Έλληνας καθηγητής Επιδημιολογίας: Έπρεπε να είχαμε εξετάσει νωρίτερα το εμβόλιο Sputnik V


 

Έλληνας καθηγητής Επιδημιολογίας: Έπρεπε να είχαμε εξετάσει νωρίτερα το εμβόλιο Sputnik V

Καθώς η πανδημία επελαύνει, πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, πρέπει να γίνει κομμάτι της απάντησης απέναντι στην πανδημία. Αν και η Δύση σε πρώτη φάση δεν ήθελε καν να ακούει για το εμβόλιο, τώρα εξετάζει μέχρι και το ενδεχόμενο συμπαραγωγής.

Την άποψη ότι το ρωσικό εμβόλιο έπρεπε να είχε εξεταστεί νωρίτερα με σκοπό την πιο έγκαιρη θωράκιση της παγκόσμιας κοινότητας και πιο γρήγορης επιστροφής της στην κανονικότητα, εκφράζει στο Sputnik o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.

Πρώην διοικητής ΑΧΕΠΑ: Το Sputnik V αποδεικνύεται ότι είναι ένα πολύ έξυπνα σχεδιασμένο εμβόλιο

«Έπρεπε να είχαμε εξετάσει νωρίτερα το Sputnik V και κάθε εμβόλιο που βγαίνει στην παραγωγή, ανεξάρτητα από τη χώρα την οποία προέρχεται» επισημαίνει ο κ. Κουτής, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, προτού αρχίσουν να αυξάνονται οι ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις του ιού.

Όπως τονίζει, το σίγουρο είναι ότι τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna «μπορούν να τροποποιηθούν, για να καλύψουν τις μεταλλάξεις του ιού ωστόσο δεν υπάρχουν ευρείες παραγωγικές δυνατότητες για μεγάλες ποσότητες».

Το πλεονέκτημα του εμβολίου Sputnik V

«Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει το πλεονέκτημα της χρήσης των δύο αδενοιών στη σύσταση του, αντίθετα με το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει μόνο έναν» υπογραμμίζει ο κ. Κουτής και συμπληρώνει:

«Αυτός είναι ο λόγος που οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεργαστούν, ώστε να αποκτήσει η AstraZeneca τη ρωσική τεχνογνωσία, ενώ η ρωσική πλευρά να διευρύνει τις παραγωγικές της δυνατότητες».

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι τα ερευνητικά εργαστήρια της Ρωσίας είναι πολύ υψηλού επιπέδου, εφάμιλλα των ΗΠΑ.

Ρώσος διπλωμάτης: Το Sputnik V γίνεται όλο και πιο δημοφιλές εντός της ΕΕ

«Η επιστημονική κοινότητα δεν είδε ποτέ με δυσπιστία το ρωσικό εμβόλια ούτε τα άλλα των τρίτων χωρών. Κάποιοι εξέφρασαν επιφυλάξεις καθότι δεν είχε δημοσιευτεί σε δυτικό επιστημονικό περιοδικό. Ωστόσο αυτό άλλαξε καθότι υπήρξε πολύ πρόσφατα δημοσίευση της σχετικής μελέτης σε βρετανικό περιοδικό, πριν από περίπου 10 μέρες».

Και εξηγεί:

«Σε πρώτη φάση, η μελέτη δείχνει ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα σε ό,τι αφορά το ρωσικό εμβόλιο. Άρα δεν εντοπίζεται κάποιος λόγος για να μην εγκριθεί. Πιο αναγκαία από ποτέ είναι η παγκόσμια συνεργασία στο θέμα των εμβολίων ώστε να υπάρξει μια παγκόσμια απάντηση στον κορονοϊό».

Άποψη του καθηγητή είναι ότι αν κατορθώσουμε ως το καλοκαίρι να φτιάξουμε ένα ανοσιακό τείχος, έχοντας εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού και το Σεπτέμβριο το ποσοστό αγγίξει το 70%, τότε ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο αισιόδοξος.

Παραγωγή ρωσικού εμβολίου στην Ευρώπη;

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της DW για την πιθανότητα παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Γερμανία.

Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει ότι πιθανή συνεργασία εξετάστηκε ήδη σε «εμπιστευτικές» συζητήσεις με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία IDT Biologika.

Μπορέλ: Ελπίζω σε έγκριση του Sputnik V από την ΕΕ

Ο Έλληνας καθηγητής πιστεύει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου στην Ευρώπη.
«Και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούσαν να γίνουν συμπαραγωγοί, ωστόσο εκτιμώ κάποιο αποτέλεσμα δεν θα ήταν εφικτό πριν το 2022 καθότι δεν έχουν τόσο μεγάλη παραγωγική δύναμη» εκτιμά.

Τέλος υπενθυμίζει ότι οι χώρες με μεγάλη παράδοση εμβολίων είναι η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

sputniknews.gr


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube