… και ονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία με νονό το ΝΑΤΟ – Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

makedonia

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και έτσι ανοίγει η προοπτική της «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», όπως απαιτούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ώστε να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας, που παραδοσιακά έχει στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρώτος έσπευσε να συγχαρεί τον Ζ. Ζάεφ.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Προηγήθηκαν εντατικά παζάρια και αλισβερίσι με τα δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης με επίκεντρο τις μειονότητες καθώς τα αλβανικά κυρίως κόμματα, ζητούσαν να υπάρχει ένας τρόπος διαφοροποίησης των εθνοτήτων (Αλβανών, Τούρκων, κ.ο.κ). Το BESA φαίνεται να πέτυχε διατύπωση που αναφέρει «για τους πολίτες της αλβανικής εθνικότητας», στους κανονισμούς και άλλες πράξεις των κρατικών αρχών να διαβάζεται η ιθαγένεια στη σλαβική γλώσσα: «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Επίσης, στην αλβανική γλώσσα: «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ενώ στα Αγγλικά: «Macedonian/citizen of Republic of North Macedonia», όπως και στις μελλοντικές ταυτότητες να φαίνεται η εθνοτική καταγωγή.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγχαρητήρια από το γ.γ του ΝΑΤΟ

Συγχαρητήρια στο, Ζόραν Ζάεφ για την εξέλιξη απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ:

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε o γεν. γραμματέας της λυκοσυμμαχίας.

atexnos.gr  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE