Τα Ιουλιανά, η αποστασία του 1965 και οι σημερινές εξελίξεις


Θανάσης Μιχελής

Τα Ιουλιανά, η αποστασία του 1965 και οι σημερινές εξελίξεις 

Επειδή η γνώση της ιστορίας αποτελεί φάρο στην πορεία ενός λαού, σκόπιμο θεωρώ να θυμηθούμε πως τον Ιούλιο του 1965 ομάδα βουλευτών της “Ένωσης Κέντρου”, υπό την καθοδήγηση του παλατιού, αποστάτησαν από το κόμμα τους, συντάχθηκαν με τη δεξιά ΕΡΕ και έριξαν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Γνωστοί όσοι πρωτοστάτησαν.

Ακολούθησε η ταραγμένη, πολιτικά, περίοδος 1965-67. Τις αναμενόμενες εκλογές του Μαΐου του 1967 “πρόλαβε” το πραξικόπημα των συνταγματαρχών (γέννημα του παρακράτους της δεξιάς).

Η δικτατορία που επιβλήθηκε, και διατηρήθηκε και με την ανοχή μεγάλης μερίδας της δεξιάς παράταξης, ήταν αυτή που τον Ιούλιο του 1974 σχεδίασε και πραγματοποίησε το πραξικόπημα ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου. Δόθηκε έτσι το πρόσχημα στην Τουρκία (ως εγγυήτριας δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου) να εισβάλλει στην Κύπρο και να καταλάβει το 38% του εδάφους της, παραμένοντας εκεί έως σήμερα.

Η περίοδος αυτή ολοκληρώθηκε με την κατάρρευση της δικτατορίας ύστερα και από τον αντιδικτατορικό αγώνα κυρίως των νέων και την επάνοδο της χώρας στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Σήμερα σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, με εμφανή όμως τα σημάδια της βελτίωσης της, οι πολιτικά υπεύθυνοι για την κατάρρευση της χώρας και της κοινωνίας, οι επίγονοι των αποστατών του ΄65, επιχειρούν και επεξεργάζονται σενάρια μιας νέας αποστασίας. Στόχος τους η με κάθε τρόπο επάνοδός τους στην κυβερνητική εξουσία. Κυρίως για να αποφύγουν το δεύτερο επιδιωκόμενο στόχο της κυβέρνησης. Την πάταξη της διαφθοράς, στην οποία αρκετοί από αυτούς φαίνεται να εμπλέκονται. Σύμμαχοί τους και αρκετά ΜΜΕ.

Την πορεία των εξελίξεων θα καθορίσει όχι μόνον η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και ο λαός με τις καθημερινές επιλογές του και στάση του.

Η ιστορία τον έχει διδάξει. Το όποιο αποτέλεσμα αυτόν κυρίως θα βαρύνει.

Θανάσης Μιχελής
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Ιούλιος 2018

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/07/1965.html#ixzz5LUiY2UQi  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube