ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Συναδέλφισσα/Συνάδελφε,

Απευθυνόμαστε σε σένα που ασφυκτιάς από την ανασφάλεια, τη σκληρή καθημερινότητα γεμάτη με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα. Σε καλούμε να δυναμώσουμε την αγωνιστική απάντηση απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σήμερα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι σημαίνει ανάπτυξη. Είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η πραγματικότητα έξω από τη δουλειά.

Ανάπτυξη για τους εργαζόμενους είναι ο μισθός των 400 και 500 ευρώ, η πληρωμή με “ tickets”.

Ανάπτυξη για τους εργαζόμενους είναι οι επιπλήξεις και απειλές και η τεράστια πίεση για να πιαστούν οι στόχοι.

Ανάπτυξη για τους εργαζόμενους είναι τα ατέλειωτα “σπαστά” και οι υπερωρίες ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, η δουλειά τις Κυριακές, τα απλήρωτα ρεπό.

Ανάπτυξη για τους εργαζόμενους είναι οι 2μηνες κι 6μηνες συμβάσεις, τα 4ωρα και 6ωρα, τα 6ήμερα.

Γιατί τελικά ανάπτυξη σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για τα αφεντικά, πιο σκληρή εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους. Μετά τις θυσίες «για να βγούμε από τη κρίση», έρχονται οι «θυσίες για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις». Θυσίες χωρίς τέλος, μέχρι εμείς να δράσουμε συλλογικά ενάντια στην εκμετάλλευση.

Το ελαστικό ωράριο είναι απόφαση της ΕΕ κι εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της, είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Στόχο έχει τα μεγαλύτερα κέρδη των μεγάλων εμπορικών ομιλών, σε βάρος των εργαζομένων που μπορούν να καλεστούν ακόμα και σε 12ήμερη συνεχόμενη εργασία χωρίς μέρα ανάπαυσης. Ταυτόχρονα η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων συμβάλλει στη συγκέντρωση της πίτας της αγοράς σε λιγότερα χέρια, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροέμποροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια του κλάδου.

Η απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας δεν ψηφίστηκε για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων. Η νομοθετική κατοχύρωσή της και η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, απαιτεί συλλογικό αγώνα. Απαιτεί συσπείρωση και την ισχυροποίηση του σωματείου μας.

Χρειάζεται συμπόρευση με τη μικρούς αυτοαπασχολούμενους που ζουν με την αμφιβολία αν θα έχουν να ζήσουν την επόμενη μέρα ή θα κλείσουν και θα βρεθούν στην ανεργία! Η κοινή απόκρουση εμποροϋπάλληλων-αυτοαπασχολούμενων στην προσπάθεια εμπορικών ομίλων και Περιφέρειας, για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στην Κρήτη, είναι παράδειγμα που μπορεί και πρέπει να γενικευτεί!Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στη γυναίκα εμποροϋπάλληλο που αντιμετωπίζει:

• την κούραση και τα προβλήματα υγείας (μυοσκελετικά, υπογονιμότητας κα) κάτω από την πολύωρη ορθοστασία.

• Τα τετράωρα που τελικά δουλεύονται με παραπάνω ώρες, «μαύρα» και ανασφάλιστα.

• Τα χαμηλά μεροκάματα των ατομικών συμβάσεων εργασίας με τις καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού μας.

• Τους εκβιασμούς της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης και παραίτησης από τα μέτρα προστασίας της μητρότητας στο χώρο εργασίας.

Και μέσα σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη του εργαζόμενου για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό φαντάζει πολυτέλεια. Οι καλοκαιρινές διακοπές ένα άπιαστο όνειρο!

Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας δεν είναι πολυτέλεια.

Είναι ώρα να σκεφτούμε τις δικές μας ανάγκες

Ο αγώνας για τη Κυριακάτικη αργία, είναι αγώνας για να σπάσουμε συνολικά αυτή την πραγματικότητα. Μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο να ανοίξει ο δρόμος για κλαδική Σύμβαση με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Όλοι στην Απεργία την Κυριακή 15 Ιούλη! Εμείς οι εργαζόμενοι οργανωμένοι στα σωματεία μας δίνουμε μαχητική αγωνιστική απάντηση σε κράτος και εργοδοσία. Την Κυριακή αργία τη θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας, δεν τη χαρίζουμε.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

· Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

· Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.

· Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

· Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

· Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

· Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.

· Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15/7 10.30 π.μ.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/07/15.html#ixzz5Ks6gyeCI  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE