ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών & ορθοδόξων χριστιανών, ότι την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας του Ιερομάρτυρος, εορτάζει πανηγυρικά η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου, Στυλίδας.

Πρόγραμμα Εορτασμού

  • Κυριακή 10 Φεβρουαρίου το Εσπέρας, 17:30, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία.
  • Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 07:00, Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Προσκαλούνται οι ευσεβείς & φιλέορτοι χριστιανοί, όπως προσέλθουν & τιμήσουν τον Άγιο της Εκκλησίας μας, συμμετέχοντας, στις ανωτέρω Ιερές Ακολουθίες.


Σύντομο ιστορικό της Ιεράς Μονής:

Είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο στις μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Στυλίδας, πάνω σε λόφο απ΄ όπου δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή.Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του αγίου Βλασίου προσωνύμιο πού πήρε από το αφιερωμένο παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε περίπου το 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου: “ΕΤΟΣ ΑΨΜΣ). Η ολοκλήρωσή της έγινε το 1752 χρονολογία κατά την οποία αγιογραφήθηκε τό καθολικό.

Το καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλλο επηρεασμένος από την αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( Αη – Γιαννακος) πού ευρίσκεται ολίγα μέτρα προ της Μονής. Είναι απλού σχήματος μονόκλιτος καμαροσκεπής και κατάγραφος εσωτερικά.

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE