Τιμή στους 109 του Κούρνοβου, στους 17 στα Αμπέλια Ομβριακής και στους 13 της Μελλιάς Μεταλλείων Δομοκού


Κούρνοβο

Τιμή στους 109 του Κούρνοβου, στους 17 στα Αμπέλια Ομβριακής και στους 13 της Μελλιάς Μεταλλείων Δομοκού

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 η TE Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν σημαντικές επετείους από την περίοδο της Κατοχής που έλαβαν χώρα στην Επαρχία Δομοκού.

Α. Τιμήθηκε η μνήμη των 109 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες στις 6 Ιούνη 1943, ως αντίποινα για τη μεγάλη επιχείρηση της ανατίναξης της σήραγγας του Κούρνοβου τη νύχτα της 5ης Ιούνη 1943 από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας. Τα αποτελέσματα του σημαντικού σαμποτάζ ήταν 600 περίπου νεκροί Ιταλοί και ανάμεσά τους ένας στρατηγός. Όπως επίσης η καθυστέρηση για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σήραγγας.
Έγινε χαιρετισμός από τη Δήμητρα Τούντα εκ μέρους του Ν.Σ. Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Από μέρους του Παραρτήματος Λαμίας χαιρέτησε ο Πρόεδρός του Χρήστος Φουσέκης. Την ομιλία έκανε ο Χ. Νιάνιος, στέλεχος του ΚΚΕ. Έγινε προσκλητήριο νεκρών. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, το Παράρτημα Λαμίας και από συγγενείς των εκτελεσμένων. Ανάμεσά τους και ο πρώην Δήμαρχος Κοκινιάς Στ. Μπενετάτος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον τόπο που έγινε η εκτέλεση των πατριωτών ανάμεσα στα χωριά Κορομηλιά και Άγιος Στέφανος(ή Νεζερό), Δομοκού όπου έχει από χρόνια ανεγερθεί μνημείο.

Β. Στη θέση Αμπέλια, κοντά στην Ομβριακή Δομοκού, πραγματοποιήθηκε η επόμενη εκδήλωση στο ομώνυμο μνημείο. Τιμήθηκαν τα 17 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις 9 Απρίλη 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές ως αντίποινα για το σαμποτάζ του ΕΑΜ στα Μεταλλεία Δομοκού. Ήταν 15 κρατούμενοι των φυλακών Λαμίας και 2 εργάτες των μεταλλείων.

Γ. Από τον ίδιο χώρο, τα Αμπέλια, έγινε αναφορά και προσκλητήριο νεκρών εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στην τοποθεσία Σάββα Μαγούλα Μεταλλείων Δομοκού στις 13 Ιουλίου 1943. Εκτελέστηκαν 13 παλικάρια ως αντίποινα για την ανατίναξη σιδηροδρομικής γέφυρας και την καταστροφή γερμανικής αμαξοστοιχίας -από το Τάγμα Νάκου Μπελλή- ανάμεσα στα χωριά Περιβόλι(Δερελή) και Μακρυρράχη(Καϊτσα).

Κούρνοβο
Κούρνοβο
Κούρνοβο
Κούρνοβο
Κούρνοβο

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/06/109-17-13.html#ixzz5HQxBbSDQ  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE