ΥΠΟΜΝΗΜΑ – Του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας ‘Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ’ 

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ - Του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας ‘Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ’

Αποστολή υπομνήματος

Σας αποστέλλουμε ως συνημμένο, υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας που αφορά στην ανάδειξη των ευθυνών για τη λειψή εκτέλεση των έργων της δακοκτονίας και τα αιτήματα των αγροτών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Περιφέρεια Στερεάς
3. ΕΛΓΑ
4. Διεύθυνση Γεωργίας
5. Δήμος Στυλίδας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

Του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας ‘Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ’

Από το 2016 αναδείξαμε ένα μεγάλο πρόβλημα στους εμπλεκόμενους φορείς (Διεύθυνση Γεωργίας, Περιφέρεια, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Το πρόβλημα της δακοκτονίας με δολωματικό ψεκασμό. Η δακοκτονία ασκείται με σοβαρές ελλείψεις που αφορούν μείωση δακοπαγίδων, τεχνικού προσωπικού όπως, παρασκευαστές, αρχιεργάτες αλλά και επιστημονικού προσωπικού.
Πέρυσι η σοδειά μας καταστράφηκε από τη μεγαλύτερη δακοπροσβολή που είχαμε μέχρι σήμερα, φέτος μετά τις φθινοπωρινές βροχές και ειδικά του Οκτώβρη παρατηρούμε σε πολλές περιοχές αύξηση των χτυπημάτων από το δάκο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την καταστροφή και υποβάθμιση της σοδειάς μας. Όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (και οι προηγούμενες) έτσι και η σημερινή της ΝΔ ακολουθεί υποκριτική συμπεριφορά, ενώ στην πραγματικότητα αδιαφορεί για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος.

Διεκδικούμε:

1. Να ενταχθούν και να αποζημιώνονται οι ζημιές από το δάκο από τον ΕΛΓΑ.
2. Κατάργηση του χαρατσιού 2% στα τιμολόγια πώλησης ελιών υπέρ δακοκτονίας.
3. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δακοπροστασίας που να παίρνει υπόψη κάθε μεταβολή των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, καθώς και τις αυξομειώσεις του δακοπληθυσμού. Δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους με πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού για την εκτέλεση και τον έλεγχο της δακοκτονίας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι:

Η απαξίωση της δακοκτονίας σημαίνει για μας τους ελαιοπαραγωγούς καταστροφή της σοδειάς μας άρα και της ζωής μας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές της ελιάς και του λαδιού παραμένουν, με αποτέλεσμα να είμαστε έρμαιο των εμπόρων και των βιομηχάνων.

Για αυτό παλεύουμε για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος, όλα αυτά σε συνδυασμό με την προστασία της παραγωγής από φυσικούς ή/και άλλους παράγοντες.

Πελασγία, 21/10/2019  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE