«Αμφισβητούμενα νερά» για τις ΗΠΑ η περιοχή του Καστελόριζου

«Αμφισβητούμενα νερά» για τις ΗΠΑ η περιοχή του Καστελόριζου

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον -την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου- εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υιοθετώντας επί της ουσίας το «γκριζάρισμα» της περιοχής.
«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μαρκ Έσπερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μ.Έσπερ, είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

O Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζουν ότι η συνομιλία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του Ν. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον.

Πέρα από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν οι «νέες προοπτικές και ευκαιρίες» που δημιουργεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που μετατρέπει την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, καθώς και τα τριμερή σχήματα «συνεργασίας» στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα και υλοποιούν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Τη στιγμή που οι «σύμμαχοι» «σφυρίζουν αδιάφορα» για την τουρκική επιθετικότητα και κάνουν «πλάτες» στην Άγκυρα, το υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται προκλητικά πως στην τηλεφωνική επικοινωνία «επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE