Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων  


deh

Κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και την άδεια για την κατασκευή ακόμη μίας μονάδας στη Φλώρινα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία των σταθμών που θα πωληθούν, δηλαδή το σύνολο των εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς ο διαγωνισμός πρέπει να προκηρυχθεί μέσα στον επόμενο μήνα και πριν το τέλος του χρόνου να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους νέους επενδυτές.

«Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ 

Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργίες ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση απευθύνει η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ.

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, που ξεκινούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22/4, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στην πώληση μονάδων της επιχείρησης. Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει στους εργαζόμενους η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ. «Όλοι στον αγώνα ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων», τονίζει στην ανακοίνωσή της. Σχολιάζει πως η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται την ίδια περίοδο που μεγαλώνει ο κίνδυνος «ενός γενικευμένου πολέμου που έχει άμεση σχέση με τα ζητήματα της Ενέργειας, των πηγών παραγωγής και δρόμων μεταφοράς της» και καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της ΕΕ, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πιάνει το νήμα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης από εκεί ακριβώς που το άφησαν οι προκάτοχοί της. Στην κατεύθυνση αυτή, η «Αγωνιστική Συνεργασία» υπενθυμίζει πως έχουν ήδη προχωρήσει η ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ένταξη της επιχείρησης στο «υπερταμείο» και η αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή», η πώληση λιγνιτικών μονάδων καθώς και ορυχείων. Προειδοποιεί ότι με την επόμενη «αξιολόγηση» θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων να πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, εξέλιξη που «εκτός των άλλων θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών περιοχών». Αντίστοιχα, για τον ΔΕΔΔΗΕ «υπάρχει έτοιμη οδηγία από την ΕΕ που προβλέπει καταρχήν τον τεμαχισμό και στη συνέχεια την ιδιωτικοποίησή του».

Αυξήσεις στο ρεύμα και μειώσεις μισθών 

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» θέτει στο επίκεντρο της προσοχής τις συνέπειες για τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά για το λαό. «Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ», επισημαίνει, ενώ για τους εργαζόμενους «θα έρθουν και νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσω της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση», καθώς και απολύσεις. Όπως καταγγέλλει, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων που θα παραμείνουν στις μονάδες και τα ορυχεία που θα πουληθούν, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, διά στόματος υπουργού Σταθάκη και διορισμένης διοίκησης της ΔΕΗ».

«Τώρα είναι η ώρα να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία» και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για «ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων 

Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ., έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ. Αύριο, Παρασκευή 20/4, έχει προκηρυχθεί 3ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. έως 10 π.μ.). Το Σάββατο 21/4 θα συνεδριάσει η κεντρική απεργιακή επιτροπή. Την Κυριακή 22/4, στις 7 μ.μ., οργανώνεται συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη και την ίδια ώρα συγκέντρωση – σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στην Πτολεμαΐδα. Τέλος, στις 25/4, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, θα γίνει πορεία από τα γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) μέχρι τη Βουλή.

agkidapress.gr

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/04/blog-post_19.html#ixzz5D6exMHQm  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE