Το αφορισμένο 1821!!! Της Ευαγγελίας Παπαδοπούλου


Το αφορισμένο 1821!!! Της Ευαγγελίας Παπαδοπούλου

Το αφορισμένο 1821!!!

 

 

23 Μαρτίου 1821 ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και 22 άλλοι δεσποτάδες πήραν την απόφαση να αφορΕυαγγελία Παπαδοπούλουίσουν τον Υψηλάντη και τον Μ. Σούτσο και ο αφορισμός να διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, αυτός που καταδίωκε τον Ρήγα Φεραίο, που μισούσε κάθε πνευματικό άνθρωπο, που απαγόρευε να διδάσκουν ανώτερα μαθηματικά στα σχολεία, τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και μαθήματα της νεώτερης φυσικής, είναι αυτός που έβγαλε τους αφορισμούς.

Αφορισμούς, όπως του Υψηλάντη και της Επανάστασης του 21, που μέχρι σήμερα προκαλούν αηδία και φρίκη.

“Κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και άλυτοι μετά θάνατον, και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι… Σχισθείσα η γη καταπίοι αυτούς.. πατάξαι Κύριος αυτούς τω ψύχει, τω πυρετώ, τη ανεμοφθορία και τη ώχρα.. επιπεσείτωσαν επι τας κεφαάας αυτών κεραυνοί της θείας αγανακτήσεως, είησαν τα κτήματα αυτών εις παντελή αφανισμόν και εις εξολόθρευσιν, γεννηθήτω τα τέκνα αυτών ορφανά και οι γυναίκες αυτών χήραι, εν γενεά μια εξαλειφθείη το όνομα αυτών μετ’ ήχου, και ου μη μένη αυτοίς
λίθος επί λίθου “

Ο φοβερός αυτός αφορισμός ήταν ένα τρομακτικό όπλο πολύ συνηθισμένο, που είχε σκοπό να κρατήσει τους σκλαβωμένους Έλληνες ραγιάδες στους Τούρκους. Ο Κολοκοτρώνης το 1833 σε ομιλία του σε φοιτητές στην Πνύκα αναφέρθηκε με πίκρα και απέχθεια στον Γρηγόριο.

“Ο ανώτερος κλήρος και το μακρύ φοροεισπραχτικό χέρι της τουρκικής διοίκησης, έκαναν το παν για να μην εκραγεί η Επανάσταση. Και όταν αυτή άναψε για καλά σύρθηκαν και εκείνοι εκόντες άκοντες. Αν ήταν δε στο χέρι τους, ακόμη θα είμασταν σκλάβοι στους Τούρκους “, είπε.

Επειδή ο αφορισμός αυτός βαραίνει την ιστορία, μαζί με τις άλλες αθλιότητες και προδοσίες του ανώτατου κλήρου, γιαυτό το 1982 ο ” Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Σουηδίας “έστειλαν υπόμνημα τότε στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον καλούσαν να ενεργήσει ώστε η εκκλησία της Ελλάδας να άρει τον αφορισμό της Επανάστασης του’21 και να ζητήσει συγγνώμην από τους αφορεσμένους.

Το υπόμνημα, σύμφωνα με τον Λευτέρη Κωνσταντινίδη, δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του πρωθυπουργού, όπως μετά από χρόνια, διαβεβαίωσε η διευθύντρια του γραφείου του κα Αγγέλα Κοκκόλα.
Και έτσι οι μεγάλοι ήρωες που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας περιμένουν ακόμα την δικαίωση τους απο την εκκλησία, η οποία δεν ευκαιρεί και σήμερα να ζητήσει συγγνώμην γιατί φτιάχνει σποτ και παραμύθια για την Επανάσταση του 21, στην οποία έδωσε το αίμα του “ο χυδαίος, ο απαίδευτος, ο άπειρος, ο φτωχός, ο ποταπός λαός” !

 

Ευαγγελία Παπαδοπούλου  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube