Ρωσία για Σκοπιανό: Αν χρειαστεί και ΒΕΤΟ στο Συμβούλιο Ασφαλείας τους ΟΗΕ


poutin

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση κατά των ξένων παρεμβάσεων στο ζήτημα των Σκοπίων και προειδοποιεί ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπου έχει δικαίωμα βέτο).

Η ρωσική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η προσέλευση του 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα έπρεπε να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον). Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν – καθώς πολιτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. συμμετείχαν σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας προπαγανδιστική εκστρατεία, παρεμβαίνοντας άμεσα και σαν να έχουν «ελευθέρας» (freely) στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Μακεδονίας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χαιρετίστηκαν αυτοστιγμεί από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., καθώς και από την Ουάσιγκτον. Είναι ολοφάνερη η επιθυμία να διασφαλίσουν και να επιταχύνουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του λαού της Μακεδονίας.

Η δική μας θέση αρχής είναι πάγια: Μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από τη συμφωνία των δύο μερών μεταξύ τους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο ότι δεν πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

(Μπορείτε να διαβάσετε το ψήφισμα εδώ και ουσιαστικά η παράγραφος 3 αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόοδο των συνομιλιών των ενδιαφερομένων μερών αλλά και να αναφέρει τις εξελίξεις, και άρα κριτής του θέματος είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας.)

presspublica.gr

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE