KOMMATA

Δημ. Κουτσούμπας: Πάμε να σηκώσουμε το Κόμμα μας ψηλά σε Ελλάδα και Εξωτερικό, να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα αντίστασης, ελπίδας, αντεπίθεσης!

Σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ στο Μόναχο, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με σύνθημα «Στις Ευρωεκλογές οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία ψηφίζουμε ΚΚΕ. Για δουλειά με δικαιώματα – Για να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο –Τιμωρούμε τα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος».

Εκατοντάδες Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, παλιότεροι αλλά και νεοφερμένοι μετά την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, νέοι γονείς που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δώσει έναν μεγάλο αγώνα στην περιοχή για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, με σταθερό στήριγμα τους το ΚΚΕ, γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων στο Σπίτι των Τεχνών στο κέντρο του Μονάχου επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς του Κόμματος, την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα του και στη Γερμανία και υποδέχτηκαν τον Δ. Κουτσούμπα με ζεστό χειροκρότημα και το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Απευθυνόμενος σε αυτούς και τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «Το δίλημμα που μπαίνει μπροστά και στις επικείμενες ευρωεκλογές σε εσάς τους Έλληνες μετανάστες είναι ξεκάθαρο. Θα ενισχυθούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που, συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, έχουν βαριές ευθύνες για τη διαμόρφωση της κατάστασης που σας έστειλε και σας κρατά στο εξωτερικό; Ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών σας απέναντι στην οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και στην ΕΕ; Τελικά, θα ενισχυθούν αυτοί που τα συγγενή τους κόμματα ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας; Ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της δικής σας πάλης, στο πλαίσιο του εργατικού λαϊκού κινήματος της Γερμανίας;».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι: Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, Παναγιώτης Αλωπούδης, νοσηλευτής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στο νομό Ρεμς Μουρ του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παλάγκας, μετανάστης, Γιάννης Κόρδας, εργαζόμενος στον επισιτισμό, συνδικαλιστής, Χριστιάνα Ναίσκε, μαθήτρια. Ακόμη χαιρέτισε η Nazlı Cihan, εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας (TKP) και ο Vinsent Leuze, συνδικαλιστής του συνδικάτου Verdi στη Στουτγάρδη.

Με το τέλος της ομιλίας λίγα λουλούδια έδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μικρά παιδιά, ενώ η ΚΟ Μονάχου χάρισε στον Δ. Κουτσούμπα ένα κάδρο με ιστορικές αφίσες του KPD, από τις εκλογές του 1932 καθώς και μια σπάνια έκδοση με φωτογραφίες του Λένιν από την παρουσία του στην περιοχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια της εξορίας και των φυλακών προς τιμήν της 9ης Μάη και του δεσμώτη του Νταχάου, ήρωα κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανταμώνουμε σήμερα εδώ στο Μόναχο με εκατοντάδες Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες. Και στο ερώτημα που έθεσε πρόσφατα η «Ντόιτσε Βέλε» αν οι Έλληνες πολιτικοί αποφεύγουν το Μόναχο, σε ότι μας αφορά, απάντηση δε δίνει μόνο η σημερινή μας συγκέντρωση, αλλά συνολικά η δράση του ΚΚΕ στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί όλοι σας, ξέρετε, πως το ΚΚΕ είναι εδώ και όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα. Ξέρετε πως τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είναι μπροστά σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση των Ελλήνων μεταναστών στη Βαυαρία, στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, σε όλη τη Γερμανία.

Μαζί έχουμε δώσει μάχες σε διάφορους κλάδους τα τελευταία χρόνια για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς. Για να διαμορφώνονται εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της εκτόξευσης των ενοικίων, των νέων χαρατσιών ακόμη και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που αναγκάζουν τον έναν από τους δύο γονείς να μην εργάζεται γιατί ο παιδικός σταθμός κοστίζει πάνω από τον μισθό του.

Μαζί έχουμε παλέψει για να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο. Για να μην έχουν οι περίπου 700 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης», του Γυμνασίου και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο σχολικό συγκρότημα στο Φράιμαν – που είναι και αυτό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων μαθητών στον κόσμο – την τύχη των συμμαθητών τους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας» που έκλεισε το 2022.

Μαζί συνεχίζουμε -σε αυτό το εμβληματικό για τους Έλληνες του Μονάχου μέτωπο- μέσα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Γονιών και τα μαθητικά συμβούλια, τον αγώνα για να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν ελληνικά χωρίς εμπόδια, να μη βάζουν οι γονείς τους ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, οι εκπαιδευτικοί να έχουν σταθερή δουλειά.

Και, βέβαια, έχουμε συναντηθεί στις προσπάθειες για να ιδρυθεί Ελληνική Κοινότητα στο Μόναχο, αφού αυτή που υπήρχε και διοικούσε η ΝΔ, εκφυλίστηκε, καταχρεώθηκε και στο τέλος έβαλε και λουκέτο.

Μαζί βρεθήκαμε στις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων που ταρακούνησαν τα νερά στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στις πρόσφατες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις.

Μαζί διαδηλώσαμε πέρσι έξω από τα ελληνικά προξενεία σε Μόναχο, Στουτγάρδη και αλλού, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο ιδιωτικοποιημένο πλέον σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, το έγκλημα στα Τέμπη.

Κι έχει μεγάλη σημασία ότι σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις οι Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες διαδήλωσαν με το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», πλάι στα δυόμισι εκατομμύρια λαού και νεολαίας που βγήκαν στους δρόμους στην Ελλάδα.

Μαζί βρεθήκαμε στις διαδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα με αφορμή την 60η Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας και της Γερμανίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό του καθεστώτος Ζελένσκι και στη στήριξη του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ που διεξάγει πραγματική γενοκτονία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Όσο κι αν προσπαθούν σε Ελλάδα και Γερμανία να αφήσουν έξω από την προεκλογική συζήτηση το κρίσιμο ζήτημα του πολέμου, εμείς θα το ιεραρχούμε γιατί πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου μπροστά στις ευρωεκλογές, αλλά και γιατί τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός, να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή των λαών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Όσο κι αν προσπαθούν σε Ελλάδα και Γερμανία να παρουσιάσουν την ΕΕ ως περιστέρι της ειρήνης, οι λαοί ξέρουν πως η ΕΕ είναι πραγματικό γεράκι του πολέμου. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πρωταγωνίστρια των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων.

Πρωταγωνιστεί στην υποστήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ που έχει αιματοκυλίσει τη Γάζα και τώρα με την επίθεση στο πέρασμα της Ράφα κλιμακώνει την γενοκτονία του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ και αλλού, που δυναμώνουν και ζητούν τον τερματισμό της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από την Λωρίδα της Γάζας, την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία στηρίζοντας την αστική της τάξη μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση τους με την καπιταλιστική Ρωσία και τους συμμάχους της. Έχει δώσει στον Ζελένσκι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα από το ξεζούμισμα των ευρωπαϊκών λαών, για όπλα, για πυρομαχικά, για βάσεις.

Συμμετέχει με την επιχείρηση «Ασπίδες» στη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα στο όνομα της αντιμετώπισης των Χούθι, με το πρόσχημα της προστασίας της ναυσιπλοΐας. Εδώ ακουμπάει η αποστολή της φρεγάτας “Ύδρα”, η οποία βάζει σε τεράστιους κινδύνους τη ζωή των αξιωματικών και των ναυτών για να διαφυλάξουν τα κέρδη των εφοπλιστών.

Κι δω στη Γερμανία, όπως και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις τόσο του Σολτς που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, όσο και του Μητσοτάκη που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπερθεματίζουν για τη συμμετοχή της ΕΕ στο μακελειό του πολέμου και στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή με τη στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Θα λέγε κανείς πως οι δηλώσεις τους είναι copy paste τόσο για τη στήριξη του Ζελένσκι στη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, όσο και για τη στήριξη του Νετανάχιου και του δήθεν «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», που απειλεί με τη φωτιά του πολέμου ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία και μάλιστα εν μέσω εντεινόμενης φτωχοποίησης του λαού της και ύφεσης που δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, ανακοίνωσε συνολικό στρατιωτικό προϋπολογισμό 73,41 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024. Το ποσοστό, σχεδόν 30% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, εκπληρώνει το όριο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. Βέβαια η Ελλάδα αυτό το 2% το εκπληρώνει σταθερά και με όλες τις κυβερνήσεις.

Εμείς αυτά τα κρίσιμα ζητήματα θα συνεχίσουμε να τα αναδεικνύουμε στην προεκλογική ατζέντα, γιατί ξέρουμε ότι στον λαό μας υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις και η επιθυμία για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου. Και αυτή η επιθυμία, αυτός ο αγώνας μπορεί να εκφραστεί στις κάλπες, μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ.

Το δίλημμα που μπαίνει μπροστά και στις επικείμενες ευρωεκλογές σε εσάς τους Έλληνες μετανάστες είναι ξεκάθαρο:

Θα ενισχυθούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που, συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, έχουν βαριές ευθύνες για τη διαμόρφωση της κατάστασης που σας έστειλε και σας κρατά στο εξωτερικό; Ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών σας απέναντι στην οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και στην ΕΕ;

Τελικά, θα ενισχυθούν αυτοί που τα συγγενή τους κόμματα ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας; Γιατί, «αδελφάκι» των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) που κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Αδελφάκι» της ΝΔ είναι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (το CSU) που διοικεί το κρατίδιο της Βαυαρίας εδώ, σχεδόν αδιάλειπτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της δικής σας πάλης, στο πλαίσιο του εργατικού λαϊκού κινήματος της Γερμανίας;

Έχετε συγκεντρώσει μεγάλη πείρα, η οποία επιβεβαιώνει πως καπιταλιστικοί παράδεισοι δεν υπάρχουν και αυτό αφορά και τη Βαυαρία και τη Γερμανία του λεγόμενου βιομηχανικού θαύματος των προηγούμενων δεκαετιών. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση ζει και βασιλεύει και σας κοροϊδεύουν όσοι σας λένε ότι τα κέρδη από αυτή την ανάπτυξη μπορούν να διανέμονται δίκαια και στους πολλούς. Τα ίδια ακούμε χρόνια τώρα και στην Ελλάδα.

Πότε, αλήθεια, μοιραστήκατε τα κέρδη των γερμανικών μονοπωλίων της Audi, της BMW και της Siemens, που συνεχίζουν να αυξάνονται όπως μαθαίνουμε από εργαζόμενούς τους, παρά τα όσα λένε δημόσια οι εκπρόσωποι αυτών των μεγαθηρίων; Τους «πράσινους» φόρους που έχουν επιβάλει πληρώνετε, φόροι κατάμαυροι για το λαό, όχι μόνο επειδή αυτός τους πληρώνει, αλλά και επειδή τελικά δεν προστατεύεται το περιβάλλον.

Κάθε πλευρά της ζωής των Ελλήνων μεταναστών δίνει κι από έναν επιπλέον λόγο να ενισχύσετε και με την ψήφο σας το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δε συμφωνείτε σε όλα μαζί μας. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Άλλωστε, σε αντίθεση με διάφορα που μαθαίνουμε ότι λένε εδώ στο Μόναχο οι «πολιτευτάδες» της ΝΔ, εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι η κοινωνία χωρίζεται σε αριστερούς, δεξιούς, κεντροδεξιούς και λοιπά.

Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, σε αυτούς που ζουν από τον μισθό τους, σε αυτούς που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, σε αυτούς που καταχρεώθηκαν στην Ελλάδα και δουλεύουν «σαν τα σκυλιά εδώ» αξιοποιώντας τους υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς, μήπως και δεν τους πάρει η εφορία το σπιτάκι που μπορεί να έχουν στο χωριό τους.

Στους απόμαχους της δουλειάς εμείς απευθυνόμαστε, που αφού έφτασαν «στον σταθμό του Μονάχου» για να θυμηθούμε το γνωστό τραγούδι, και δούλεψαν για δεκαετίες ήλιο με ήλιο, γιγαντώνοντας με τα δικά τους χέρια «τα εργοστάσια τα μεγάλα», όμως «τα μεροκάματα μικρά» παρέμειναν.

Για να τους λένε μάλιστα σήμερα οι κυβερνώντες της Γερμανίας «κλείστε τη θέρμανση και φορέστε δεύτερο πουλόβερ», «πηγαίνετε να ζήσετε σε άλλες χώρες, γιατί εδώ δε σας αντέχει το σύστημα υγείας», να τους έχουν με κουπόνια σούπερ μάρκετ για να βγει ο μήνας, αφού οι συντάξεις δεν καλύπτουν το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής.

Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στους μετανάστες, τους νέους ανθρώπους, που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα χλιδάτα σχολεία των ακριβών προαστίων και τα στέλνουν στα γερμανικά σχολεία των ταξικών φραγμών που κόβουν τα παιδιά από το πανεπιστήμιο από τα 10 και 12 τους χρόνια ή στα ελληνικά σχολεία των χιλίων δύο προβλημάτων.

Εσείς τα ξέρετε φυσικά, αλλά θέλουμε και από αυτό το βήμα να τα ξαναπούμε ώστε να γίνουν πιο γνωστά και στην Ελλάδα, να ακούσουν ίσως και αυτοί που κάνουν ότι δεν ακούν στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Και αναφερόμαστε φυσικά στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και προσωπικά στην υπουργό Εσωτερικών την κυρία Κεραμέως, η οποία έχει διατελέσει για χρόνια υπουργός Παιδείας, αλλά, στην παρέμβαση των γονιών στη Στουτγάρδη πριν λίγες βδομάδες για το ζήτημα του «Αριστοτέλη» –αφού δεν έκανε τον κόπο να επισκεφτεί το Μόναχο- δήλωσε αναρμόδια.

Τόσα χρόνια, τόσες ερωτήσεις στη Βουλή του ΚΚΕ –τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες κάναμε- και ενώ οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε 25 μέρες το πολύ από τη στιγμή κατάθεσής τους, ακόμα περιμένουμε!

Στο «διαβάστηκε» έχουν αφήσει και τις δεκάδες αναφορές των Συλλόγων σας, τις επιστολές διαμαρτυρίας σας, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που τελικά κάνουν είναι να κοροϊδεύουν ότι τάχα θα δώσουν λύση. Η ουσία είναι ότι οι μαθητές στο Φράιμαν κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, επειδή το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμα υπογράψει το νέο συμβόλαιο ενοικίασης με τον ιδιοκτήτη. Έχουμε ζητήσει ενημέρωση, ωστόσο ότι ακούτε, ακούμε και εμείς. Βέβαια, θα μας πουν πάλι για δικαιολογία, ότι μεσολάβησαν και οι γιορτές.

Έχετε δώσει έναν μεγάλο αγώνα εδώ στην περιοχή για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η ειλικρινής σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα τα τελευταία χρόνια, αφού μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, μας επιτρέπει να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας πούμε καθαρά:

Έχει έρθει η ώρα του απολογισμού, πρέπει «να κάνουμε ταμείο». Το Μόναχο είχε 5 Ελληνικά Δημοτικά Σχολεία, τώρα έχει 3, με κίνδυνο να μείνουν 2. Είχε 3 Γυμνάσια, τώρα είναι 2 με τον κίνδυνο να μείνει μόνο 1. Υπήρχαν 2 Λύκεια, τώρα είναι μόνο 1 και δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμα. Το Δημοτικό Σχολείο στο Νταχάου έκλεισε.

Και όλα αυτά, ενώ ζουν στο Μόναχο, περίπου 30.000 Έλληνες, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τους «νεομετανάστες» της τελευταίας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες οικογένειες να κάνουν αιτήσεις για να πάνε τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, η πρόσβαση όμως στο αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, αυτό της Παιδείας, δυσκολεύει, γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα.

Καταναλώνετε κάθε μέρα χρήματα και χρόνο για να πάτε τα παιδιά σας στα ελάχιστα εναπομείναντα σχολεία. Κούφιες αποδείχθηκαν ακόμα και οι υποσχέσεις για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών από τις περιοχές τους στον κάθε νέο χώρο στέγασης. Ούτε τα επιμίσθια στους εκπαιδευτικούς δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου –μία δίκαιη και λογική απαίτησή σας- που θα γινόταν τάχα ανέγερσή του για να στεγάζει τα παιδιά σας, από ότι φαίνεται χάθηκε οριστικά, αφού από το 2016 ο χώρος έχει επανέλθει στην κατοχή του Δήμου. Και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ τότε, που -στις επανειλημμένες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή- δήλωνε ότι το σχολείο θα γίνει, όλα αυτά αποδείχθηκαν ψέματα.

Φανταστείτε να μην «αναβάθμιζαν» και «να μην κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για ποιότητα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση», όπως λένε κάθε χρόνο οι κυβερνώντες στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ το 2016, ψήφισε νόμο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού που όχι μόνο διατήρησε, αλλά και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη δράση ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων, της Εκκλησίας, διαφόρων ΜΚΟ, παραχωρώντας τους ακόμα και το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικού σχολείου. Φυσικά, δεν παραλείφθηκε στον ίδιο νόμο, ούτε η πρόβλεψη για την κατάργηση ή τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, όπως και η εξ αποστάσεως διδασκαλία, στη γνωστή προσπάθεια των κυβερνήσεων για «εξοικονόμηση πόρων».

Ακολούθησε, το 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε και έβαλε τη δική της σφραγίδα σε αυτό το αντιεκπαιδευτικό έργο. Ο νόμος της εισήγαγε απαράδεκτα κριτήρια αναγνώρισης για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία έχουν μετατραπεί (ή τείνουν ολοένα και περισσότερο να μετατρέπονται) τα παροικιακά σχολεία. Και πολύ γρήγορα αποδείχτηκε, ότι με βάση και την υπάρχουσα κατάσταση, το όριο, αυτό, των 40 παιδιών που τέθηκε και ισχύει, μαζί με τις 20 διδακτικές ώρες, δεν είναι παρά ένας κόφτης, ο οποίος, αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνει είναι να αποκλείει παιδιά Ελλήνων μεταναστών ακόμα και σε ολόκληρες χώρες.

Με βάση το νόμο της ΝΔ, δεν θεωρούνται, επίσης, δεδομένα ούτε τα βιβλία ούτε το εκπαιδευτικό υλικό, για την ελληνόγλωση εκπαίδευση του εξωτερικού, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι μαθητές να αρκούνται σε ψηφιακό υλικό, να μη διασφαλίζεται καν ότι όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται στη βάση ενός συγκεκριμένου και επιστημονικά καταρτισμένου προγράμματος, το περιεχόμενο διδασκαλίας τελικά, να επαφίεται στην πρωτοβουλία αυτού που διδάσκει.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, είναι φανερό. Συνεχίστε τον αγώνα σας, διεκδικητικά, ανυποχώρητα, με όποια μορφή πάλης εσείς επιλέγετε κάθε φορά και τιμωρήστε τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ.

Αυτό τον αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε μαζί. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τον συντονισμό των φορέων του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος σε όλη τη Γερμανία, ώστε να εκφραστεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει το θέμα γνωστό όσο γίνεται στην Ελλάδα. Και σας καλούμε, ενώ δίνετε αυτόν τον αγώνα να γνωρίσετε καλύτερα τη συνολική πρόταση του Κόμματος για την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων στο εξωτερικό.

Έχετε επίσης την ευκαιρία, αυτές τις μέρες που παραλαμβάνετε τους φακέλους για την επιστολική ψήφο, όσοι εγγραφήκατε στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, αφού αυτή είναι η μόνη δυνατότητα που έχετε για να ψηφίσετε από εδώ, κι αυτό έγινε, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία αρνήθηκε να υλοποιήσει την πρόταση του ΚΚΕ για περισσότερα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

Κι ας αφήσει αυτά που ξέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι κόμματα που διαφώνησαν με την επιστολική ψήφο, τώρα την διαφημίζουν. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και όλοι όσοι σκέφτονται να το ψηφίσουν θα το κάνουν, έχοντας βέβαια τα μάτια τους ανοιχτά. Γιατί έχουν την ευκαιρία να στείλουν το σωστό μήνυμα, αυτό που θα τους πονέσει. Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 το ΚΚΕ ήταν δεύτερο στα εκλογικά τμήματα του Μονάχου.

Κι εμείς απευθυνόμενοι σε όλους τους Έλληνες κι εδώ στη Γερμανία σας λέμε: Κάντε τώρα το βήμα, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα, στη Γερμανία και συνολικά στο εξωτερικό. Αυτή είναι και η μόνη αντισυστημική ψήφος και δεν πρέπει η ψήφος σας να σκορπίσει δεξιά κι αριστερά, ούτε να εγκλωβιστεί σε βολικά ακροδεξιά μορφώματα.

Οι Έλληνες της Γερμανίας έχετε έναν παραπάνω λόγο να ψηφίσετε το ΚΚΕ, γιατί έχει στο ευρωψηφοδέλτιό του έναν δικό σας άνθρωπο, τον Παναγιώτη Αλωπούδη, εκλεγμένο συνδικαλιστή από τον χώρο της Υγείας, που ξέρει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και είναι πάντα μπροστά, σε κάθε αγώνα.

Άλλωστε, εδώ στη Γερμανία, όπου έγιναν οι περισσότερες εγγραφές για την επιστολική ψήφο από το εξωτερικό, τα άλλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας εμμέσως και την ανυπαρξία τους στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, ( ή μάλλον, θα λέγαμε καλύτερα, την ενοχή τους για όσα σας έχουν κάνει) δε θα έχουν κάποιον υποψήφιο ευρωβουλευτή. Ενώ, τα ακροδεξιά μορφώματα που τώρα ζητάνε την ψήφο σας είναι γνωστά για τις σχέσεις τους με τα διάφορα εγχώρια «λόμπι» τα οποία στηρίζουν άλλωστε και προωθούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν, σε ευρωκοινοβούλιο και ελληνική βουλή.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, συνολικά, μπορείτε και πρέπει να δώσετε αποφασιστική απάντηση τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στα άλλα αστικά κόμματα, που σας αντιμετωπίζουν διαχρονικά ως “κουκιά” και όχι ως εργαζόμενους μετανάστες και γι΄ αυτό στις ανάγκες σας, σε ό,τι αφορά τη σχέση σας με το ελληνικό κράτος, σας γυρνούν την πλάτη.

Δίνοντας απάντηση και στην σκοτεινή υπόθεση με τα προσωπικά σας δεδομένα, που έγιναν φέιγ βολάν,για να αξιοποιηθούν από το κυβερνών κόμμα, όπως φάνηκε και με την υπόθεση των e mail που δόθηκαν στην ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Από την επαφή μας με συμπατριώτες μας εδώ στη Γερμανία, γνωρίζουμε ότι αρκετοί Έλληνες, αλλά και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων που ζουν στη Γερμανία, ανησυχούν για την άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Άλλωστε και από τα ντόπια ΜΜΕ παρουσιάζεται ως το κύριο διακύβευμα των Ευρωεκλογών το ποσοστό που θα πάρει τελικά το εθνικιστικό – ακροδεξιό κόμμα, που ενσωματώνει αναμφίβολα και ανοιχτά φασιστικά στοιχεία, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Υπάρχουν και Έλληνες μετανάστες που ίσως σκέφτονται ότι ψηφίζοντας κάποιο γερμανικό κόμμα στις ευρωεκλογές, μπορούν να ανακόψουν την άνοδο της AfD.

Θέλουμε με ειλικρίνεια να σας πούμε: Το κάθε αστικό κράτος και οι νόμοι του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τον φασισμό, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρονται με το “γάντι”, όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ, που “ξεπλένει” συστηματικά τον φασισμό, αλλά και όσοι “κλείνουν το μάτι” σε ψηφοφόρους των φασιστικών μορφωμάτων.

Τέτοια πείρα υπάρχει δυστυχώς και στην Ελλάδα, διαχρονικά αλλά και με την πρόσφατη προκλητική δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση του αρχιναζιστή Μιχαλολιάκου, κάτι που αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά για τον λαό.

Υπάρχει όμως τέτοια πείρα και στη Γερμανία, όπου αποδεικνύεται, ότι πραγματικοί αντίπαλοι της ακροδεξιάς δεν είναι όσοι υπερασπίζονται την ΕΕ του αντικομμουνισμού και των ακροδεξιών κυβερνήσεων, όσοι κυβερνούν ή συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά, όσοι «κλείνουν τα μάτια» στην κατασκευασμένη, ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που ταυτίζει τον φασισμό με αυτόν που τον συνέτριψε, τον κομμουνισμό.

Δεν είναι το SPD πχ αντίπαλος της ακροδεξιάς, που ταυτίζει με αυτή όσους διεκδικούν μέτρα ανακούφισης από τον πληθωρισμό, που στήνει αποπροσανατολιστικά διλήμματα για να εγκλωβίσει τη σκέψη των εργαζομένων όπως: AfD – αντιAfD, δημοκρατία – εξτρεμισμός/ριζοσπαστισμός, πρόοδος – συντήρηση. Που ψήφισε νόμο για την «επαναμετανάστευση», δίνοντας το δικαίωμα στην αστυνομία να μπουκάρει σε σπίτια και δομές και να ψάχνει για τους «μη δικαιούχους» ασύλου.

Μήπως, δεν είναι το SPD των απαγορεύσεων των συγκεντρώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, των απαγορεύσεων συγκεντρώσεων σε σοβιετικά αντιφασιστικά μνημεία; Τι σόι αντιφασισμός είναι αυτός; Συνολικά σε 10 κράτη-μέλη της ΕΕ απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, σε 15 κράτη-μέλη απαγορεύεται η απεργία και οι διαδηλώσεις, η επίσημη πολιτική της ΕΕ είναι ο αντικομμουνισμός. Μην πέσετε στην παγίδα τους τώρα που σηκώνουν τάχα την ψευδεπίγραφη «αντιφασιστική τους παντιέρα».

Πραγματικός αντίπαλος είναι το ΚΚΕ που παλεύει ενάντια στο σύστημα που γεννά την ακροδεξιά και τον φασισμό και αυτό έχει αποδειχθεί και ιστορικά. Το λέμε αυτό και σήμερα, 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών την έχουν ονομάσει «μέρα της Ευρώπης», εδώ, στα εδάφη όπου -τέτοια μέρα πριν 79 χρόνια- γράφτηκε ιστορία, με την άνευ όρων παράδοση της χιτλερικής Γερμανίας, τη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

Στη Γερμανία, όπου ύστερα από χρόνια σκληρής πάλης των λαών και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης –με τα Κομμουνιστικά Κόμματα μπροστάρηδες- καρφώθηκε στο Ράιχσταγκ η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο της ΕΣΣΔ, της επανάστασης, της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού.

Η κόκκινη σημαία που κυμάτισε και σήμερα, υψωμένη από μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, παρά τις κατάπτυστες απαγορεύσεις, για ακόμη μια φορά, στο σοβιετικό μνημείο στο Τρέπτοουερ Παρκ στο Βερολίνο, όπου είναι θαμμένοι πάνω από 7.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού. Τιμώντας έτσι τα πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς της ΕΣΣΔ που συνέτριψαν το 25% του συνόλου των στρατευμάτων του φασιστικού Άξονα στο ανατολικό μέτωπο, που απέδειξαν ότι ο σοσιαλισμός όχι μόνο δεν εξισώνεται με τον φασισμό – ναζισμό, αλλά είναι ιστορικά και φυσικά και σήμερα, ο θανάσιμος εχθρός του.

Η κόκκινη σημαία κυμάτισε ξανά πριν λίγες ώρες στο Πρώην Ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου βρεθήκαμε, τιμώντας τους πάνω από 200 χιλιάδες κρατούμενους του, κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, Εβραίους και Τσιγγάνους.

Ανάμεσα τους, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο εξόντωσης και καταναγκαστικής εργασίας, ήταν και ο τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σύντροφος Νίκος Ζαχαριάδης, που με τη συνειδητή του στάση, την κομμουνιστική στράτευση, την πίστη στα ιδανικά μας, κράτησε την κόκκινη σημαία ψηλά, παρά τις αντιξοότητες, τις απάνθρωπες συνθήκες. Γιατί, όπως σε όλη του την πορεία του, έτσι και ως δεσμώτης του Νταχάου από το 1941 ως το 1945, επιβεβαίωσε τον τίτλο του κομμουνιστή ηγέτη, του αλύγιστου επαναστάτη, του γεννήματος της ταξικής πάλης και του Κόμματός μας.

Δηλαδή εξακολουθείς να είσαι κομμουνιστής;” τον ρώτησε ο ανακριτής της Γκεστάπο κατά τη μεταφορά του στο Νταχάου. “Δεν υπάρχει αμφιβολία.” απαντά ο Ζαχαριάδης. Λέει ο ανακριτής: “Αν σ’ αφήσουμε ελεύθερο θα εξακολουθήσεις τη δράση σου ενάντια στον εθνικοσοσιαλισμό;” Απάντηση: “Εννοείται”.

Αυτήν την κόκκινη σημαία, που είναι βαμμένη με το αίμα των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής και τόσων άλλων μαρτυρικών τόπων της πατρίδας μας, των μαχητών του ΕΛΑΣ, από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και του Τέλμαν στο Μπούχενβαλντ, των παρτιζάνων σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, την κρατάμε ψηλά. Και γεμίζουμε χαρά, όταν κάτω από την ίδια σημαία παλεύουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης και όλου του κόσμου που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη μήτρα του φασισμού, το καπιταλιστικό σύστημα.

Έτσι τιμάμε εμείς τα δεκάδες εκατομμύρια νεκρών σε όλο τον κόσμο που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη για το τσάκισμα του ναζισμού, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο. Και συνεχίζουμε τον αγώνα σήμερα που οι καιροί σκοτεινιάζουν επικίνδυνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου.

Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ λοιπόν! Και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ των πολέμων, των λόμπι, της εκμετάλλευσης αλλά και εκεί που τελικά ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα. Πάμε λοιπόν να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα αντίστασης, ελπίδας, αντεπίθεσης!

Πάμε να σηκώσουμε το Κόμμα μας ψηλά σε Ελλάδα και Εξωτερικό.



ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDANEWS.GR ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Παρακαλούμε, διαβάστε την Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων πριν σχολιάσετε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

admin

Recent Posts

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ

Σας προσκαλώ σε δημόσια τακτική συνεδρίαση  που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος…

1 ώρα ago

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 21 Μάη για τους 45 εργαζόμενους μέσω εργολαβίας στη ΛΑΡΚΟ

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 21 Μάη τα Σωματεία Εργαζομένων της…

1 ημέρα ago

Που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο διακοπές ρεύματος

Προγραμματισμένες  διακοπές ρέματος , λόγω εκτέλεσης εργασιών  σε δίκτυα γραμμών μέση και  χαμηλής τάσης  θα…

3 ημέρες ago

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ

Προκειμένου για τη συνέχιση του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ, ΑΧΙΝΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΡΑΧΩΝ,…

1 εβδομάδα ago

Τραγούδια …και παρατράγουδα

Τραγούδια… «Η μουσική ενώνει» είναι το σύνθημα της Γιουροβίζιον, αλλά προϋπόθεση για να συμβεί αυτό,…

1 εβδομάδα ago