Θάνος Μπλούνας: Αυτοδιοικητικά έργα και ημέρες στη Στυλίδα της δεκαετίας του ’90

Θάνος Μπλούνας: Αυτοδιοικητικά έργα και ημέρες στη Στυλίδα της δεκαετίας του ’90
Αυτοδιοικητικά έργα και ημέρες στη Στυλίδα της δεκαετίας του ’90


(Για τους παλιούς συμπολίτες μου, που θα θελήσουν να θυμηθούν τη Στυλίδα εκείνης της δεκαετίας και για τους νεότερους, που θα ενδιαφερθούν να μάθουν…)Το 2010 μου ζητήθηκε να συμμετάσχω τιμητικά ως συνταξιούχος σ’ ένα από τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών και να παραδώσω στο εκλογικό κέντρο ένα βιογραφικό με έμφαση στα δημοτικά έργα της οκταετίας κατά την οποία υπήρξα δήμαρχος της όμορφης μικρής πόλης. Μιας πόλης την οποία αγάπησα όσο και το χωριό όπου γεννήθηκα και στην οποία επέλεξα να ζήσω ως τον θάνατό μου. Ζω τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Αναζητώντας σήμερα κάτι ανάμεσα στα πολυάριθμα παλιά κείμενα που βρίσκονται στον υπολογιστή μου, ανακάλυψα εκείνο το παλιό ξεχασμένο σημείωμα και το παραθέτω εδώ με κάποιες περικοπές και ελάχιστες προσθήκες.


Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα στον Αχινό Φθιώτιδας το 1943, μεγάλωσα σε πολυμελή αγροτική οικογένεια, σπούδασα δάσκαλος στη Λαμία, μετεκπαιδεύτηκα δυο χρόνια στην Αθήνα και στη συνέχεια με υποτροφία Παιδαγωγικά , Ψυχολογία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στη Σκωτία και τη Γερμανία. Ως εκπαιδευτικός του δημοσίου υπηρέτησα στα παρακάτω εκπαιδευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες: […]Το 1990, ενώ υπηρετούσα με απόσπαση ως επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εκλέχτηκα δήμαρχος Στυλίδας και (αργότερα ) πρόεδρος του νέοϊδρυθέντος τότε συμβουλίου των ΟΤΑ της περιοχής Στυλίδας. Λόγω της εκλογής μου το καλοκαίρι του 1991 διέκοψα την απόσπασή μου στο ΕΚΠΑ, αλλά, παράλληλα με τα αυτοδιοικητικά μου καθήκοντα, συνέχισα και το εκπαιδευτικό μου έργο διδάσκοντας ως καθηγητής στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Λαμίας.

Κατά το διάστημα των δύο αυτοδιοικητικών θητειών μου στα αξιώματα αυτά εκτελέστηκαν στο δήμο και εκτός αυτού ή άρχισαν και συνεχίστηκαν μετά το 1998, μια σειρά σημαντικών έργων, όπως:

■ Ίδρυση, στέγαση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

■ Δημιουργία δημοτικού πάρκου 30 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, με ανεξάρτητο παιδότοπο-πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (το πρώτο στο νομό), με γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, με ειδικά σχεδιασμένο χώρο για την τοποθέτηση του ηρώου της πόλης και με μελέτη-πίστωση για ανέγερση τουριστικού περιπτέρου (υλοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή του 1999-2002).

■ Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης (μήκους πολλών χιλιομέτρων από τις πηγές Αγίων Αναργύρων της Όθρης) και κατασκευή δύο νέων υδατοδεξαμενών.

■ Ανέγερση 2ου νηπιαγωγείου, προσθήκη ενός ορόφου στο ανατολικό κτίριο του συγκροτήματος γυμνασίου λυκείου, μετατροπή παλιού λιθόκτιστου διδακτηρίου σε δημαρχείο, αγορά οικοπέδου και ανέγερση νέου διδακτηρίου του 1ου δημοτικού σχολείου (παραδόθηκε γιαπί 1ου ορόφου το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2009), ανέγερση δημοτικής βιβλιοθήκης (όπου στεγάζεται το ΚΕΠ), «πολύκεντρου» για τους ηλικιωμένους, που λειτουργεί πλέον ως ΚΑΠΗ, ανέγερση ανοικτού θεάτρου-κινηματογράφου στο δημοτικό πάρκο 400 περίπου θέσεων (το μοναδικό αυτού του είδους στο νομό), και κτιρίου για τη στέγαση κλειστού δημοτικού θεάτρου-χειμερινού κινηματογράφου και πνευματικού κέντρου (ανολοκλήρωτο, «φιλοξενεί» στην ταράτσα του λυόμενο κτίσμα του πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής).

■ Σύνταξη μελετών και έναρξη έργων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. (ανολοκλήρωτα). Το έργο του ΒΙΟΚΑ ( για λόγους που γνωρίζουν όσοι παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις του ΔΣ της δημοτικής αρχής 2015-2019 και τις σχετικές αναρτήσεις μου στις τοπικές ιστοσελίδες εκείνης της περιόδου) έχει σκόπιμα απαξιωθεί, προκειμένου να διοχετευθούν τα λύματα στον ΒΙΟΚΑ Λαμίας. Στέγαση κτιρίου δημοτικής αγοράς και ανέγερση δημοτικών αφοδευτηρίων κοντά σ’ αυτήν.

■ Εξασφάλιση πίστωσης πολλών εκατοντάδων εκατ. δραχμών για την έναρξη του έργου της αποχέτευσης (άρχισε 1999) και του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης (ολοκληρώθηκε το 1999)

■ Στοιχειώδης εξοπλισμός (ντους, θάλαμοι αποδυτηρίων, κιόσκι και παγκάκια) των πλαζ Καλόγηρου και Μελισσίων.

■ Διαπλάτυνση, ασφαλτόστρωση και ηλεκτρισμός του περιφερειακού δρόμου βόρεια της πόλης στα Πευκάκια και κατασκευή νησίδας για τον ηλεκτροφωτισμό στη δυτική είσοδο της πόλης.

■ Επέκταση δημοτικού κοιμητηρίου προς τα ανατολικά, Ευπρεπισμός του χώρου και κατασκευή μαρμάρινων οστεοθηκών από τήνιο μαρμαρογλύπτη. Διάσωση και καθαρισμός από Τήνιο γλύπτη παλαιού θαυμάσιου γλυπτού έργου τέχνης, το οποίο κοσμεί το κοιμητήρι (δεξιά μετά την είσοδο).

■ Ασφαλτοστρώσεις πολλών χιλιομέτρων δημοτικών οδών, της περιοχής των εργατικών κατοικιών, δύο αγροτικών δρόμων ( μέχρι το ξωκλήσι Άγίου Κωνσταντίνου Στυλίδας και τις πηγές Αγίου Δημητρίου Αχινού), καθώς και ασφαλτόστρωση (με δαπάνη και επίβλεψη της Νομαρχίας) του δρόμου Στυλίδας-Νεράιδας.

Στις λοιπές δραστηριότητες του δήμου κατά την συγκεκριμένη οκταετία περιλαμβάνονται:

■ Κινητοποίηση και διαρκείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των δημοτών, με τη ζητηθείσα συμπαράσταση της Γκριν Πις, για την απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών ουσιών του κλειστού εργοστασίου της Βομβυκρύλ (η σημαντικότερη και ξεχασμένη μάχη των δημοτών της Στυλίδας για την απομάκρυνση ενός θανάσιμου κινδύνου που απειλούσε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής). Τελικώς τα τοξικά μεταφέρθηκαν ατμοπλοϊκώς στην Τουρκία.

■ Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Στυλίδας-Αθήνας και, αργότερα (με κινητοποίηση των δημοτών και τη συμπαράσταση του συλλόγου σιδηροδρομικών υπαλλήλων «Λαρισαϊκός» καθώς και του συλλόγου «Φίλοι του Σιδηροδρόμου») ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης να καταργήσει την σύνδεση, επειδή κρίθηκε ασύμφορη.

■ Έκδοση και κυκλοφορία της πολυσέλιδης διμηνιαίας δημοτικής εφημερίδας «Στυλίδα Σήμερα» και του μικρού τουριστικού οδηγού με τίτλο «Η Στυλίδα και τα χωριά της περιοχής».

■ Τοποθέτηση (για πρώτη φορά στην πόλη) δοχείων απορριμμάτων και (για πρώτη φορά στον νομό) δοχείων ανακύκλωσης αλουμινίου. Συγκέντρωση στον δήμο και στα σχολεία χαρτιού ανακύκλωσης και διάθεσή του για τις ανάγκες των σχολείων σε εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού της περιοχής.

■ Μελέτη και σύνταξη (1997-98) από ομάδα πανεπιστημιακών της Αθήνας «Αναπτυξιακού προγράμματος» της περιοχής μας (παρέμεινε αναξιοποίητο).

■ Διοργάνωση πολυάριθμων και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη, συλλογή εικαστικών έργων για δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης, φιλοτέχνηση και δωρεά στον δήμο τεσσάρων γλυπτών από φιλοξενηθέντες ιταλούς γλύπτες, καθιέρωση λαϊκής συνέλευσης κάθε καλοκαίρι παρουσία των βουλευτών του νομού στην κεντρική πλατεία της πόλης και προσφορά πρωινού καφέ την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στο δημαρχείο» σε δημότες που επιθυμούσαν να ενημερωθούν από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους για τα έργα στον δήμο και με τη σειρά τους να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα της γειτονιάς τους και τα αιτήματά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συνέπεσε με τη συνταξιοδότησή μου στην εκπαίδευση, παρέμεινα (και παραμένω όσο ακόμα αντέχω) ενεργός δημότης και πολίτης. Η δράση μου την τελευταία δωδεκαετία περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο δήμο, τον τύπο και το διαδίκτυο με κριτική και προτάσεις που αφορούν τη Στυλίδα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη συνέχιση του συγγραφικού μου έργου, με στροφή (από το σχολικό και το επιστημονικό) στο λογοτεχνικό βιβλίο.

Από τα βιβλία μου αυτής της κατηγορίας έχουν εκδοθεί τρία παιδικά, ένα με νουβέλες και ένα μυθιστόρημα. (Σ’ αυτά προστέθηκαν την τελευταία δεκαετία ένα ακόμα για παιδιά και τέσσερα για μεγάλους, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε κι ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα 650 περίπου σελίδων, που θα αποτελέσει φοβάμαι το «κύκνειο άσμα» μου).

Θάνος Μπλούνας: Αυτοδιοικητικά έργα και ημέρες στη Στυλίδα της δεκαετίας του ’90


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube