Ομιλία Δημήτρη Βέττα ως Γενικός Εισηγητής επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019(ΒΙΝΤΕΟ)


Δημήτρης Βέττας

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Γενικός Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Βέττας.

Ο κ. Βέττας επισήμανε ότι η χρονιά που διανύουμε κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί με ασφάλεια. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου κατά 0,24% του ΑΕΠ ή 445 εκατ. ευρώ. Για τρίτο συνεχόμενο έτος εκτιμάται ότι η χώρα θα καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης και η προκαλούμενη δαπάνη για την επιστροφή αναδρομικών ποσών σε ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί και δικαστές) κατόπιν των αποφάσεων του ΣτΕ έχει ήδη προϋπολογιστεί.

Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 ανέρχεται σε 3,56% και οι σημαντικότερες εκτιμήσεις που καθορίζουν το εύρος του είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1%, σε σχέση με το 2018, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών για το 2019 κατά 5,8%, η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών για το 2019 κατά 5,2%, η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8 % το 2019 με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 16,7% για το 2019, η αύξηση των επενδύσεων διατηρείται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτή του Μ.Π.Δ.Σ 2019-2022, η δημόσια κατανάλωση, η οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (κατά 0,6%) από την πρόβλεψη του Μ.Π.Δ.Σ 2019-2022.

Η χώρα μέσω αυτού του Προϋπολογισμού εισέρχεται πλέον στην κανονικότητά της, επανεντάσσεται στο διεθνές οικονομικό σύστημα και περνάει από την πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή στην προσεκτική – συνετή δημοσιονομική επέκταση.

Στις νέες παρεμβάσεις που προτίθεται να εφαρμόσει κυβέρνηση περιλαμβάνονται η ενίσχυση του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», η ενίσχυση του Προγράμματος «ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», το νέο Πρόγραμμα «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ», η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση 1% κατ’ έτος, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά ή κατά 262,5 εκ. ευρώ.

Η εξέλιξη του δημοσίου χρέους το 2019 είναι θετική, καθώς το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 170,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,8% έναντι του 2018.

Η επόμενη μέρα έχει προκλήσεις. Αυτή η κυβέρνηση όμως έχει αποδείξει ότι υπήρξε συνεπής με τις δεσμεύσεις της από το καλοκαίρι του 2015, όπου στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης κατόρθωσε να θέσει τη βάση για την υλοποίηση των επόμενων προϋπολογισμών. Αυτή η συνέπεια θα συνεχίσει να εκφράζεται και τα επόμενα χρόνια στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων και των κοινωνικών δομών, την επιβράβευση των επιχειρηματικών δράσεων και των επιχειρηματιών που θα παράγουν υπεραξία για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ένα πακέτο από 35 προγράμματα-χρηματοδοτικά πακέτα με δημόσιους πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ , το οποίο αθροίζει 7,5 με 8,5 δις ευρώ που σε ορίζοντα τριετίας θα ενεργοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 22 δις ευρώ.

Αυτή η καλή είδηση οφείλει εξάλλου να αναφερθεί στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό.

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube