ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το νέο εκλογικό σύστημα και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 22 Γενάρη. Την Τετάρτη 15 του μήνα εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή της Bουλής για επεξεργασία.Ο νέος εκλογικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ προβλέπει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, που μίλησε στον «ΣΚΑΪ» το μπόνους εδρών θα είναι κλιμακωτό και αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%.

Συγκεκριμένα αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό πάνω από 25%, τότε λαμβάνει επιπλέον 20 έδρες ως μπόνους και για 0,5% ποσοστό θα λαμβάνει μία έδρα. Εάν λάβει πάνω από 40%, θα λάβει συνολικά 50 έδρες επιπλέον.Ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και πως το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε τώρα διότι ο πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τριάμισι χρόνια πριν από τις εκλογές. Για το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Γενάρη.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής, κάτι που επανέλαβε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Ειδικά για τον εκλογικό νόμο ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι «εκφράσαμε ξανά την πάγια θέση μας για καθαρή, ανόθευτη, απλή αναλογική, χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, χωρίς πλαφόν, ούτε το 3% που υπάρχει σήμερα και, βεβαίως, να εκφράζεται ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και αυτό να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με ό,τι δίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στα πολιτικά κόμματα».

 

   ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube