Συντάξεις: Τα εκκαθαριστικά επανυπολογισμού -Πώς θα δείτε τι χρήματα θα λαμβάνετε


Συντάξεις: Τα εκκαθαριστικά επανυπολογισμού

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων προκειμένου οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Τα εκκαθαριστικά θα μπορούσαν να βγουν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τέθηκε ως προτεραιότητα από το υπουργείο Εργασίας ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας, εστιάζοντας στα ζητήματα μηχανοργάνωσης, προκειμένου μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός αυτών των συντάξεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Τονίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυπτε παρανόμως – προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη – σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Οι λόγοι της απόκρυψης ήταν να μη δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική προσωπική διαφορά και να μη διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο Ν. 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του Νόμου Κατρούγκαλου.

Διευκρινίζεται ότι το όλο θέμα αφορά τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και τις 12 Μαΐου 2016 (πριν από την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του Νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΚΑ να επανεξεταστούν όλες οι συντάξεις με βάση τον επανυπολογισμό που έχει κάνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για να αποσταλούν στη συνέχεια τα εκκαθαριστικά των συντάξεων.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους του αποτελέσματος του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, αλλά και των δικαστικών προσφυγών.

aftodioikisi.gr

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube