ΝΕΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ : ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΑΛΛΟΙ 1500 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;


NΕΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ : ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΑΛΛΟΙ 1500 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ;

Ανακυκλώνεται συνεχώς το μεταναστευτικό πρόβλημα στη Φθιώτιδα . Από τον Καραβόμυλο και το Αυλάκι, μεταφέρθηκε στα Καμένα Βούρλα και από εκεί στις Θερμοπύλες με ένα έγγραφο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης να κάνει λόγο για επέκταση του Hot –Spot προκειμένου να φιλοξενήσει άλλους 1500 μετανάστες και να ανάβει νέες φωτιές στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες σε Δήμο Λαμιέων και Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο του έργου «Υποστηρίζουμε τις Ελληνικές Αρχές στη διαχείριση του εθνικού συστήματος αποδοχής αιτούντων ασύλου και ευπαθών μεταναστών», ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση προσκαλεί ενδιαφερόμενους εργολάβους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την κατασκευή έργων για την διεύρυνση της δομής που έχει δημιουργηθεί στις Θερμοπύλες.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΟΜ οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν αυτοπροσώπως ή μέσω courier στα γραφεία του οργανισμού στην Ελλάδα, Μεγ. Αλεξάνδρου 7, Αργυρούπολη, 16452, Αττική πριν τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 14.00.

Οι συμμετοχές θα εξεταστούν στα γραφεία του οργανισμού , σημειώνεται στο έγγραφο , στην προαναφερόμενη διεύθυνση στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 15.00 παρουσία όσων εκ των εργολάβων θα ήθελαν να παρευρεθούν.

Η διαδικασία του διαγωνισμού θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνή Οργανισμού για τη Μετανάστευση.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχθεί ή να απορρίψει συμμετοχές, καθώς και να ακυρώσει την προκήρυξη και να απορρίψει όλες τις συμμετοχές οποιοδήποτε στιγμή πριν την ανάθεση της σύμβασης.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη πρόταση για φιλοξενία νέων προσφύγων στις Θερμοπύλες είχε καταθέσει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοτρωνιάς, όταν στις προθέσεις του υπουργείου ήταν η μεταφορά 2000 προσφύγων σε στρατόπεδο στον Καραβόμυλο .

Η περιοχή της Φθιώτιδας έχει συνεισφέρει στην φιλοξενία προσφύγων (450 περίπου ατόμων σήμερα) με την λειτουργούσα δομή των Θερμοπυλών.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό κ. Μηταράκη ο βουλευτής εξέφραζε την επιθυμία να έχουμε δομές με κοινωνικό έλεγχο και όχι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των ΜΚΟ και ως παράδειγμα είχε αναφέρει τις Θερμοπύλες, όπου με την ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος με επαρκείς υποστηρικτικές δομές δεν δημιουργήθηκε κοινωνική πίεση και προβλήματα μέχρι σήμερα στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία της περιοχής μας.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κοτρωνιά όπως αυτή είχε κατατεθεί στον αρμόδιο υπουργό ”στην δομή των Θερμοπυλών επειδή η ΔΟΜ δεν προμηθεύει στρώματα, ηλιακούς και πόρτες κρατούνται κλειστά 15 έως 17 δωμάτια στα ξενοδοχεία. Αν τακτοποιηθούν τα δωμάτια αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν 150 άτομα ακόμα, γ) Στις Θερμοπύλες λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός υπάρχει ύδρευση ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχουν ψυχοκινητικές υπηρεσίες, φύλαξη, υπάρχει σχολείο, υπάρχουν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 120 εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας που μπορούν να εξυπηρετήσουν άρτια μία δομή φιλοξενίας προσφύγων, δ) Στην υπάρχουσα έκταση των Θερμοπυλών (και φυσικά εκτός του αρχαιολογικού χώρου) υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης 50 έως 60 επιπλέον κοντέινερς τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 480 επιπλέον άτομα,

ε) Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ : Να γίνει η προμήθεια 50 κοντέινερς με κόστος 300.000 € και αφού τακτοποιηθούν και τα 17 δωμάτια που είναι σήμερα κλειστά, να φιλοξενηθούν αντί του Καραβομύλου στο “καμπ” των Θερμοπυλών 650 άτομα αφού εκεί υπάρχουν όλες οι υποστηρικτικές δομές τις οποίες προανέφερα.
Θα τονίσω ότι η δομή των Θερμοπυλών δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αφού λειτουργεί υπό τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης και θα αναφέρω τον μόνο πιθανό αντίλογο ότι δηλαδή η περιοχή των Θερμοπυλών θα πρέπει να αναπτυχθεί ιαματικά και τουριστικά και η συνέχιση της χρησιμοποίησής της για φιλοξενία προσφύγων καθόλου δεν βοηθά σε αυτή την αξιοποίηση.

Πρόκειται για ψευτοδίλημμα αφού μέχρι σήμερα προκήρυξη για την αξιοποίηση δεν έχει γίνει και αν γίνει και όποτε γίνει, είναι γνωστό ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο για να ωριμάσει και ενάμιση χρόνο επιπλέον για να ξεκινήσουν εργασίες που σημαίνει ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξυπηρετηθεί η σημερινή “εθνική ανάγκη” τουλάχιστον για δυόμιση χρόνια οπότε και πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί το προσφυγικό στη χώρα μας”.

lamiakostypos.gr  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube