Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο μεταφορές κομμωτήρια (VIDEO)


Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο μεταφορές κομμωτήρια

Τα self test θα τα προμηθεύονται δωρεάν – Πώς θα δηλώνεται το αποτέλεσμά τους

Τη διάθεση self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας τη χρησιμότητα του εργαλείου που έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της σταδιακής αποσυμπίεσης του lockdown και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Τα self test γίνονται υποχρεωτικά για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι είναι υποχρεωτικά για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

  • Λιανεμπόριο
  • Σούπερ μάρκετ
  • Καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών
  • Εστίαση
  • Μεταφορές
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα. Θα τα παραλαμβάνουν δωρεάν από το φαρμακείο με την χρήση ΑΜΚΑ, ενώ το αποτέλεσμα είτε είναι αρνητικό, είτε θετικό, θα το δηλώνουν σε ειδική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να λάβουν την αντίστοιχη βεβαίωση.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του αποτελέσματος θα γίνεται με τον εξής τρόπο. Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων, τους οποίους θα επικαιροποιεί κάθε εβδομάδα με νέα στοιχεία, όπως προσλήψεις ή απολύσεις κτλ.

Στη συνέχεια, τα φαρμακεία θα ενημερώνονται για τους εργαζόμενους που δικαιούνται να λάβουν δωρεάν το self test.

Οι εργαζόμενοι θα κάνουν το τεστ, ενώ θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ΕΡΓΑΝΗ.

Τι συμβαίνει με το αποτέλεσμα

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς, στο τι θα συμβαίνει με το αποτέλεσμα του τεστ.

Αρχικά, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται για 24 ώρες στην εργασία του, αλλά μπαίνει στη πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗΣ, όπου δηλώνει το αποτέλεσμα και στη συνέχεια στη πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Στη συνέχεια, πηγαίνει σε δημόσια δομή για να κάνει επαναληπτικό, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του με το κόστος να καλύπτεται είτε από τον ίδιο, είτε από τον εργοδότη για την δεύτερη περίπτωση.
Αν το δεύτερο τεστ βγει αρνητικό, ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία και εκδίδεται αντίστοιχη βεβαίωση.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό στο δεύτερο τεστ, εκδίδεται βεβαίωση, ώστε να μπει σε καραντίνα.

Πρόστιμα

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι το ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους στους χώρους εργασίας, για να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα νέα μέτρα για τα self test.
Σε περίπτωση λοιπόν, που ο εργαζόμενος δεν κάνει self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην τον αφήσει να εργαστεί. Αν δεν τηρήσει όμως ότι προβλέπεται, παίρνει πρόστιμο 300 ευρώ.
Αν όμως ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει το τεστ, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Επίσης, αν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ, παίρνει πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube