9η Μάη: Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών  


fir
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΛΑΜΙΑΣ

Τιμάμε σήμερα τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την 9η Μάη. Τη μεγάλη νίκη κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Άξονα» Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους, που τέλειωσε πριν από 73 χρόνια.

Καθοριστικός για τη νίκη ήταν ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ τη δική τους σημαντική συμβολή στον 6χρονο πόλεμο (1939-1945) είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών. Και σε αυτά ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.
Στην Ελλάδα, τιμάμε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις, που καθοδηγητική τους δύναμη, οργανωτής και κύριος αιμοδότης στην πάλη τους υπήρξε το ΚΚΕ. Τότε που παλάτι και αστοί πολιτικοί απολάμβαναν την ασφάλεια του Καΐρου και του Λονδίνου, βυσσοδομώντας κατά του λαού που αγωνιζόταν ενάντια στον τριπλό κατακτητή.

Η καπιταλιστική κρίση και η υποτονική φάση ανάκαμψης που θ’ ακολουθήσει, η ανάδειξη καινούριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη διεθνή σκακιέρα του ανταγωνισμού, οι αυξημένες ανάγκες τους για κερδοφορία μέσα από τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, μέσα από την αλλαγή συνόρων, μέσα από την πτώχευση των λαών, θρέφουν το φασισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και γεννούν νέους πολέμους. ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Κίνα, Άραβες κόπτονται για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μέσα σε αυτό το ματωμένο πλαίσιο εντάσσονται οι επιδιώξεις και οι ανταγωνισμοί της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης(χώρες δορυφόροι). Όταν αυτοί οξυνθούν στο έπακρο, αυτές θα καλέσουν τους δυο λαούς να θυσιαστούν για το χατίρι τους.

Ο διεθνής καπιταλισμός δεν μπόρεσε ποτέ να ανεχτεί την ανωτερότητα του Σοσιαλισμού και το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην Αντιφασιστική Νίκη και ό,τι αυτό σήμαινε έκτοτε για την εργατική τάξη όλου του κόσμου.

Οι δυνάμεις του Ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά. Ξεκίνησε και μαίνεται -ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες- η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατά πώς συμφέρει τους καπιταλιστές. Έχει πάρει διαστάσεις συντονισμένης και ξέφρενης αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Ποταμός «ευρωπαϊκών» κονδυλίων διατίθεται γι’ αυτό. Επιχειρούν να «αποχρωματίσουν» την 9η Μάη και από μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης τη βάφτισαν «Ημέρα της Ευρώπης», της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή. Και τη γιορτάζουν…

Ποια; Την Ε.Ε. των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της διάλυσης κρατών, της επαναχάραξης συνόρων με αίμα, της συνενοχής στη δημιουργία κυμάτων προσφυγιάς σε Ασία και Αφρική! Την «Ευρώπη» της ανεργίας, της φτώχειας, του ρατσισμού, της συνεργασίας και στήριξης φασιστικών και αντικομμουνιστικών κυβερνήσεων. Την «Ευρώπη» των επιχειρηματικών ομίλων για τα συμφέροντα των οποίων αρπάζει το ψωμί από το τραπέζι της οικογένειας και μετά της πετά ένα «μεγαλόψυχα», «ευαίσθητα» και «δημοκρατικά» ένα ψίχουλο.

Τα ευρωενωσιακά ιμπεριαλιστικά «κέντρα» ξέρουν το αδιέξοδο του συστήματός τους. Για τούτο στοχεύουν στη διαμόρφωση της συνείδησης της νέας γενιάς, με το βλέμμα στο μέλλον. Θέλουν να μάθουν οι νέοι των λαϊκών οικογενειών μια Ιστορία στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος, να μη βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον που πρέπει να παλέψουν. Θέλουν να συγκαλύψουν ότι οι άδικοι πόλεμοι ξεπηδούν από την καρδιά και τις φλέβες του καπιταλιστικού συστήματος, ότι δεν οφείλονται σε κάποιους «μανιακούς». Ότι όσο μεγάλος και να φαντάζει ο αντίπαλος η δύναμη των λαών μπορεί να τον συντρίψει.

Η Ιστορία διδάσκει. Η καθημερινή αντίσταση και συλλογική πάλη των λαών είναι το αντίπαλο δέος που τρέμουν οι επίδοξοι κοσμοκράτορες. Σύντομα θα έρθει και γι’ αυτούς μια νέα 9η Μάη που θα γκρεμίσει και αυτούς και την εξουσία τους.

Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τιμώντας την 9η Μάη, την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, στην Πλατεία Λαού, την Τετάρτη 9 Μάη, και ώρα 11.00.

ΛΑΜΙΑ 7/5/2018

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/05/9.html#ixzz5Eu1h5dlz  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE