ΣΤΥΛΙΔΑ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα αντιπλημμυρικά


ΣΤΥΛΙΔΑ: Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα αντιπλημμυρικά

ΣΤΥΛΙΔΑ 17/04/2021

Σχετικά με την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Στυλίδας της 16/04/2021 ενημερώνουμε ότι λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν συμμετείχαμε (για πρώτη φορά από την ανάληψη της θητείας ) στην συνεδρίαση.

Η ομοφωνία στις αποφάσεις επί όλων των θεμάτων αφορά επί όλων των παρόντων μελών, όλων των δημοτικών παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία διαφωνούμε σε αρκετά θέματα.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να σταθούμε στο 4ον θέμα που αφορά στον σχεδιασμό του Δήμου στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα, λόγω των σοβαρών κινδύνων που υπάρχουν εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μελέτης και μη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων παράλληλα η και μετά την κατασκευή του τμήματος Ν.Ε.Ο. Μαυρομαντήλας – Παραλία Ραχών.

Η δημοτική αρχή έχει ΣΥΝΕΧΕΊΑ, η θητεία του κάθε Δημάρχου δεν είναι “ξεκομμένη” από τις θητείες των προκατόχων της, γι’ αυτό ο, η κάθε νεοεκλεγμένος παραλαμβάνει από τον απερχόμενο.

Η κα Δήμαρχος όφειλε να γνωρίζει ότι η νέα Εθνική οδός, κατασκευάστηκε χωρίς την πρόβλεψη άρα και χωρίς την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Πριν δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα από ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ έως ΠΑΡΑΛΙΑ ΡΑΧΏΝ, ο τότε Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κος Χρυσοχοϊδης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε συγκυβέρνηση με την Ν.Δ. εξέφρασε την έκπληξη του γι’ αυτό το καταστροφικό όπως είπε λάθος, για το οποίο θα θρηνήσουμε θύματα και υποσχέθηκε πως την επομένη που θα επέστρεφε στην Αθήνα θα έδινε εντολή για την σύνταξη μελέτης και την άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.

Από τότε άλλαξαν κυβερνήσεις, πέρασε και ο ΣΎΡΙΖΑ , η Ν.Δ. αυτοδύναμα, για τα αντιπλημμυρικά δεν είδαμε ούτε σχετική μελέτη.

Η ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ στις προηγούμενες θητείες του κ. Γκλέτσου απαίτησε επίμονα ο δήμος να βάλει μπροστά στις ευθύνες τους τόσο την Περιφέρεια, όσο και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή παραμένει αναλλοίωτη, οι κάτοικοι της περιοχής είναι έρμαιοι των καιρικών φαινομένων, σε περίπτωση πλημμύρας να αναβιώσει εδώ η κόλαση της Μάνδρας -Ελευσίνας.

Πρέπει να αποκαλυφθεί στο λαό η πραγματική αιτία της άρνησης των κυβερνήσεων να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα προστασίας του λαού από ανάλογες φυσικές καταστροφές.

Η αλήθεια βγαίνει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα Ελευσίνας γιατί δεν χρηματοδοτούνται ανάλογα έργα.

Η απάντηση της Ε.Ε. ήταν ότι τέτοια έργα ΔΕΝ είναι επιλέξιμα, ότι η Ε.Ε. εγκρίνει τέτοιες δαπάνες στην βάση κόστος -οφέλους, δηλαδή αν σε συγκεκριμένη περιοχή σε περίπτωση πλημμύρας θα καταστραφούν εργοστάσια και βαριές παραγωγικές υποδομές που οι αποζημιώσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι μεγαλύτερες από τα κονδύλια που απαιτούνται για τα έργα προστασίας, τότε είναι επιλέξιμα και χρηματοδοτούνται, αν πρόκειται για απώλειες κατοίκων ΟΧΙ (έχουν τέτοιους αναλώσιμους πολλούς).

Το θέμα είναι, το Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνεί με αυτά ή θα παλέψουμε απαιτώντας μέτρα
προστασίας της ζωής μας, μέσα και από την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων;

Επίσης πρέπει να καταγγείλουμε την “ιερή προσήλωση” της Δημοτικής αρχής, στον στόχο του
Κλεισθένη να είναι οι δήμοι στην υπηρεσία των συμφερόντων των κάθε λογής εργολάβων, έτσι
από ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα δεν λείπει ο σχεδιασμός της εξυπηρέτησης των συμφερόντων συγκεκριμένων εργολάβων, εκείνο που λείπει είναι ο σχεδιασμός επί της ουσίας της πραγματικής προστασίας της ζωής των πολιτών.

Η σημερινή δημοτική αρχή, αντί να κάνει σημαία της την ανάγκη εκπόνησης από Περιφέρεια -ΥΠΕΧΩΔΕ τεχνικής μελέτης αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος της Ν.Ε.Ο., έφερε εισήγηση
διαχείρισης αποτελεσμάτων πλημμυρικών καταστροφών, δηλ πως θα μαζέψει τα πτώματα και τα κατεστραμμένα περιουσιακά υλικά, η πως θα προλάβει να μην συμβούν καταστροφές με μπαλώματα.

Η τακτική αυτή είναι πολλαπλά επικίνδυνη γιατί:

-Διαιωνίζει το πρόβλημα της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων
-Αποπροσανατολίζει και καθησυχάζει τους κάτοικους με την δημιουργία ψευδαισθήσεων ότι γίνεται δουλειά και ο κίνδυνος απομακρύνεται
-Απαλλάσσει την Περιφέρεια και την κυβέρνηση από την ευθύνη και το οικονομικό κόστος των
αντιπλημμυρικών έργων.

Εμείς η ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ για ακόμα μία φορά ζητάμε εδώ και τώρα να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην Νέα εθνική οδό για την πλήρη προστασία της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων και έχουμε αρνητική θέση στην εισήγηση του 4ου θέματος και κάθε άλλη προσπάθεια που θα στοχεύει η θα οδηγεί στην αποφυγή της κατασκευής τους ή στον αποπροσανατολισμό του προβλήματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΚΑΝΗ

ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE