Το Νο1 βότανο που προστατεύει και αποτοξινώνει το ήπαρ

Το Νο1 βότανο που προστατεύει και αποτοξινώνει το ήπαρ

Φωτογραφίες: Λία Μάγειρα

Φυτό που το συναντούμε κατά κόρον στην ελληνική ενδοχώρα, σύμβολο της Σκωτίας από την εποχή του Γουίλιαμ Γουάλας, το γαϊδουράγκαθο (Carduus marianus ή Mariana lacteal) θεωρείται το βότανο με τις περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες για τη δράση του στο ήπαρ και τις ηπατοπάθειες.

Παραδοσιακά το γαιδουράγκαθο (στα αγγλικά απαντάται ως milk thistle) χρησιμοποιείται για τις ασθένειες του ήπατος, μια δράση που όπως ήδη ειπώθηκε, επιβεβαιώνεται από αρκετές μελέτες.

Στο πλαίσιο των ερευνών χορηγήθηκε σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος εκχύλισμα γαιδουράγκαθου και παρατηρήθηκε η ανταπόκρισή τους σε σχέση με ασθενείς που δεν λάμβαναν το εν λόγω εκχύλισμα. Η συγκεκριμένη έρευνα του τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης διεξήχθη σε 170 ασθενείς με κίρρωση, και έδειξε ότι σε εκείνους που λάμβαναν 3 φορές την ημέρα 140mg εκχύλισμα γαιδουράγκαθου το ποσοστό θνησιμότητας ήταν κατά 30% χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν το εν λόγω εκχύλισμα.

Το γαιδουράγκαθο είναι ένα βότανο που παραδοσιακά σχετίζεται με την αποτοξίνωση του ήπατος. Συγκεκριμένα προστατεύει το ήπαρ και συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές π.χ., σε κάψουλες, σε υγρή μορφή, αλλά και ως βότανο από το οποίο μπορείτε να παρασκευάσετε ένα ρόφημα. Ωστόσο το κατά πόσο το έχετε πραγματικά ανάγκη καλό είναι να το κρίνει ένας ειδικός. Συνήθως συστήνεται σε περιπτώσεις κίρρωσης ή λιπώδους διήθησης του ήπατος, καθώς και σε όσους λαμβάνουν πολλά αντιφλεγμονώδη, αλλά και σε εκείνους που ενδεχομένως χρειάζεται να «ξεκουράσουν» το ήπαρ τους εξαιτίας π.χ., μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η λήψη του πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας. Το αφέψημα γαιδουράγκαθου συνήθως πίνεται μεταξύ των γευμάτων, ενώ στις παρενέργειές του ανήκουν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Το Νο1 βότανο που προστατεύει και αποτοξινώνει το ήπαρ
faretra.info


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE