Η Σουηδία πάλι στην πρωτοπορία της απάτης  


1

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης 

Από τα 61 στα 64 χρονών η πρόωρη σύνταξη, από 67 στα 69 χρονών η εθελοντική παραμονή στην δουλειά

Eτοιμη η συμφωνία της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και πράσινων με την συνδρομή των αστικών κομμάτων, Συντηρητικοί, κέντρο, Φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες. Το Αριστερό και το κόμμα των ξενόφοβων δεν καλέστηκαν.

Για Ιστορική συμφωνία μιλάει η υπουργός κοινωνικών Annika Strandhäll σήμερα 14/12/17.

”Θα  υπάρξει κατανόηση του Σουηδικού λαού μας λέει η υπουργός αφού ζούμε περισσότερο και οι συντάξεις στο σημερινό σύστημα μειώνονται μετά τα 5 χρόνια σύνταξης. Άρα δουλεύεις παραπάνω και παίρνεις περισσότερο μισθό για να επιμηκυνθεί ο χρόνος με καλή σύνταξη.”Από το 2020 αρχίζει η εφαρμογή, το 61 γίνεται 62χ και πάει λέγοντας κάθε επόμενο χρόνο και θάχει ολοκληρωθεί το 2026!

Ταυτόχρονα θα απαγορευτεί σε ύποπτα funds να επενδύουν στις συντάξεις και η κυβέρνηση θα αποφασίζει πια θα παραμείνουν στην αγορά(!)
Παγωμένο ντους σχολιάζει η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Aftonbladet για αυτούς που ήθελαν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη, έχοντας ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς.
Η εκπρόσωπος των Εργοδοτών δηλώνει πως έπρεπε ταυτόχρονα να παραμεριστεί ο φραγμός της προστασίας πρόσληψης των ήδη εργαζομένων να συνεχίσουν ώστε και αλλοι μεγάλης ηλικίας να μπουν στις δουλειές με συμβάσεις αορίστου!

Οι συντάξεις στην Σουηδία αποτελούνται από τρία μέρη, την βασική που παίρνουν ολοι, την υπηρεσιακά που βασίζεται στα εισοδήματα όλης της εργασιακής περιόδου και την ενδεχόμενη ιδιωτική.

Η βασική είναι ιδια για όλους και δεν διαφοροποιείται σε όλη την ζωή του συνταξιούχου. Η υπαλληλική όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα, εξαρτάται στο αν κανείς δούλεψε 40 χρόνια, αλλιώς είναι πολύ μικρή, αποτελείται από ένα συγκεκριμένο άθροισμα για τον καθένα όπου αποφασίζει ο συνταξιούχος αν θα το πάρει μοιρασμένο σε μηνιαίες δόσεις σε 5, 10 και 15 χρόνια. Μειώνεται δραματικά για τους περισσοτέρους που το παίρνουν στα πέντε χρόνια για να μπορούν να έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής.

Ελάχιστοι ”μεγαλοσυνταξιούχοι” έχουν την δυνατότητα να το μοιράσουν σε 10 χρόνια.  Η σύνταξη στην Σουηδία, αν δεν υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικής, κυμαίνεται στο 70 με 60% του τελικού μισθού. Είναι αδύνατον να φτάσει αν υπάρχουν ακόμη δόσεις από σπίτια, φοιτητικά δάνεια για σπουδές και άλλες υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν φτάνει αν κάποιος ζει στα νοίκια. Άρα με την νέα συμφωνία ο άνθρωπος θα είναι υποχρεωμένος από την μια να αποταμιεύει για την σύνταξη και από την άλλη να δουλεύει σχεδόν όλη του την ζωή μια που δεν συμφέρει πια να βγει στην σύνταξη.

2

Ποσοστό του πληθυσμού πάνω από 65 χρονών στην Σκανδιναβία ανά χώρα που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Σουηδία πρώτη με 18,2%.

Στην πρώτη σειρά ο μέσος όρος της ΕΕ.

Πηγές:
Aftonbladet 14/12/ 2017
Pensionsmyndigheten, Οργανισμός συντάξεων!

atexnos.gr

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2017/12/blog-post_29.html#ixzz51PQ9jJuf  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE