Απελευθέρωση της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ – 18 Οκτώβρη 1944

Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση τίμησαν την απελευθέρωση της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Την Τετάρτη το πρωί συγκεντρώθηκαν νεολαίοι, συγγενείς  των αγωνιστών, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στην Πλατεία Λαού μπροστά στο άγαλμα του έφιππου Άρη Βελουχιώτη.Χαιρετισμό έκαμε εκ μέρους της ΚΝΕ ο Δημήτρης Αλεξόπουλος. Αναφέρθηκε στην ΕΠΟΝ, στη θυσία του Νείλου Μαστραντώνη – Κλέαρχου στη Λαμία και συνδύασε τους αγώνες τού χθες με την ανάγκη για πολιτικό και κοινωνικό αγώνα για το σήμερα και το αύριο της νέας γενιάς.Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Χρήστος Φουσέκης εκ μέρους της ΤΕ και του Παραρτήματος Λαμίας.

Η Κατερίνα Τσέλιου απήγγειλλε τους στίχους που έγραψε η Μαριάννα Κόκοττα, φίλη της Αντίστασης, αφιερωμένους στον Άρη Βελουχιώτη.

ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Όταν πυκνώσαν οι ομίχλες κάτω στη γη, ανηφόρησες το δρόμο που φέρνει προς τον ήλιο / κι εκεί χάραξες το διαβατικό το πρόσωπο στον αιώνιο χαλκό / κι εμείς οι ζωντανοί που μείναμε σου αφιερώνουμε ένα ισλανδικό παραμύθι που λέει / Ο άνθρωπος που αγωνίζεται για το συνάνθρωπό του είναι παιδί τ’ ουρανού / όπου πατάει φυτώνουν τα λουλούδια της ελπίδας, / όπου ζει, ζει το γαλάζιο, / κι όπου πεθαίνει γεννιέται ένα ηφαίστειο για να δείξει σ’ όλους μας πώς πρέπει νάμαστε!

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από την ΚΝΕ, το ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των αγωνιστών και υπέρ των νεκρών ΕΛΑΣιτών που έπεσαν την παραμονή της 18η Οκτώβρη 1944 δίνοντας την τελευταία μάχη στην έξοδο της Λαμίας χτυπώντας τις γερμανικές φάλαγγες καθώς υποχωρούσαν.

Αθάνατοι!  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube