ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ -ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

Εύλογο είναι αυτές τις μέρες να ασχολούμαστε όλοι με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού και με τις απειλητικές για τη χώρα μας διαστάσεις που έλαβε ξαφνικά από προχτές το ήδη οξύ προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, έστω λιγότερο σημαντικά, που πρέπει να τα προσπερνούμε αδιάφορα.
Αναφέρομαι ενδεικτικά στα παλιά αλλά και στα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια στον δήμο Στυλίδας και στο  περιφερειακό συμβούλιο, τα οποία οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα.

Πρωταγωνιστές των επεισοδίων αυτών ο γνωστός ταραχοποιός πρώην δήμαρχος Στυλίδας και, προς  δυσάρεστη έκπληξή μας,  ο ένας από τους δύο συμβούλους της σημερινής δημάρχου.
Σε τούτο το σημείωμά μου, που άρχισα να γράφω Κυριακή της Αποκριάς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, θα αναφερθώ αποκλειστικά στον ταραχοποιό πρώην δήμαρχο και νυν επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο και θα θυμίσω μερικά μόνο από τα έργα και τις ημέρες της θητείας του στον δήμο μας. Μαζί μ’ αυτά και λίγα αλλά ενδεικτικά από τα κατά καιρούς απίστευτα «μασκαραλίκια», με τα οποία θεωρούσε ότι προβάλλει, ενώ δυσφήμιζε, την πόλη μας και τους κατοίκους της, που έκαναν το λάθος να τον ψηφίσουν ως δήμαρχο αλλά όχι πλέον και ως υποψήφιο περιφερειάρχη.

Τι να πρωτοθυμηθώ και τι να πρωτοθυμίσω; Αυτοπεριορίζομαι σε πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

α)Την υστερόβουλη θορυβώδη παραίτηση από το αξίωμά του λίγες εβδομάδες προ της λήξεως της δημαρχιακής του θητείας.
Η παραίτησή του υποτίθεται ότι υποβλήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην πραγματικότητα  παραιτήθηκε ενόψει των περιφερειακών εκλογών «για να μαζέψει ψηφαλάκια» από όσους διαφωνούσαν με τη συμβιβαστική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», που συμφωνήθηκε να χρησιμοποιείται στο εξής για το κρατίδιο των βόρειων γειτόνων μας.

β)Το επίθετο «προδοτική» με το οποίο χαρακτήρισε εκείνη τη συμφωνία και συνεπώς και την τότε «προδοτική» υποτίθεται ελληνική κυβέρνηση που την υπέγραψε.
Ξεχνώντας τον βαρύτατο εκείνο χαρακτηρισμό, «πριν αλέκτορα φωνήσαι» και αφού δεν εκλέχτηκε περιφερειάρχης, προσχώρησε «εν χορδαίς και οργάνοις» στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα της ίδιας «προδοτικής» κυβέρνησης, με την ελπίδα να γίνει στις επόμενες εκλογές βουλευτής!..
.
γ) Την τηλεοπτική του εικόνα το πρωί των Φώτων του 2019, που βρέθηκε για τελευταία φορά ως δήμαρχος και ως …ένας από τους έφηβους κολυμβητές που έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον σταυρό.
Θυμίζω ότι μετά το σόου της βουτιάς στα παγωμένα νερά,  φορώντας μπουρνούζι και σαγιονάρες έσπρωχνε και απειλούσε μπροστά στην κάμερα νεοδημοκράτη συμπολίτη μας, επειδή τόλμησε να ανεβεί δίπλα του στην «εξέδρα των επισήμων»!…

δ) Την περιβόητη και δυσφημιστική για τον ίδιο και δυστυχώς και για την πόλη μας αναφορά του στον «τρόπο ψησίματος του ψαριού».
Η …περήφανη δήλωσή του σε αθηναϊκό κανάλι ότι «εμείς οι Στυλιδιώτες ψήνουμε το ψάρι και από τις δυο μεριές» προκάλεσε πανελλαδικά και για αρκετές μέρες αμέτρητα χλευαστικά σχόλια στο διαδίκτυο, που ενόχλησαν όλους τους Στυλιδιώτες εκτός από τον ίδιο!

ε) Τον απρόκλητο κατά καιρούς ξυλοδαρμό συνεργατών του, άλλων συμπολιτών μας καθώς και του αντιπεριφερειάρχη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής!
Ο ξυλοδαρμός εκείνος αλλά και οι απειλές που εκτόξευε on camera κατά του τότε περιφερειάρχη και νυν δημάρχου Αθηναίων, τον οποίο πίστευε ότι θα είχε αντίπαλο στις περιφερειακές εκλογές, είχαν τότε αποτέλεσμα ο μεν περιφερειάρχης να σταματήσει να επισκέπτεται τη Στυλίδα κι ο «Ακάκιος Στιχοπλόκος» να «εμπνευστεί» και να γράψει ως νέος Καβάφης το σατιρικό «αριστούργημα» «Ο βάρβαρος», το οποίο με τη σειρά μου ανάρτησα αποκριάτικα σαν σήμερα στο FB. Το εν λόγω σατιρικό στιχούργημα παρατίθεται, λόγω επικαιρότητας και για όσους δεν το διάβασαν τότε, στο τέλος των όσων αφορούν τον αλήστου μνήμης δήμαρχό μας.

Οι περισσότεροι Στυλιδιώτες ηλικίας σαράντα πέντε ετών και άνω γνωρίζουν ότι το δικό μου ενδιαφέρον για τα δημοτικά μας δρώμενα δεν έπαψε να υφίσταται μετά την προ εικοσαετίας και πλέον λήξη της οκταετούς θητείας μου ως δημάρχου της αγαπημένης μας πόλης.
Πρόθεσή μου ήταν και είναι να μεταφέρω τα προβλήματα και τα αιτήματα των συμπολιτών μου στην εκάστοτε δημοτική αρχή, να προτείνω, στις περιπτώσεις που μπορώ,  ενέργειες και πρωτοβουλίες που θεωρώ χρήσιμες και να συμβάλω με την συχνά αυστηρή αλλά δίκαιη πιστεύω  κριτική μου στην επίλυση ή την πρόληψη κάποιων προβλημάτων.

Η πρόθεσή μου αυτή, η οποία εκφράστηκε κατά καιρούς με δημοσιεύματα στον φθιωτικό τύπο και τις τοπικές ιστοσελίδες, με έγγραφα στον δήμο και με αναρτήσεις στο FB, ενόχλησε ιδιαίτερα αρκετές φορές τον περί ου ο λόγος π. δήμαρχο.
Ο τελευταίος είχε δηλώσει παλιότερα με …μετριοφροσύνη ότι οι Στυλιδιώτες θα του φτιάξουμε άγαλμα για το γνωστό σε όλους μας εδώ -αλλά όχι και εκτός Στυλίδας- σπουδαίο «έργο του» και για την «προβολή» της πόλης μας, μέσω της αναγνωρισιμότητας που του έχουν χαρίσει εδώ και χρόνια το «σταριλίκι», τα λαϊκά περιοδικά, τα τηλεοπτικά «πρωινάδικα» και τα κατά καιρούς χάριν της διαρκούς αυτοπροβολής καμώματά του.

Έχοντας μια τέτοια προσδοκία για άγαλμα ήταν φυσικό να ενοχληθεί  σφόδρα από τον γράφοντα, όταν παλιότερα καυτηρίασα δημόσια.

α) τη δυσφημιστική για την πόλη μας δημόσια αναφορά του στο αμφίπλευρο «ψήσιμο»  του ψαριού, που προκρίνει εκείνος αλλά όχι και οι Στυλιδιώτες,

β) τους ξυλοδαρμούς του τότε αντιπεριφερειάρχη και αρκετών συνεργατών του στον δήμο καθώς και άλλων κατοίκων της πόλης μας,

γ) την παραχώρηση δημοτικών χώρων σε ιδιώτες, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

και δ) το πραγματικό σκάνδαλο της μεταφοράς των λυμάτων της αποχέτευσης Στυλίδας στον απέχοντα κάπου είκοσι χιλιόμετρα από την πόλη μας βιολογικό καθαρισμό (ΒΙΟΚΑ) Λαμίας.

Για το έργο αυτό, που ανέλαβε προς το συμφέρον της η ΔΕΥΑ Λαμίας, δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ΕΥΡΩ κι εγκαταλείφθηκε στην τύχη του  ο σχεδόν έτοιμος ΒΙΟΚΑ Στυλίδας, επειδή είχε χωροθετηθεί κατά την άποψή του «στο βουνό» (με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της δεκαετίας του ’90) και είχε κοστίσει όπως ισχυρίστηκε αναπόδεικτα «οχτακόσια εκατομμύρια ΔΡΑΧΜΕΣ»!

(Στις φωτογραφίες που επισυνάπτω απεικονίζονται: α) σε πρώτο πλάνο το ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ αντλιοστάσια που έχουν γίνει για να οδηγήσουν τα λύματα στη Λαμία και δίπλα του το μικρό κτίσμα που είχε ανεγερθεί στη δεκαετία του ’90 για να στεγάσει την αντλία, που θα οδηγούσε τα λύματα «στο βουνό» και β) Οι πινακίδες με τον προϋπολογισμό του έργου της μεταφοράς των λυμάτων στη Λαμία, ο οποίος  αθροιστικά ξεπέρασε τα εξίμισι εκατομμύρια ΕΥΡΩ, κάπου 2,3 δισεκατομμύρια ΔΡΑΧΜΕΣ).

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ -ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ -ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ -ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

Από τις δημόσιες επικρίσεις μου για τις ζημιογόνες αποφάσεις του και την απαράδεκτη συμπεριφορά του δεν κινδύνεψα ευτυχώς να πάθω από τον ίδιο ή από κάποιο πληρωμένο βαρύ χέρι ό,τι έπαθαν τα θύματά του που προανέφερα, ίσως γιατί, δημόσια και πάλι, τον έχω προειδοποιήσει για τις συνέπειες. Το πόσο ενοχλητική υπήρξε πάντως η αυστηρή κριτική μου για «τα έργα και ημέρες» της θητείας του στον δήμο εκφράστηκε με την άρνησή του να απαντήσει, όπως είχε θεσμική υποχρέωση, στα έγγραφά μου προς τον ίδιο και το δημοτικό συμβούλιο για προβλήματα καθημερινότητας (που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν) ή στην πρότασή μου να συζητήσουμε τετ α τετ σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι για την απόφαση της πλειοψηφίας που διέθετε στο δημοτικό συμβούλιο να μεταφερθούν τα λύματα στον ΒΙΟΚΑ Λαμίας, παρά την αντίθετη πρόταση της μείζονος μειοψηφίας του συμβουλίου να ολοκληρωθεί ο υπάρχων ΒΙΟΚΑ Στυλίδας ή να προηγηθεί, όπως πολύ σωστά είχε προτείνει η ελάσσων μειοψηφία της Λαϊκής Συσπείρωσης, η σύνταξη συγκριτικής μελέτης κόστους μεταφοράς στους δύο ΒΙΟΚΑ και να προκριθεί η οικονομικότερη για τον δήμο και τους δημότες λύση.

Τα παραπάνω είναι βέβαια ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο λειτούργησε η δημοτική μας αρχή τα προηγούμενα χρόνια και της συμπεριφοράς του επικεφαλής της, ο οποίος ευτυχώς μας απάλλαξε αυτοβούλως από την παρουσία του. Ωστόσο, το πρόσφατο επεισόδιο στο δημοτικό μας συμβούλιο αλλά και κάποιες ενδείξεις από τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής δημοτικής αρχής κάνουν πολλούς ν’ ανησυχούμε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο, όπως όλοι οι δημότες Στυλίδας είχαμε ελπίσει.

Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει σύντομα η συνέχεια αυτού του σημειώματος, το οποίο ολοκληρώνεται εδώ προσωρινά με το στιχούργημα για τον «Βάρβαρο», που παραθέτω μετά φόβου Θεού! Μετά φόβου τόσο για τη σωματική μου ακεραιότητα, όσο και γιατί ο στίχος «είπαν πως απ’ την πόλη μας ο βάρβαρος θα φύγει / και αυτοκράτωρ θα γενεί, Λαμιώτες πια να δέρνει!», μετά τα επεισόδια στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, έχω το προαίσθημα ότι θα αποδειχτεί προφητικός!…

«Απόκριες σήμερα. Ημέρα καρναβαλιού, σάτιρας και μεταμφιέσεων. Κάποιος με την κωδική ονομασία Ακάκιος Στιχοπλόκος μεταμφιέστηκε με μια κουκούλα σε «προστατευόμενο μάρτυρα», έγραψε μια άθλια παραλλαγή των «βαρβάρων» του μεγάλου Αλεξανδρινού κι ετοιμάστηκε να παρελάσει με τους λοιπούς καρναβαλιστές της αποικίας μας. […] αφιερωμένο στους κοινούς μας φίλους, στον «αυλάρχη» του «αυτοκράτορά μας» και στους ομοιοπαθείς του… Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή!

Ο βάρβαρος

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
-Είναι ο βάρβαρος να δείρει σήμερα.
-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας μεσάνυχτα εσηκώθη
και τον αυλάρχη του έσπευσε να τον παρηγορήσει;
-Γιατί ο βάρβαρος εκεί, στον Καραβιών τον Μύλο,
τον άτυχο αυλάρχη του τον μαύρισε στο ξύλο.
-Γιατί μες στο κυβερνείον μας μια τέτοια απραξία
τι κάθονται οι σύμβουλοι κι άπρακτοι τι προσμένουν;
-Να μάθουν ποιον ο βάρβαρος θα δείρει περιμένουν
κι ευθύς μετά στον δικαστή να τρέξουν να δηλώσουν
πως έφταιγε το θύμα του, για να τον αθωώσουν.
-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τούτη την αποικία
ποτέ δεν επισκέφθηκε; Δεν είχε ευκαιρία;
-Γιατί ο βάρβαρος γραπτά του ‘χει διαμηνύσει
πως, αν τολμήσει εδώ να ‘ρθει, θα τον δολοφονήσει.
-Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κι η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
-Γιατί ενύχτωσε κι ο βάρβαρος δεν έδειρε.
Και μερικοί απ’ τη Λαμία που έφτασαν
είπαν πως απ’ την πόλη μας ο βάρβαρος θα φύγει
και αυτοκράτωρ θα γενεί, Λαμιώτες πια να δέρνει!
-Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Ο βάρβαρος αυτός ήτανε για την πλήξη μας μια κάποια λύσις!…

Στιχοπλόκος Ακάκιος ( Προστατευόμενος μάρτυρας του συμβάντος στον Καραβιών τον Μύλο) Απόκριες 18/2/18

(Και για την αντιγραφή Θ. Μ,)

facebook.com/Th.Blounas  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube