Άουσβιτς – Εκεί που ο φασισμός εξόντωσε 4 εκατ. ανθρώπους


Άουσβιτς

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τους περίπου 7.500 αιχμαλώτους κρατουμένους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι εκεί.
Στο Άουσβιτς οι χιτλερικοί εξόντωσαν περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από 20 εθνοτήτων. Τα βασανιστήρια και τα πειράματα στο στρατόπεδο, δεν τα χωράει ο νους.

Λόγω γειτνίασης με τη βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας, ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί το Άουσβιτς, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα.
Οι πρώτοι κρατούμενοι του στρατοπέδου ήταν 28 Πολωνοί, Εβραίοι και Τσιγγάνοι. Αργότερα μετέφεραν και Σοβιετικούς στρατιώτες και τελικά έφτασε να έχει κρατούμενους απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης που είχαν κατακτηθεί.. Το 1942-1944 γύρω από το στρατόπεδο φτιάχτηκαν εργοστάσια, ανθρακωρυχεία κλπ. στα οποία χρησιμοποιούσαν κρατούμενους ως εργάτες,

Τρένα μετέφεραν καθημερινά αιχμαλώτους ή ανύποπτους Εβραίους που νόμιζαν πως μετακινούνται για διαμονή τους σε άλλα μέρη. Μόλις έφταναν στο Άουσβιτς γινόταν η ταξινόμησή τους: Οι ικανοί για δουλειά έμενα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Οι γέροντες, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι ασθενείς, μεταφερόταν στο διπλανό στρατόπεδο Μπιργκενάου.

Εκεί οι περισσότεροι, με σύσταση των ναζί, γδυνόταν για να κάνουν δήθεν μπάνιο και κλείνονταν σε μεγάλους θαλάμους που ήταν γεμάτοι με δηλητηριώδες αέριο, και σε 15-20 λεπτά ήταν όλοι τους νεκροί. Στη συνέχεια όλοι μεταφέρονταν στο κρεματόριο. Όσους δεν προλάβαιναν να τους κάψουν τους έθαβαν σε ομαδικούς τάφους. Πριν την ταφή οι δήμιοι κούρευαν τα πτώματα και τα μαλλιά τους τα χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή υφασμάτων, έπαιρναν ακόμη, τα ρολόγια, τα κοσμήματα και έβγαζαν τα χρυσά δόντια.

Μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τον κόκκινο Στρατό, ανακαλύφθηκαν στις αποθήκες 7 τόνοι μαλλιά, που οι φασίστες δεν πρόλαβαν να στείλουν για επεξεργασία!

Τα καθημερινά βασανιστήρια, τα τερατώδη πειράματα στα παιδιά και στους ανήμπορους, δεν επέτρεπαν να επιζήσει κανείς στο στρατόπεδο και σε 3-6 μήνες ο κρατούμενος ή πέθαινε από τις κακουχίες ή στέλνονταν στο κρεματόριο. Έτσι, για παράδειγμα, από τις 13 χιλιάδες Σοβιετικούς αιχμαλώτους,, την ημέρα της απελευθέρωσης στο Άουσβιτς βρέθηκαν ζωντανοί μόνο 92 άτομα!

Το Άουσβιτς τέλειωσε με τον Κόκκινο Στρατό.

Μεταξύ 17ης και 23ης Ιανουαρίου το στρατόπεδο εκκενώθηκε και περίπου 60.000 κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου προς τη δύση, Στα στρατόπεδα του Άουσβιτς παρέμεινα συνολικά περίπου 7.500 φυλακισμένοι, οι οποίοι λόγω ασθένειας και αδυναμίας ήταν αδύνατο να ακολουθήσουν την πορεία.

Ως πρώτο των κύριων στρατοπέδων απελευθερώθηκε το Άουσβιτς Ι (το αρχικό στρατόπεδο και διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος) το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου 1945, από απόσπασμα της 60ής Στρατιάς του Κόκκινου Στρατού, επικεφαλής του οποίου ήταν ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν. Μπροστά στα σοβιετικά στρατεύματα εμφανίστηκε μια τερατώδη εικόνα βασανιστηρίων και απανθρωπιάς.

Στις επόμενες ημέρες πέθαναν περίπου 200 από τους επιζώντες του Άουσβιτς συνεπεία της κακομεταχείρισης από τους ναζί, παρ’ όλο που υπήρξε ιατρική βοήθεια από πλευράς Σοβιετικών.

atexnos.gr

 

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube