Η αιτία πίσω από την εκρηκτική εκτόξευση των κρουσμάτων – Είναι μονόδρομος το lockdown;


Η αιτία πίσω από την εκρηκτική εκτόξευση των κρουσμάτων - Είναι μονόδρομος το lockdown;

Πάνω από 100% αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σημειώθηκε μέσα σε ένα μόλις 24ωρο. Για ποιο λόγο τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία.
Την ανησυχία εκτοξεύει η αλματώδης άνοδος νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (28/12) από τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 21.657 νέα κρούσματα, 60 νέοι θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 635 ασθενείς.

Όπως φαίνεται, η υψηλή μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής του ιού ευθύνεται για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων.

Αυτό καθιστούν σαφές με δηλώσεις τους στο Sputnik τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου.

«Αυτό που γίνεται εμφανές μέχρι στιγμής είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Ελπίζουμε να μην ξεπεράσει και την τοξικότητα της» αναφέρει από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης.

«Όπως γίνεται σαφές η Όμικρον έχει χρόνο διπλασιασμού δύο με τρεις μέρες, ενώ η Δέλτα αντίθετα είχε χρόνο διπλασιασμού δύο εβδομάδων. Η διαφορά είναι τεράστια» υππογραμμίζει ο Γιώργος Ελευθερίου.

Παράλληλα τονίζει ότι δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες ούτε στους πολίτες ούτε στην κυβέρνηση καθώς «το φαινόμενο είναι πανευρωπαικό».

«Υπάρχει περίπτωση η Όμικρον να είναι είναι πιο ήπια από τη Δέλτα. Μάλιστα το ευχάριστο είναι ότι οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 5- 6 φορές λιγότεροι από τη Δέλτα. Όπως φαινόταν, όταν κυριαρχούσε η Δέλτα είχαμε 13.000 θανάτους ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά μέσο όρο. Αντίθετα, σήμερα έχουμε γύρω στους 8.000 κατά μέσο όρο».

Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Και οι δύο επιστήμονες τάσσονται κατά των lockdown ακόμα και με μεγαλύτερη άνοδο των κρουσμάτων.
«Η απότομη άνοδος των κρουσμάτων συναντά για μια ακόμα φορά ένα γερασμένο σύστημα υγείας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στο να ενδυναμωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να αντιμετωπιστούν πολλά περιστατικά σε αυτό το επίπεδο. Το λέμε από την αρχή της πανδημίας» υπογραμμίζει ο κ Πατούλης.

«Μονόδρομος δεν είναι το lockdown, αλλά η τρίτη δόση του εμβολίου που θα μας εξασφαλίσει αποτελεσματική προστασία» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Ελευθερίου.
Επιπλέον ο κ Πατούλης δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μέσα ατομικής προστασίας τονίζοντας ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα ενισχυμένης προστασίας ΚΝ95, «να πλένουμε τα χέρια μας και να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Όλα αυτά, με ένα συνδυασμό καλής διατροφής και ύπνου, μας θωρακίζουν αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση».

Την ίδια ώρα πηγές του Υπουργείου Υγείας εκτιμούν στο Sputnik ότι το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται με τα νέα κρούσματα όπως γίνεται εμφανές μέχρι στιγμής από τις νοσηλείες που καταγράφονται.
Παράλληλα καθιστούν σαφές ότι υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο χρήσης ιδιωτικών κλινικών με παραχώρηση τουλάχιστον 300 κλινών ΜΕΘ όπως συμφωνήθηκε από τους ιδιώτες με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Όσον αφορά την επίσπευση των μέτρων που επρόκειτο να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Υγείας αναμένει τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το πόσο νωρίτερα πρέπει να μετατεθούν. Επικρατέστερη ημερομηνία θεωρείται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Πέμπτη 30/12.

sputniknews.gr  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDA NEWS ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube