηλαδή, θα απολυθούν έτσι κι αλλιώς, άμεσα ή μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ ένα μέρος μόνο απ’ αυτούς ενδέχεται να επιστρέψει στη δουλειά ως μόνιμο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο, οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς όμως η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Επίσης, δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία που θα προκύψει στην περίπτωση σύναψης νέας σύμβασης ορισμένου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2018, όπως δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα από τις 7 Ιούνη 2017 (μέχρι εκείνη τη μέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των μισθών για την εργασία που πρόσφεραν) μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν αναφέρει κανέναν συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους να ορίσουν αυτοί τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Με βάση τις μέχρι τώρα αιτήσεις, ο αριθμός των θέσεων δεν ξεπερνά τις 2.500 χιλιάδες, ενώ ακόμα και με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ο αριθμός των σημερινών συμβασιούχων είναι υπερτριπλάσιος, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνέπειες που θα έχει η απόλυση χιλιάδων από τους σημερινούς εργαζόμενους.

Επιστολή του δήμαρχου Πατρέων

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων, που εκφράστηκαν στις κοινές δράσεις με τους άλλους τέσσερις κομμουνιστές δημάρχους, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Νίκο Πουλάκη, επιστολή στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με σχετική του απόφαση, την οποία σας έχουμε αποστείλει, έχει ζητήσει την παραμονή και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων – παρατασιούχων στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του δήμου Πατρέων. Με βάση την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, σας αποστέλλουμε συνημμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών για σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν, τα οποία αφορούν αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικά με τη μισθοδοσία τους και τη διαδικασία μονιμοποίησής τους. Το θέμα μας θα απασχολήσει στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρακαλώ για την άμεση απάντησή σας».

Τέλος, την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση εκφράζει με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Οι φοιτητές και σπουδαστές ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εργασιακή ζούγκλα που σήμερα αντιπάλευαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, είναι το αυριανό μας μέλλον. Για αυτό έχουμε αντικειμενικό συμφέρον να παλέψουμε μαζί τους»,σημειώνει το ΜΑΣ και καλεί «κάθε φοιτητή και σπουδαστή να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους συμβασιούχους και να στηρίξει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους».

rizospastis.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2017/07/blog-post.html#ixzz4lYxez1qY  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube