Πένθος στις «Άγριες Μέλισσες»: Έφυγε από τη ζωή η Γιούλα Ζωιοπούλου….


Πένθος στις «Άγριες Μέλισσες»: Έφυγε από τη ζωή η Γιούλα Ζωιοπούλου….

Την είδηση επιβεβαίωσε ο κριτικός κινηματογράφου, Άκης Καπράνου, με σχετική ανάρτηση στο Facebook

Σε ηλικία 61 ετών έφυγε από τη ζωή ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο η ενδυματολόγος των «Άγριων Μελισσών», Γιούλα Ζωιοπούλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ethnos.gr το πρόβλημα υγείας υπήρχε καιρό ωστόσο επανήλθε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και η καταξιωμένη ενδυματολόγος νοσηλευόταν τον τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο της Αθήνας. Τόσο οι συντελεστές της δραματικής σειράς εποχής του ΑΝΤ1 όσο και τα στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού γνώριζαν πως η κατάσταση της υγείας της τις τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν καλή.
Την είδηση επιβεβαίωσε νωρίτερα ο κριτικός κινηματογράφου, Άκης Καπράνου, με σχετική ανάρτηση στο Facebook. «Η Γιούλα Ζωιοπούλου ήταν η εθνική μας ενδυματολόγος και σκηνογράφος, ένα ταλέντο μοναδικό και ένας άνθρωπος σπάνιας ευαισθησίας.Η φιλμογραφία της (και η δουλειά της στο θέατρο) τεράστια, η δε ποιότητα της δουλειάς της αναγνωρισμένη και βαθιά αποτυπωμένη σε έναν τεράστιο όγκο έργου. Πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία ήταν η Κλειστή Στροφή του Νίκου Γραμματικού. Τον συντρόφεψε στον κινηματογράφο (και στη ζωή) – και δούλεψε μαζί του από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ταινία μυθοπλασίας του, τη Μήδεια, το 2014. Φυσικά δούλεψε και στους Απόντες. Η Γιούλα Ζωιοπούλου έφυγε μόλις πριν από λίγο, χτυπημένη από την παλιοαρρώστια. Η σημερινή προβολή των Απόντων θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της».

Ποια ήταν η Γιούλα Ζωιοπούλου   

Η ενδυματολόγος των «Άγριων Μελισσών» είχε καταγράψει μια σημαντική διαδρομή στο χώρο της ενδυματολογίας κυρίως στον κινηματογράφο και την τηλεόραση αλλά και στο θέατρο έχοντας τιμηθεί γι’ αυτή. Η Γιούλα Ζωιοπούλου είναι ενδυματολόγος. Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Δοξιάδη και στη Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου απ’ όπου αποφοίτησε το 1985.
Είχε  βραβευτεί με βραβείο σκηνογραφίας το 1993 για τις μικρού μήκους ταινιες «Άβαξ» (σκην. Νίκος Γραμματικός) και «Οι μοναχικές γυναίκες είναι επικίνδυνες» (σκην. Κωστούλα Τωμαδάκη). Βραβείο ενδυματολογίας το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης για τις ταινίες «Απ’ το χιόνι» (σκην. Σωτήρη Γκορίτσα), «Η εποχή των δολοφόνων» (σκην. Ν. Γραμματικού), «Η αυλή με τα σκουπίδια» (σκην. Θ. Σκρουμπέλος). Το 2003 κέρδισε βραβείο σκηνογραφίας από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Βασιλιάς» (σκην. Ν. Γραμματικός), επίσης κατέκτησε βραβείο σκηνογραφίας στα τηλεοπτικά βραβεία  του «Tv Εθνος» «Πρόσωπα 2003» για τα σκηνικά στην τηλεοπτική σειρά «Κάτω από την Ακρόπολη» (σκην. Γ. Βασιλειάδης).

Τέλος, το 2010 κατέκτησε ξανά βραβείο σκηνογραφίας στα «Πρόσωπα 2010» για τη σκηνογραφία στην τηλεοπτική σειρά «Καρυωτάκης» (σκην. Τ. Ψαρράς), ενώ το 2014 κέρδισε βραβείο ενδυματολογίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία «Μικρά Αγγλία» (σκην. Παντελή Βούλγαρη).

Αλέξης Μίχας

ethnos.gr 

fonografos.net  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE