ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Λαμία 29/6/2021

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με αφορμή την κινητοποίηση που γίνεται εξ αιτίας της λειτουργίας μηχανημάτων για την διάνοιξη δρόμων που θα διευκολύνουν τις ανεμογεννήτριες στη Σαράνταινα, στα όρια των νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας:

Χαιρετίζουμε την αγωνιστική διάθεση και τις κινητοποιήσεις χιλιάδων Στερεοελλαδιτών, που προσπαθούν να αποτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλους τους ορεινούς όγκους του τόπου μας..

Θεωρούμε αυτούς τους αγώνες και δική μας υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτουμε πως η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ανεμογεννητριών αποσκοπεί στην ικανοποίηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα.Η εργατική – λαϊκή οικογένεια ξέρει πολύ καλά, πως, γι’ αυτή το ρεύμα είναι και θα παραμείνει ακριβό. Έχει καταλάβει, ότι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, παράγουν ακριβότερο ρεύμα, σε σχέση με παλαιότερες μονάδες παραγωγής και δίνουν νέα, μεγαλύτερα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους που τις διαχειρίζονται.

Κάθε λογικός άνθρωπος, αντιλαμβάνεται πως η δίψα για περισσότερα κέρδη δεν αφήνει περιθώρια για σεβασμό του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, που έχουν την αμέριστη υποστήριξη των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων. Για αυτό οι όροι εγκατάστασης των ανεμογεννητριών γίνονται και θα γίνονται λάστιχο, ικανοποιώντας τους κεφαλαιοκράτες επενδυτές.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπογραμμίζουμε πως αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την πολυδιαφημιζόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και την προστασία από τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής», με ολοφάνερο βασικό στόχο να ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις μονοπωλιακών κεφαλαίων, που ήταν σε αδράνεια λόγω οικονομικής κρίσης και συνθηκών πανδημίας.

Για αυτά τα θέματα έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί, επιμένοντας στην πολιτική διάσταση του ζητήματος. Σταθερά και αταλάντευτα αρνητική ήταν η ψήφος μας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν οι άλλες παρατάξεις κοίταζαν να κρυφτούν πίσω από τις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες και τα δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη.

Λέμε πολύ καθαρά ότι το θεσμικό πλαίσιο των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις επαναλαμβανόμενες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο ζήτημα των ανεμογεννητριών.

Καλούμε το λαό να μην παραπλανηθεί από τα μεγάλα λόγια και τις θέσεις που διατυπώνουν τοπικά και περιφερειακά στελέχη αυτών των πολιτικών δυνάμεων για να διασώσουν την πολιτική τους επιρροή και κάποιο αγωνιστικό profile.

  • Τα ραντεβού και οι διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση, που ψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ανέκοψαν το κύμα των ανεμογεννητριών που συνεχίζεται παντού, υπερβαίνοντας ακόμη και τους δικούς τους σχεδιασμούς.
  • Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα των προσφυγών στη δικαιοσύνη, που δεν στάθηκαν ικανά να δικαιώσουν ισχυρισμούς για παράνομες πράξεις.

Σε αυτή την βάση, ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, απευθυνόμαστε στο λαό και τον καλούμε να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα.

Να συνεχίσει και να δυναμώσει τους αγώνες του ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, απαιτώντας ανατροπή των νόμων που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση στην παραγωγή της ενέργειας και επιτρέπουν στα μονοπώλια να καθορίζουν την ζωή μας.

Μια αξιόλογη κλιμάκωση, για την εξέλιξη αυτών των αγώνων που πρέπει να συνεχιστούν, μπορεί να είναι ο συντονισμός και η κοινή δράση των δεκάδων επιτροπών πρωτοβουλίας που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, χωρίς να καλύπτονται οι αμφιλεγόμενες θέσεις και κωλοτούμπες των καιροσκόπων της εξουσίας.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube