Από τη θεατρική παράσταση “Ο “Άρης” επέστρεψε στην καλύβα του Στεφανή στην Σπερχειάδα”

Άρης Βελουχιώτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο “Άρης” επέστρεψε στην καλύβα του Στεφανή στην Σπερχειάδα, μέσα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη και σε ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη. Εκεί, που τον Μάη του 1942, ξεκίνησε με την πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ τον ένοπλο αγώνα ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

“Γιατί ήρθα σήμερα εδώ; Μα εδώ είμαι πάντα. Σήμερα όμως κάτι θέλετε. Μπορεί κι εγώ να θέλω κάτι. Κάτι θέλουμε…”, ήταν ο προβληματισμός που έβαλε στους εκατοντάδες θεατές, ο “Άρης” ( Τάσος Σωτηράκης), βγαίνοντας από την πόρτα της καλύβας του Στεφανή, το κατώφλι της οποίας είχε διαβεί ο Άρης Βελουχιώτης πριν από 76 χρόνια ξεκινώντας για τα βουνά της Ρούμελης και το αντάρτικο της ΕΑΜικης εθνικής αντίστασης.

Και ανεβαίνοντας στη σκηνή, ενσαρκώνοντας το ρόλο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ με μια καταπληκτική ερμηνεία, συνέχισε να “μπολιάζει” το κοινό με προβληματισμούς και ανησυχίες για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Κρατώντας …”το φανάρι που κάποτε έδειχνε που βρισκόμαστε για να συναντηθούμε με τους άλλους που είχαμε αποκοπεί…” και κάποιοι κρατούν αναμμένο μέχρι σήμερα δείχνοντας το δρόμο που χάραξαν οι πρωτοπόροι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και της ταξικής πάλης.

Η εμπνευσμένη σκηνοθετική προσέγγιση του σεναρίου της Σοφίας Αδαμίδου, – για την ζωή του Άρη Βελουχιώτη ( Θανάση Κλάρα ) από την εποχή που εντάχθηκε στο ΚΚΕ μέχρι τον θάνατό του στη Μεσούντα τον Ιούνη του 1945, – από τον Βασίλη Μπισμπίκη και η συγκλονιστική ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη στο ρόλο του Άρη, καθήλωσαν τους εκατοντάδες θεατές που βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου στην “αυλή” της καλύβας του Στεφανή.

Η συναισθηματική φόρτιση ήταν ιδιαίτερα έντονη στους συντελεστές της παράστασης από τη στιγμή που βρέθηκαν στον ιστορικό χώρο. Μια συναισθηματική φόρτιση που κυρίευσε και τους θεατές από την πρώτη στιγμή της παράστασης, η οποία σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι την έζησαν από κοντά.

Η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης στο χώρο του ιστορικού μνημείου της καλύβας του Στεφανή στη Σπερχειάδα διοργανώθηκε από το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ– ΔΣΕ, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερη συμβολική αξία και που μάλιστα αποτελεί την πρώτη εκδήλωση τέτοιου είδους στο συγκεκριμένο χώρο. Η υλοποίηση της, με τρόπο που να σέβεται απόλυτα την ιστορική αξία και σημασία του χώρου, αποτελεί παρακαταθήκη για την συνέχεια της προσπάθειας ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, ενάντια στη λήθη και την διαστρέβλωση.

Στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας της εθνικής αντίστασης και την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ , Χρήστος Φουσέκης, προσδιορίζοντας ότι εμπνευστές όλων αυτών στοχεύουν στο χτύπημα της εργατικής και λαϊκής αντίστασης και στην διάχυση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Παράλληλα ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης για την αποδοχή της πρόσκλησης, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης, επισημαίνοντας ότι σκοπός της εκδήλωσης εκτός από τον συμβολικό χαρακτήρα ήταν το να συμβάλλει στο να μένει αναμμένο το “φανάρι” της αντίστασης και της ταξικής πάλης.

Άρης Βελουχιώτης
Άρης Βελουχιώτης
Άρης Βελουχιώτης
Άρης Βελουχιώτης


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE