ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΒΕΤΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι.Μ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΕΡΑΙΔΑΣ


vettas

Πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου του 2018 επίσκεψη του Βουλευτή του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Βέττα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, όπου συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κο Νικόλαο προκειμένου να συζητήσουν την ανάγκη άμεσης εκπόνησης μελέτης, τη δέσμη των απαιτούμενων ενεργειών αδειοδότησης και τις εν συνεχεία δράσεις υλοποίησης τους που αφορούν αφενός μεν σε προσωρινά μέτρα προστασίας και αφετέρου δε στη συνολική αποκατάσταση των ζημιών της Ι.Μ. Ταξιαρχών που βρίσκεται στην Τ.Κ. Νεράιδας του Δήμου Στυλίδας.
Ο κος Νικόλαος αφού εξέφρασε τη χαρά του για το ενδιαφέρον του κου Βέττα για το προαναφερόμενο θέμα, του γνωστοποίησε ότι θα το αναθέσει στον αρμόδιο συνεργάτη του και ο κος Βέττας από την πλευρά του δεσμεύτηκε στη διαμεσολάβησή του για την υποστήριξη του έργου από την κεντρική διοίκηση τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

vettas
Άλλωστε η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση του κου Βέττα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, όπου μεταξύ άλλων η Υπουργός ενημερώθηκε για την ιστορική και πολιτιστική αξία και σημασία της μονής, η οποία ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο.
Συγκεκριμένα η Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται πλησίον του οικισμού Νεράιδα, σε απόσταση 7 χλμ. Βόρεια της Στυλίδας. Η αρχική φάση του ναού τοποθετείται χρονικά στη Μέση ή Ύστερη Βυζαντινή περίοδο.
Πρόκειται για κατασκευή στην οποία συναντάμε αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως η στέγη η οποία φέρει οκτώ χαμηλούς τρουλίσκους, κατανεμημένους ανά τέσσερις στα πλάγια κλίτη. Η δυτική κεραία του μεσαίου κλίτους καταλήγει σε αέτωμα, ενώ η στέγαση του Ιερού βήματος γίνεται με εγκάρσια βαγενοκαμάρα.
Η Υπουργός εξέφρασε την αμέριστη επιθυμία της και προσφορά της για τη στήριξη του έργου αποκατάστασης των φθορών της μονής και της συντήρησής της και δρομολογήθηκε το πλαίσιο των απαιτούμενων ενεργειών στο στάδιο της μελέτης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στο στάδιο των εργασιών.

Σημαντικό στοιχείο το οποίο ενθαρρύνει την υλοποίηση του εν λόγω έργου είναι η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου, η οποία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι αναδεικνύοντας την Ομορφιά της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, σε συνδυασμό με την αίσθηση του Μοναστηριακού Πνεύματος που κυριαρχεί στο χώρο και λαμβάνοντας υπόψιν τα τοπικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος, διαμορφώνεται ένας θρησκευτικός πόλος έλξης για τον επισκέπτη απαράμιλλης αξίας και ενδιαφέροντος, στοιχείο το οποίο δύναται να προσθέσει ένα θετικό πρόσημο στην αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/06/blog-post_14.html#ixzz5HFh1KqO5  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE