Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες προχωρούν σε αναστολή εμβολιασμών εν μέσω αναφορών για παρενέργειες


Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες προχωρούν σε αναστολή εμβολιασμών εν μέσω αναφορών για παρενέργειες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι ένας προκαταρκτικός έλεγχος δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει το γεγονός ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί θανατηφόρες παρενέργειες.

Μια σειρά χωρών, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο, προχωρούν στην προσωρινή απαγόρευση της χορήγησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, καθώς αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά πήξης αίματος μετά τη λήψη του όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Δανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Υγείας της χώρας, σταμάτησε την προμήθεια δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca, ακολουθούμενη από την Ισλανδία και τη Νορβηγία σε αντίστοιχες ανακοινώσεις που έγιναν την Πέμπτη.

Στις 8 Μαρτίου η Αυστρία είχε αναστείλει τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca μετά από μια 49χρονη νοσοκόμα που πέθανε από «σοβαρά προβλήματα πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου. Ένας άλλος εμβολιασμένος ασθενής, που επί του παρόντος αναρρώνει, διαγνώστηκε με πνευμονική εμβολή.

Από τις 9 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 22 περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Ωστόσο, ο EMA πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η παρτίδα, με την ονομασία ABV5300, προκάλεσε παρενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, η θρόμβωση δεν έχει αναφερθεί ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά της COVID-19, με ειδικούς να προειδοποιούν να μην οδηγούμαστε σε γρήγορα συμπεράσματα. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης διεξάγει ήδη έρευνα για τα αναφερόμενα περιστατικά πήξης του αίματος.

sputniknews.gr  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE