100 χρόνια ΚΚΕ: Με το ψωμί και το βιβλίο


1

Εκατό χρόνια ΚΚΕ! 100 χρόνια αγώνων και θυσιών για τα δίκια του λαού, για το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό. Διώχτηκε, συκοφαντήθηκε, πολεμήθηκε. Αλλά και υπονομεύτηκε στο όνομα της υπεράσπισής του.

Άντεξε όμως, γιατί έχει αποκτήσει γερές ρίζες μέσα στους ανθρώπους της δουλειάς. Ρίζες που τις θρέφουν οι ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού. Στον αιώνα της ύπαρξης και δράσης του το αγκάλιασε η διανόηση, το εμπιστεύτηκαν οι καλλιτέχνες. Ενέπνευσε ανθρώπους της τέχνης. Έγινε Ποίηση και Μουσική, ενέπνευσε χιλιάδες σελίδες λογοτεχνίας, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, κινηματογραφικές ταινίες.
Στις μέρες μας, που γιορτάζει τα 100 του χρόνια, πλήθος οι άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών που δηλώνουν την εμπιστοσύνη την εκτίμησή και την στήριξή τους στο ΚΚΕ. Ένδειξη της απήχησής του στην παρούσα συγκυρία. Πολλοί εξ αυτών για πρώτη φορά.

Μια από αυτές τις δηλώσεις αλλά χαρακτηριστική και προφανώς ευπρόσδεκτη, είναι η δήλωση της ηθοποιού Κατερίνας Γιουλάκη:

«Στηρίζω το ΚΚΕ από τα νεανικά μου χρόνια και θα συνεχίσω να το στηρίζω. Είμαι συγκινημένη, που το Κόμμα μας έκλεισε 100 ηρωικά χρόνια. Εύχομαι να τα κάνει 200 για το καλό του λαού».

Και η προτροπή του παλαίμαχου κομμουνιστή, του Γιώργου Φαρσακίδη: «Εμπνευστείτε, διδαχτείτε από τους αγώνες και τις θυσίες τις δικές μας και δυναμώστε την πάλη σας». Είναι η κληρονομιά μας:

«Στους στροβιλισμούς του αιώνα που πέρασε, αναρίθμητα τα συμβάντα, τα δεμένα με την πρωτοπόρα πορεία του ιστορικού Κόμματός μας! Εμείς, η δική μου δρακογενιά, ανδρωθήκαμε και ζήσαμε ανυποχώρητοι σε αμέτρητους αγώνες για τον ερχομό ενός καλύτερου κόσμου, για το σοσιαλισμό. Νιώσαμε πόνο πολύ, στερήσεις, απογοητεύσεις… Μακάριοι όσοι πιστεύουν πως “τίποτα δεν πάει χαμένο”. Μακάριοι αυτοί που σήμερα επιλέγουν να πορευτούν πορεία τραχιά αλήθεια, προς μια Ιθάκη όμως όπου θα μπορεί να “ανθρωπέψει ο άνθρωπος”. Εμπνευστείτε, διδαχτείτε από τους αγώνες και τις θυσίες τις δικές μας και δυναμώστε την πάλη σας”».

Την Κυριακή, σε πείσμα όσων πολεμούν το ΚΚΕ, θα λάβει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια ξεχωριστή γιορτή για τα 100 χρόνια του κόμματος. Το ΚΚΕ, το παλιότερο αλλά συνάμα και νεότερο κόμμα της χώρας, το κόμμα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, γιορτάζει έναν αιώνα δράσης και θυσιών. Θα είμαστε όλοι εκεί και θα ‘ναι πολλοί καλλιτέχνες και επιστήμονες. Και “μεθαύριο” θα ‘ναι ακόμη περισσότεροι. Καλοδεχούμενοι στην συστράτευσή τους  με το ΚΚΕ.

Ατέχνως

_______________________________

Η σύνθεση στην κεντρική φωτογραφία είναι του Βασίλη Γρατσία: «Τιμής ένεκεν», 2007 Παστέλ, 50×32,5 εκ. / «Ευρωγεύμα», 2005 Κάρβουνο και παστέλ, 50×35 εκ. / «Όλα στο σφυρί», 2005 Κάρβουνο και παστέλ, 50×35 εκ

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE