«Ασύμμετρη απειλή» είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός


capitalism

Γράφει ο Νίκος Μόττας

Σε κάθε μεγάλη τραγωδία, σε φονικές πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές, οι αστικές κυβερνήσεις που διοικούν αυτόν τον τόπο έχουν έτοιμες τις απαντήσεις: Άλλοτε φταίει ο «στρατηγός άνεμος», άλλοτε πρόκειται για «ασύμμετρα φαινόμενα» και «ασύμμετρες απειλές», άλλοτε φταίει η «κλιματική αλλαγή» και άλλοτε τα «καιρικά φαινόμενα» που ήταν «πρωτοφανή».Πίσω από τέτοια επικοινωνιακά τεχνάσματα κοροϊδίας και εξαπάτησης του λαού επιχειρούν να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο, την αληθινή ασύμμετρη απειλή: το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο με την σειρά του γεννά το κυνήγι του κέρδους και την υποβάθμιση της πρόληψης.

Ρωτάμε:

Είναι, ή δεν είναι, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που γεννά τους εμπρησμούς με στόχο την επιβολή αλλαγής χρήσης της γης, την συγκεντροποίηση εκτάσεων και την επακόλουθη – κερδοφόρα- εκμετάλλευση τους;
Είναι, ή δεν είναι, η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιβάλλει την «αξιοποίηση» εκτάσεων γης («φιλέτων») από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οπλίζοντας έτσι το χέρι των εμπρηστών;

Είναι, ή δεν είναι, η καπιταλιστική ανάπτυξη που, έχοντας πυξίδα το κέρδος, υποβαθμίζει- έως και εξαφανίζει τελείως- οποιεσδήποτε επενδύσεις στην αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση της χώρας; (Βλέπετε, τέτοιου είδους έργα προστασίας του λαού, δεν αποφέρουν κέρδη και ως εκ τούτου δεν αποτελούν προτεραιότητα).
Είναι, ή δεν είναι, η «ανάπτυξη τους»- των ματωμένων πλεονασμάτων και των περικοπών προς επίτευξη των μνημονιακών στόχων- που οδηγεί σε υποχρηματοδότηση (υποστελέχωση, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό) το πυροσβεστικό σώμα;

Είναι, ή δεν είναι, στο πλαίσιο του σάπιου αυτού συστήματος που οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ παλαιότερα και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα) δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ; Να θυμήσουμε πως το 2017 η κυβέρνηση δαπάνησε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ για Νατοικούς εξοπλισμούς, ενώ την 20ετία 1990-2010 δαπανήθηκαν πάνω από 32 δισ. ευρώ (!) για στρατιωτικές δαπάνες σχετιζόμενες με την βορειοατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Η απάντηση στα παραπάνω είναι σαφής: Η μόνη ασύμμετρη απειλή που δολοφονεί, καίει και πνίγει το λαό και καταστρέφει το βιός του, στο βωμό του κέρδους, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα λοιπά αστικά κόμματα υπηρετούν.
Τα αποκαΐδια, τα απανθρακωμένα πτώματα συνανθρώπων μας, η ανείπωτη καταστροφή των ημερών είναι ο καθρέφτης του καπιταλισμού.

Νίκος Μόττας

Νίκος Μόττας:Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.

atexnos.gr

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2018/07/blog-post_66.html#ixzz5MFMKoCWq  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE