Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδα, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας του τοπικού Κέντρου Υγείας λόγω των συνεχών μετακινήσεων γιατρών για το Νοσοκομείο Λαμίας, παρευρέθηκαν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και στις Δημόσιες Υγειονομικές Υπηρεσίες Νομού Φθιώτιδας.
Διαβάστε την ανακοίνωσή τους:
«Με αφορμή τις πρόσφατες μετακινήσεις προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Στυλίδας, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έθεσε τα προβλήματα λειτουργίας του σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό φυσικά τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Το σωματείο μας παρέστη στη συνεδρίαση και απέδωσε τα εύσημα για την πρωτοβουλία στο δήμο, ενημέρωσε το συμβούλιο για παρεμφερή θέματα που αντιμετωπίζουν όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού και τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα, αν αυτή γίνει συντονισμένα με τη συνεργασία όλων των δήμων.
Δυστυχώς, η μετακίνηση προσωπικού από τα κέντρα υγείας προς το νοσοκομείο είναι παλαιό φαινόμενο και παντελώς αναποτελεσματικό. Η κάλυψη μίας εφημερίας του νοσοκομείου από γιατρό μας, στερεί την υπηρεσία του για δύο ημέρες (αν λάβουμε υπ’ όψη και το ρεπό που συνοδεύει κάθε ενεργή εφημερία).
Μπορεί η εφημερία του γιατρού μας στο κέντρο υγείας να καλύπτεται με την επιβάρυνση εκείνων που απομένουν, αλλά η τακτική παρουσία του στο απομακρυσμένο περιφερειακό ιατρείο είναι αδύνατο να καλυφθεί. Όλα αυτά συμβαίνουν, μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι, εποχή που ο πληθυσμός στην περιφέρεια πολλαπλασιάζεται, και οι συγκοινωνίες από τα χωριά μετά το τέλος της σχολικής περιόδου είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Σημαντικό ρόλο στο έργο των γιατρών επιτελούν τα διαγνωστικά εργαστήρια των κέντρων υγείας. Αναφέρουμε πως το ακτινολογικό στη Μακρακώμη και στο Δομοκό, απουσία προσωπικού, παραμένουν κλειστά εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα με τη μετακίνηση της τεχνολόγου από το ακτινολογικό του Κέντρου Υγείας Στυλίδας στο Νοσοκομείο Λαμίας άλλο ένα ακτινολογικό κλείνει.
Τα μικροβιολογικά εργαστήρια των κέντρων υγείας, παρ’ όλη τη σημαντική αναβάθμισή τους στη γκάμα των εξετάσεων που εκτελούν με την υποστήριξη του εργαστηρίου αναφοράς του Κέντρου Υγείας Λαμίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η ψηφιακή διασύνδεση μεταξύ των εργαστηρίων για ταχεία αποστολή αποτελεσμάτων, πιο συχνή αποστολή δειγμάτων, εξοπλισμό με αναλυτές για τη διεκπεραίωση επειγόντων εξετάσεων κ.ά.
Η κοινή λογική μας λέει πως με τα διαγνωστικά εργαστήρια των κέντρων υγείας κλειστά ή αποδυναμωμένα αυξάνονται σημαντικά και οι διακομιδές προς το νοσοκομείο, απλά και μόνο, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια ακτινογραφία ή μια εξέταση ενζύμων.
Η καθημερινότητα του εργαζόμενου ενός κέντρου υγείας είναι συνεχής αγώνας ενάντια στις ελλείψεις (πολλές φορές σε βασικά είδη και ειδικότητες προσωπικού).
Πώς μπορεί κάποιος να επιβαρύνει περισσότερο τα κέντρα υγείας στερώντας τα από το ήδη ελλιπές δυναμικό του;
Πάγια θέση του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού Φθιώτιδας είναι πως η πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι απλά δικαίωμα των πολιτών, αλλά απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση των ισορροπιών σε όλες τις βαθμίδες υγείας στην περιοχή μας. Οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας, με αποκορύφωμα την περίοδο της πανδημίας, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία πολλές φορές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αγόγγυστα, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και προσωπικό.

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube