Αλεξάνδρα Βεντούρη – Νασοπούλου: Είμαι αντίθετη σε πιθανή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών ….


Αλεξάνδρα Βεντούρη - Νασοπούλου

Σχετικά με το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στο χώρο του στρατοπέδου στον Καραβόμυλο. 

Ως γνωστόν στο μεταναστευτικό θέμα μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο, με αποτέλεσμα να υποκύπτουμε στις γεωπολιτικές συνέπειες αυτής της διεθνής πρόκλησης.
Είμαι αντίθετη σε πιθανή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο εντός του χωριού. Στηρίζω την προσπάθεια δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας, όμως, όχι εντός ορίων των οικισμών.

Εάν τελικά κατασκευαστεί, θα πρέπει να είναι σε σωστό σημείο και με βασικές προϋποθέσεις:
-1ον Θεωρώ ανάξιο για τον πολιτισμό και τις τοπικές μας παραδόσεις να λέγεται πως δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε μερικές δεκάδες ανθρώπους, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε για την εξασφάλιση των συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης.

– 2ον Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την επιβάρυνση του ΚΥ Στυλίδος, του νοσοκομείου Λαμίας, των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου μας, της αστυνόμευσης του ΑΤ Στυλίδος και της καθημερινότητας που θα υφίσταται ο δήμος και οι συμπολίτες μας.

-3ον Οι εργαζόμενοι στο κέντρο φιλοξενίας δεν πρέπει να εργάζονται σε ένα ανασφαλές και ανθυγιεινό περιβάλλον. Εννοείται πως είναι απαραίτητη η επάρκεια ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου, με τη συνδρομή νοσηλευτικού προσωπικού και μόνιμη συνεργασία με διερμηνείς.

-4ον Οι συνθήκες ζωής των φιλοξενουμένων να μην είναι προσβλητικές. Θα πρέπει να επαγρυπνούμε γιατί όντας άτομα με οδυνηρές εμπειρίες πολέμου, απώλειας δικών τους προσώπων και αντιμετωπίζοντας επιπλέον αυτές τις συνθήκες φιλοξενίας, δυστυχώς γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε διάφορα ψυχικά νοσήματα.

-5ον Πιθανόν να υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα, υπερήλικα άτομα και άνθρωποι με αναπηρία ή να πάσχουν κάποιοι από ανίατη ασθένεια. Μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα και γυναίκες σε κύηση ή λοχεία. Θύματα βασανιστηρίων, βιασμού ή άλλης σοβαρής μορφής σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης. Όπως επίσης και θύματα εμπορίας ανθρώπων.

-6ον Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι εγκυμονεί κινδύνους για ξέσπασμα επιδημιών, θανάτων σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονιών, εξεγέρσεων ή και ανεξέλεγκτων παραβατικών συμπεριφορών.

-7ον Θεωρώ πως αν δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την κατασκευή της δομής στο Καραβόμυλο, η παροχή ενός σταθερού πλαισίου διαμονής (βραχείας και μέσης διάρκειας) θα πρέπει να είναι ικανό να καλύπτει όχι μόνο τις βασικές βιοτικές και κοινωνικές ανάγκες των φιλοξενουμένων, αλλά και τις μαθησιακές και ενταξιακές ανάγκες αυτών.

-8ον Μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο των συμπολιτών μας που διαμένουν στο Καραβόμυλο καθώς και των φιλοξενούμενων;

Τέλος θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και παράλληλα να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, λειτουργώντας άμεσα και συντονισμένα.

Φωτογραφίες από την άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο  Στυλίδας

Άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο  Στυλίδας

Άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο  Στυλίδας

Άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο  Στυλίδας

Άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο  Στυλίδας  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE