Οι αλλαγές στο Επίδομα Ανεργίας – Για ποιους αυξάνεται;

ΟΑΕΔ

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας που ισχύουν από σήμερα Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 και είναι για καλό. Για ποιες περιπτώσεις το επίδομα αυξάνεται;

Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ διαμορφώνεται πλέον στα 400 ευρώ. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά του, το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά τα μέλη κατά 10%.
Αναλυτικά, οι περιπτώσεις στις οποίες αυξάνεται το επίδομα ανεργίας:

  • Στα 440 ευρώ για ένα προστατευόμενο μέλος,
  • Στα 480 για 2 προστατευόμενα μέλη,
  • Στα 520 για 3 προστατευόμενα μέλη,
  • Στα 560 στα 4 προστατευόμενα μέλη,
  • Στα 600 ευρώ για 5 προστατευόμενα μέλη και
  • Στα 640 ευρώ για 6 προστατευόμενα μέλη.

Για να εισπράξει κάποιος το επίδομα ανεργίας απ’ τον ΟΑΕΔ θα πρέπει:

  • Nα είναι μισθωτός και να έχει λήξει, ή να έχει καταγγελθεί από τον εργοδότη (απόλυση) η σύμβαση εργασίας του
  • Nα είναι ως εργαζόμενος ασφαλισμένος στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
  • Nα έχει συμπληρώσει μέσα στο 14μηνο ή στο 12μηνο που προηγείται της αίτησής του, τον αριθμό των ημερομισθίων που προβλέπονται ανάλογα με το επάγγελμά του
  • Nα μην έχει επιδοτηθεί εντός της τετραετίας πριν την ένταξη στην επιδότηση, πάνω από 400 ημέρες

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ αναλυτικά για το επίδομα ανεργίας αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά κενά ανάμεσα στις ημέρες εργασίας δεν επηρεάζουν το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, εφόσον συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών εργασίας.

Με αφορμή την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα (8/2018), αναφορικά με τη σχέση της τακτικής επιδότησης ανεργίας και των τυχόν ασφαλιστικών κενών που προκύπτουν, σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την ένταξη ενός ασφαλισμένου στην τακτική επιδότηση, λόγω ανεργίας, είναι να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας στο διάστημα των 14 μηνών που προηγούνται της απόλυσής του, ή της λήξης της σύμβασής του.

Τέλος, ο ΟΑΕΔ αναφέρει ακόμη ότι: «Συνεπώς, τυχόν ασφαλιστικά κενά κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού δεν επηρεάζουν την επιδότηση, εφόσον βέβαια, συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών εργασίας και εφόσον διαπιστώνεται η εργασιακή σχέση με τον τελευταίο εργοδότη. Τα παραπάνω ισχύουν και για τους επιδοτούμενους για πρώτη φορά ανέργους, για τους οποίους απαιτούνται επιπλέον 80 ημέρες εργασίας κατά τα δύο -πριν την έναρξη της επιδότησης- έτη».

ΠΗΓΗ: IPOP.GR

ilamia.gr

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE