«Να παραιτηθεί ο αρχιεπίσκοπος, δημόσια να συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος» …του π. Χρήστου Ζαρκαδούλα


ieronimos
Συντάκτης: π. Χρήστος Ζαρκαδούλας*

Όλοι είδαμε στους δέκτες των τηλεοράσεων την εικόνα του Αρχιεπισκόπου δίπλα στον Πρωθυπουργό κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ένα αδύναμο γεροντάκι που έλαβε τον λόγο για να πει αμέτρητα ευχαριστώ. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αυτό ακριβώς που θα έκανε ένας υπέργηρος όταν κάποιος θα του έδινε μισό ποτήρι νερό, ένα γλύκισμα ή θα είχε την αίσθηση ότι τον βοηθάει να σηκωθεί κρατώντας απλά το μανίκι του.Η εικόνα αυτή συνεχίστηκε και μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Με τις εν συνεχεία δηλώσεις έδειξε ότι δεν είχε πλήρη επίγνωση του τι συμφωνούσε και ξαφνιάστηκε από το μέγεθος των αντιδράσεων.
Είναι ολοφάνερο ότι ο Μακαριώτατος λόγω γήρατος δεν μπορεί να ασκήσει πλέον πλήρως τα καθήκοντά του.

Με δεδομένο ότι προσέφερε πολλά στην Εκκλησία και στην κοινωνία γενικότερα, οι συγγενείς του, οι φίλοι του, όσοι τον αγαπάμε, γενικά οι δικοί του άνθρωποι, λαμβάνοντας υπόψιν και το ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» ας τον προτρέψουν να παραιτηθεί. Αν οι προτροπές δεν εισακουστούν, ας αναλάβει με πολλή αγάπη τον άχαρο ρόλο να τον προστατεύσει η ιεραρχία.

Η αγάπη δεν εκφράζεται μόνο με χειροκροτήματα. Οι έπαινοι και τα μπράβο πολλές φορές προέρχονται από επιθυμία να οδηγηθεί κάποιος στην καταστροφή. Αγάπη είναι και το να απομακρύνεις κάποιον από την πρώτη γραμμή της μάχης επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Έτσι προστατεύεται και ο ίδιος και ο αγώνας ίσως έχει καλύτερα αποτελέσματα κυρίως για τους πλέον κοινωνικά αδυνάτους.

Δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών πρέπει να είναι και η σύνοδος της ιεραρχίας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη δυνατότητα άλλα να λέγονται εντός και άλλες δηλώσεις να γίνονται εκτός. Τα Μ.Μ.Ε και όσοι κληρικοί και λαϊκοί επιθυμούν πρέπει να δύνανται να είναι παρόντες.

Όπως οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι δημόσιες έτσι πρέπει να είναι κι αυτές της Ιεράς Συνόδου. Η δημοκρατία και το εκκλησιαστικό πνεύμα το απαιτούν.

* Εφημέριος Καραβομύλου Φθιώτιδας

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE