Αγρότες της Φθιώτιδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  

agrotes

Οι αγρότες του Μπλόκου της Ανθήλης πραγματοποίησαν σήμερα στις 11.00 συμβολικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, εξέθεσαν τα προβλήματά τους και τα αιτήματά τους. Κατέθεσαν υπόμνημα και επισήμαναν την άμεση ανάγκη να προχωρήσει η Περιφέρεια τα έργα υποδομής(αγροτική οδοποιία, προστασία από τις πλημμύρες, αποστραγγίσεις, διαχείριση υδάτων για άρδευση…)

agrotes

Εισέπραξαν συμπάθεια, κατανόηση και συμπαράσταση στα αιτήματά τους για έργα που και η ίδια η Περιφέρεια κρίνει απαραίτητα.  Ωστόσο για την υλοποίησή τους φταίει η γραφειοκρατία, η έλλειψη κονδυλίων, η κεντρική εξουσία. Στην ουσία η Τοπική Διοίκηση έριξε το βάρος στην κεντρική διοίκηση και άφησε απ’ έξω την πολιτική της επιλογή για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη Στερεά. Οι αγρότες αποχώρησαν συντεταγμένα. Έκαμαν πορεία στο κέντρο της Λαμίας και κατόπιν επέστρεψαν στον κόμβο της Ανθήλης, όπου απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού για σύντομο χρονικό διάστημα.

agrotes

agrotes
Υπόμνημα της Ομοσπονδίας

Ομοσπονδία Αγρ. Συλ. Φθιώτιδας 
Θέμα: Υπόμνημα προς την Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι αγρότες δηλαδή που δεν είμαστε σε θέση όχι μόνο να προγραμματίσουμε και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της καλλιέργειές μας αλλά ούτε και να ανταποκριθούμε και σε αυτές των οικογενειών μας, καλούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να πάρει ξεκάθαρα θέση απέναντι σε όλα τα προβλήματα που οι πολιτικές της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων  κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ μας οδηγούν όλο και πιο επιταχυνόμενα στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα.

Ξεκλήρισμα που επέρχεται και μέσα από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και της ΚΑΠ.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα  ο γεωργικός πληθυσμός συρρικνώνεται τα χωριά ερημώνουν, σχολεία κλείνουν, δομές υγείας απαξιώνονται…
Ο αγροτικός πληθυσμός είναι πια κάτω από το 8% του συνόλου.                 Ενδεικτικό της αδυναμίας μας είναι ότι πάνω από το 60% του αγροτικού πληθυσμού στην περιοχή μας αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Ο πέλεκυς των κατασχέσεων κρέμεται πια πάνω από το κεφάλι μας. Μεγαλοαγρότες, αγροδιατροφικες επιχειρήσεις, έμποροι, βιομήχανοι και τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους από τα νέα πεδία κερδοφορίας που τους ανοίγονται με την εξόντωσή μας.

Τα λόγια συμπόνιας πια δεν μας αρκούν. Εάν η Περιφέρεια θέλει να αποδείξει ότι στηρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες αρκεί να ξεκινήσει άμεσα έργα αγροτικής οδοποιίας, να επιδιόρθωση τις ζημίες από τα έργα της νέα σιδηροδρομικής γραμμής, του Ε65 και τις πλημμύρες, να εκτελέσει αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα, να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τις αρδευτικές υποδομές και να διεξάγει δακοκτονία όχι στην βάση ψυχρών οικονομικών υπολογισμών αλλά στη βάση των αναγκών της ελαιοπαραγωγής.

Απαντήσεις του τύπου η χώρα είναι σε πτώχευση ή αυτές είναι οι δυνατότητες μας, είναι στην ουσία ενεργητική αποδοχή από μέρους της όλων εκείνων των επίλογων και πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ε.Ε που μας οδηγούν σε εξόντωση.
Απαντήσεις του τύπου ότι όλα είναι προγραμματισμένα δεν μας ικανοποιούν εάν δεν μας καταθέσουν αυτόν τον προγραμματισμό με τον προϋπολογισμό και την πηγή άντλησης των κονδυλίων που απαιτούνται.

Οι Αγρότες δεν αντέχουν άλλες πλημμύρες και καταστροφές, δεν αντέχουν το υπέρογκο κόστος ενέργειας που απαιτεί η άρδευση, δεν αντέχουν άλλες χαμένες παραγωγές από την ελλιπή δακοκτονία…
Δεν έχουμε πια αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι η επιβίωσή μας περνά μέσα από το μαζικό οργανωμένο αγώνα σε συμμαχία με το υπόλοιπο λαό που πλήττεται από τις ίδιες πολιτικές που θυσιάζουν τις ζωές μας στο βωμό της «δίκαιης ανάπτυξης».

ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΛΗΣ

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 • Να μην επιστραφούν οι  αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008 – 2009  όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
 • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/01/blog-post_66.html#ixzz55lbILkAI  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE