ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ;

 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ;
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ;

Ενημέρωση από τον περιφερειακό σύμβουλο Φθιώτιδας, Σπύρο Λάμπου. 

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών, “Μείναμε σπίτι”, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και όλους τους άλλους από τον covid-19.
Δυστυχώς, οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, αυτό το καλοκαίρι, θα μείνουμε μέσα στο σπίτι, κλειδαμπαρωμένοι, γιατί έξω θα κυκλοφορούν επικίνδυνα σμήνη κουνουπιών.

Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο εργολάβος του έργου, “Καταπολέμηση κουνουπιών στην ΠΣΕ για τα έτη 2020-2022”, στην επιτροπή, που συμμετείχα και εγώ, ως εκπρόσωπος της παράταξής μας, τους θερινούς μήνες, το πρόβλημα των κουνουπιών θα απειλήσει την υγεία και την οικονομία της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα, το σκεύασμα που χρησιμοποιείτο κατ’ εξαίρεση για τον ψεκασμό των ορυζώνων στις εκβολές του Σπερχειού, εκτός του ετέρου σκευάσματος που χρησιμοποιείται πανελλαδικά, για όλη τη γεωγραφική επικράτεια, φέτος απαγορεύτηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να προβλέπεται, σύμφωνα με τους αρμόδιους υγειονομικούς παράγοντες, αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών κατά 50%, μόνο για φέτος, με γεωμετρική πρόοδο αύξησης για τα επόμενα έτη.

Επίσης μας επισημάνθηκε ότι το εν λόγω είδος κουνουπιών, μπορεί να ταξιδέψει σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων περιμετρικά των ορυζώνων, φτάνοντας ενδεικτικά έως τις παρυφές της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, της Στυλίδας κλπ.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πληροφορηθήκαμε πως το εν λόγω είδος κουνουπιού, μπορεί να μεταδώσει λοιμώδη νόσο και δυστυχώς η περιοχή μας έχει κακό ιστορικό.
Μετά το φόβο για τον κορωνοϊό, θα προστεθεί και ο φόβος για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, που μεταφέρουν τα κουνούπια;

Όλες οι επιχειρήσεις και ειδικά οι τουριστικές-εστίασης εκτός από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που συσσώρευσαν λόγω του covid-19 και της αδιαφορίας των κυβερνώντων, θα έχουν ένα ακόμα πρόβλημα, την απροθυμία των συμπολιτών μας να τις επισκεφθούν, λόγω των κουνουπιών.

Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους, για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης, γιατί τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα της δουλειάς τους φάνηκαν σε όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Η μη συνέχιση του προγράμματος θα γυρίσει το πρόβλημα δεκαετίες πίσω.
Αυτή ήταν εξάλλου η αγωνία τους και ο φόβος τους στη σύσκεψη.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ορυζοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να επιδοτηθούν, για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα τους, από τη χρήση του σκευάσματος πάνω στο προϊόν τους.
Είμαστε σίγουροι ότι και αυτοί προτάσσουν τη δημόσια υγεία πάνω από όλα, αρκεί βεβαίως να αποζημιωθεί πλήρως ο κόπος της δουλειάς τους.

Η γνωστοποίηση του προβλήματος στα κυβερνητικά υπουργεία απέβη άκαρπη, χωρίς αποτέλεσμα και αντίκρισμα.
Η εμμονή των κυβερνώντων, που ως γνωστόν, στήριξαν προεκλογικά την Περιφερειακή Αρχή, να κωφεύουν και να αδιαφορούν για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής τους.

Εσείς κύριοι της Περιφερειακής Αρχής, θα ενστερνιστείτε τις πρακτικές τους ή θα προβείτε, όπως οφείλετε, σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες, έτσι ώστε να διαφυλάξετε τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής μας, από τον επαπειλούμενο κίνδυνο της υγείας τους;

Θα προστατεύσετε την όποια ελπίδα έχουν οι επιχειρήσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας τους ή απλά θα επιβεβαιώσετε τους στίχους του ποιητή:

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»

Λάμπου Σπυρίδων
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φθιώτιδας  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube