ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ (ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ) ΘΕΑΜΑΤΑ

Μπορεί στην πόλη μας να μην έχουμε ευρουλάκια (κατά το «ψηφαλάκια») για άρτον,  από θεάματα όμως έχουμε χορτάσει!

Θυμίζουμε ενδεικτικά τις τρεις σημαντικότερες φιέστες που έγιναν με πρωτοβουλία του αυτοδιοικητικού σταρ της πόλης μας, για να βοηθήσουν και αυτές μαζί με τα τηλεοπτικά πρωινάδικα και τα σίριαλ να «μαζέψουμε κανένα ψηφαλάκι» για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές:

α) Τα «εγκαίνια» της αποχέτευσης των παράκτιων χωριών του δήμου μας. Το έργο «ξεκίνησε» προ ετών («Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»,,,) με την υπογραφή της ανάθεσης σε τεχνικό γραφείο της …σύνταξης της μελέτης για την κατασκευή του απαραίτητου ΒΙΟΚΑ (βιολογικού καθαρισμού). Η σχετική φιέστα που ακολούθησε την υπογραφή του συμφωνητικού με το μελετητικό γραφείο πραγματοποιήθηκε παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων σε κάποιο σημείο του ελαιώνα μεταξύ Αχινού και Ραχών, εκεί ακριβώς που θα γίνει, όπως μας διαβεβαίωσε, ο ΒΙΟΚΑ.

β) Τα «εγκαίνια» επίσης προ ετών της γέφυρας που κατασκευάστηκε κάτω από τον νέο αυτοκινητόδρομο για να συντομευτεί η απόσταση Στυλίδας-Νεράιδας. Παρόντες στη φιέστα οι γνωστοί ακόλουθοι (σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, συγγενείς και κάμερες), αλλά και κάποιοι Νεραϊδιώτες με τον παπά του χωριού, που πίστεψαν πως λύθηκε το (άλυτο ακόμα) πρόβλημά  τους.

γ)Τα χτεσινά «εγκαίνια της λειτουργίας»(!) της αποχέτευσης και του «βιολογικού της Στυλίδας» (!), όπως έγραφε στο από 4/5/17 δελτίο τύπου. Στη σημερινή μεγαλοπρεπή φιέστα, ο οικοδεσπότης-δήμαρχος είχε προσκάλεσε προ μηνών με το παραπάνω δελτίο τύπου αλλά και πρόσφατα με δεύτερη γραπτή πρόσκληση (που έστειλε με αυτοκίνητο και υπάλληλο του δήμου) πέντε προκατόχους του δημάρχους (δύο εκ των οποίων υπήρξαν συνεργάτες του), για να ακούσουν την ομιλία του, κατά την οποία θα ενημέρωνε τον κόσμο «για τα ΜΕΓΑΛΑ (τους οικονομικά) εγκλήματα», σε βάρος του δήμου! Δεν πήγαν βέβαια, γιατί δεν έχουν συνηθίσει να τους καλούν, για να τους κατηγορήσουν δημόσια χωρίς αντίλογο.

Ένας από αυτούς, δήμαρχος στην οκταετία 1990-98, τον οποίον ο σημερινός δήμαρχος έχει κατηγορήσει για δυο ΜΕΓΑΛΑ «σκάνδαλα», τον έχει αποκαλέσει δημόσια συκοφάντη και τον έχει προκαλέσει σε τηλεοπτική συζήτηση με δημοσιογράφο κοινής αποδοχής. Αντί της συζήτησης αυτής ο σημερινός δήμαρχος επέλεξε και πάλι τον μονόλογο κατά τη διάρκεια της φιέστας!  Ας σημειωθεί ότι ο «κατηγορούμενος» υπήρξε δήμαρχος κατά την οκταετία 1991-1998 κατά την οποία κατασκευάστηκε ο (αναξιοποίητος) ΒΙΟΚΑ Στυλίδας και εξασφαλίστηκε πίστωση 200 εκατομμυρίων για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, που άρχισε και συνεχίστηκε από τους δύο δημάρχους της περιόδου 1999-2010.

Θα περίμενε κανείς από τον σημερινό δήμαρχο, ακούγοντάς τον να ευχαριστεί ακόμα και τον συμπαθή συμπολίτη μας -ιδιοκτήτη βυτιοφόρου, ο οποίος έκοψε την κορδέλα (!) των «εγκαινίων», να ευχαριστήσει τους προκατόχους του για τη συμβολή τους στην κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου. Αντί γι’ αυτό εκείνος τους κατηγόρησε συλλήβδην ότι άφησαν να πάνε χαμένα περισσότερα από «ένα δις εκατομμύρια δραχμές», ενώ ο παλιός συνεργάτης του στον δήμο και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, παραπονέθηκε γι’ αυτούς που δεν πήγαν στη σεμνή τελετή των «εγκαινίων», για να πανηγυρίσουν για τη «βέλτιστη λύση», που δόθηκε και  από τον ίδιο ως πρόεδρο του Δ.Σ κατά την πρώτη θητεία του σημερινού δημάρχου στο πρόβλημα της αποχέτευσης. Ποια ήταν αυτή η «λύση»; Αποφάσισαν, αντί να ολοκληρώσουν το μοναδικό μικρό αντλιοστάσιο που προβλεπόταν για τη λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Στυλίδας, να πληρώσουν για την κατασκευή του αγωγού 15 χιλιομέτρων και τριών αντλιοστασίων πολλαπλάσιας δυναμικότητας προκειμένου να στείλουν τα λύματα στον ΒΙΟΚΑ της Λαμίας! Μετά και την τοποθέτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού αυτών των αντλιοστασίων, ακολούθησε η φιέστα των «εγκαινίων», που δημιουργεί ευλόγως το ερώτημα: ΤΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΤΕΣ;

α) Εγκαινιάστηκε ο ΒΙΟΚΑ;

 Μα ο ΒΙΟΚΑ δεν είναι της Στυλίδας! Είναι της Λαμίας και λειτουργεί εδώ και χρόνια. Τον δικό μας που ήταν έτοιμος να λειτουργήσει, από το 1999 με μεταφερόμενα λύματα και από το 2001 με το προβλεπόμενο να ολοκληρωθεί εντός τριετίας έργο της αποχέτευσης, τον άφησαν επί δεκαεννιά χρόνια αφύλακτο να ρημάξει (επειδή κάποιος είπε και πολλοί πίστεψαν ότι το έργο έγινε «πάνω στο βουνό» και η λειτουργία του ήταν σύμφορη).

β) Εγκαινιάστηκε το δίκτυο αποχέτευσης;

Μα αυτό είχε ξεκινήσει με αρχική πίστωση 200 εκατομμυρίων δραχμών, που είχε εξασφαλιστεί από τον δήμαρχο της οκταετίας 1991-1998 και σχεδόν ολοκληρώθηκε από τους δύο (επίσης «κατηγορούμενους») δημάρχους της δωδεκαετίας 1999-2010.

γ) Εγκαινιάστηκε ο αγωγός και τα αντλιοστάσια μεταφοράς των λυμάτων της Στυλίδας στη Λαμία;

Μα ο αγωγός αυτός μήκους άνω των 15  χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια δεν κατασκευάστηκαν από τον Δήμο Στυλίδας (ο οποίος τα εγκαινίασε) αλλά από τη ΔΕΥΑ Λαμίας, η οποία θα έπρεπε να τα εγκαινιάσει και η οποία θα καθορίζει το ύψος και θα εισπράττει τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη.

δ) Εγκαινιάστηκε η παράδοση του έργου στους δημότες και η λειτουργία του;

Μα η σύνδεση σπιτιών και καταστημάτων με το δίκτυο  δεν έχει αρχίσει καν και η αποχέτευση είναι αμφίβολο ότι θα λειτουργήσει κατά την τρέχουσα δημαρχιακή θητεία. Κι αυτό γιατί, όταν οι δημότες αρχίσουν να πληρώνουν τέλη σύνδεσης και ανταποδοτικά τέλη, θα διαπιστώσουν ότι «η βέλτιστη λύση» που επέλεξε με τον δήμαρχο ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρόεδρος του ΔΣ ήταν ένα ευχάριστο παραμύθι, σαν εκείνο για το σκίσιμο των μνημονίων και την κατάργηση των διοδίων που μας υπόσχονταν το 2014.

Το κείμενό μας αυτό γράφεται στις 16.10.2017, παραμονή της απελευθέρωσης της Στυλίδας από τους Γερμανούς κατακτητές, που φροντίσαμε να μας ξανάρθουν φορτωμένοι με τα μνημόνια, που θα σκίζαμε. Ελπίζουμε να φανεί χρήσιμο σ’ όσους συμπολίτες μας ενδιαφέρονται για τα δημοτικά δρώμενα, αλλά και σε όσους μελλοντικά ασχοληθούν με την ιστορία της πόλης μας.

Με τις ευχαριστίες μας για τη φιλοξενία,

Μερικοί ευτυχείς Στυλιδιώτες*  

 ΥΓ 1: Ως Στυλιδιώτες που αγαπάμε τον τόπο μας, παρακαλούμε τον δήμαρχό μας να μην βάλει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης. Ξέρουμε ότι, αν το κάνει θα στενοχωρήσει  τον ΣΥΡΙΖΑ, που ελλείψει καλύτερου υποψηφίου (μάλλον) τα έχει βρει μάλλον μαζί του και θα τον στηρίξει στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, όπως το έκανε και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. . Όμως εμείς περιμένουμε να μας «εγκαινιάσει» και το αρδευτικό φράγμα και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που μας έχει τάξει, για να του δείξουμε για μια ακόμα φορά με την ψήφο μας την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά του.

ΥΓ 2: Αν ο σημερινός δήμαρχος «εγκαινιάσει» και το φράγμα, «το άγαλμα που θα του φτιάξουμε για το έργο του» (βλ. δική του πρόβλεψη σε σχετικά πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Βραδυνή») δεν θα είναι απλή προτομή, αλλά ανδριάντας μεγαλύτερος από αυτόν του Διάκου στη Λαμία!…

*Και για την αντιγραφή Ευαγγελία Παπαδοπούλου – μία απο τους ευτυχείς  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube