Χριστούγεννα στο Πάρκο του Λαού


Χριστούγεννα στο Πάρκο του Λαού

Η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Ο Συνταγματάρχης Γαβρής είναι αριστερός ψάλτης :
«Αινείτε αυτόν εν ήχω σάλπιγγος, αινείτε αυτόν εν ψαλτηρίω και κιθάρα.»
Κατά διαστήματα πηγαίνει στα μανουάλια, μαζεύει τα καμμένα κεριά.
Μόλις σχολάζει η Λειτουργία θέλουμε να αγοράσουμε γύρο με πίτα στην κεντρική πλατεία. Τα οβελιστήρια είναι άδεια, τα τραπέζια στοιβαγμένα μπροστά στις εισόδους και πάνω τους ριγμένες άτακτα πολλές καρέκλες.

  Πηγαίνουμε από τα ανατολικά προς τα δυτικά, το τοπίο είναι σαν το λόφο της Μοντμάρτης. Ο αδερφός μου και ο Αλέκος Μακαρένκο λένε να πάμε πιο χαμηλά όπου υπάρχουν ανοιχτά μαγαζιά, αλλά εγώ επιμένω, αναγκάζονται να με ακολουθήσουν, περπατάμε δυτικά. Όσο προχωρούμε τόσο τα μαγαζιά είναι χειρότερα. Αποφασίζουμε να μπούμε σε μια ταβέρνα με κήπο.
 Γίνεται τσακωμός με τον ιδιοκτήτη για τα ποτά. Αυτός με πελάτες φίλους του μας κυνηγούν μέσα στις ελιές, μας ρίχνουν άδεια μπουκάλια. Βαδίζουμε μέσα στα οργωμένα χωράφια νότια του Ανύδρου, στου Ζέρβα τα σύρματα, ενώ ένας άνδρας μας ακολουθεί υπομονετικά, χωρίς να μπορεί να μας φθάσει. Τρέχωντας μέσα στον ασημένιο ελαιώνα, κάτω από το φως της σελήνης, φθάνουμε ασθμαίνοντες στο Πάρκο του Λαού όπου το συμπαγές και πολύχρωμο πλήθος ακούει τα Κάλαντα από τον Μουσικό σύλλογο. Ευτραφείς κυρίες, με αναφυόμενους μύστακες, τραγουδούν με μελωδικές φωνές :
«Καλήν ημέραν άρχοντες αν είναι ορισμός σας…»
Αίφνης κυανά, λευκά, ερυθρά και κίτρινα μπαλόνια ανυψώνονται ενώ ακούγεται ο κρότος των πυροτεχνημάτων ανακατεμένος με τον θόρυβο από έλικα ελικοπτέρου. Από τον ουρανό κατεβαίνει αργά ένα γιγαντιαίο πολύχρωμο αλεξίπτωτο. Είναι ο δήμαρχος μεταμφιεσμένος σε ΄Αγιο Βασίλη. Τον συνοδεύει σύσωμο το δημοτικό συμβούλιο ως λόχος αγγέλων με τα λευκά απαστράπτοντα ενδυματά τους. Τους υποδέχονται οι ιαχές και τα χειροκροτήματα των συγκεντωμένων πολιτών. Ο Άγιος Βασίλης μοιράζει πλούσια δώρα στους παρευρισκόμενους : Γουρουνάκια γάλακτος, γαλοπούλες, πακέτα με σοκολάτες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, φιάλες με οίνο Καμπανίτη…
Όλα τα δώρα είναι προσφορά ενός πλούσιου γηγενή που, ακόμη μιά φορά, προτίμησε να μείνει στην ανωνυμία.

Κώστας Αλεξόπουλος

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2017/12/blog-post_62.html  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE