Web Analytics Made Easy - Statcounter
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ

Πλήθος κόσμου, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ από όλη τη χώρα, αλλά και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έδωσαν και φέτος μαζικό και βροντερό «παρών» στην εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, που διοργάνωσαν η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στον ιστορικό τόπο, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς, Μαρία Λαμπρινού και Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, γραμματέας του ΣΠ Αν Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ κ.ά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Τούλα Μητσεα, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα και το ιστορικό πλαίσιο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου.

 

«Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, 81 χρόνια πριν, τη νύχτα της 25ης του Νοέμβρη του 1942, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην Ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης, ενάντια σε ένα εχθρό που φάνταζε ανίκητος. Η αξία του ήταν μεγάλη για τον αγώνα του λαού μας κατά της τριπλής Κατοχής, γιατί εξύψωσε το ηθικό των απλών ανθρώπων και το γόητρο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ», ανέφερε η Τούλα Μητσεα .
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

«Ήταν μια λαϊκό-επαναστατική πράξη -πρόσθεσε- που φούντωσε το αντάρτικο στη χώρα μας, τη φλόγα της Αντίστασης. Στερέωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού μας την πεποίθηση πως κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος, πως η δύναμη του λαού είναι ανεξάντλητη και γίνεται νικηφόρα με την οργάνωση του αγώνα για το δίκιο του. Φώτισε το δρόμο λαϊκών δυνάμεων για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και να γράψουν τις πιο λαμπρές σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης, τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης και της λαϊκής Απελευθέρωσης».

 

Αναφερόμενη στο «σήμερα», η πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, επισήμανε ότι «η αστική τάξη, με τις κυβερνήσεις της και τα κόμματά της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και με τα ακροδεξιά κόμματα, έχει μετατρέψει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού, σε πεδίο υλοποίησης των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, ερχόμενη σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, με το λαό που ξεσηκώνεται σε κάθε μεριά της χώρας για την απεμπλοκή της από τους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να δικαιωθεί ο Παλαιστινιακός λαός, να απελευθερωθεί από την 75χρονη Ισραηλινή Κατοχή, να αποκτήσει πατρίδα» και τόνισε ότι: «Η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα στο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού, με την ελληνική κυβέρνηση που στέλνει τεράστιες ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο, ως στρατιωτική ενίσχυση του κράτους του Ισραήλ, του κράτους δολοφόνου».

 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Βασίλη Γεωργίου, γραμματέα του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, ο οποίος στάθηκε στην παρακαταθήκη που αφήνουν στη νέα γενιά οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού, όπως η ΕΑΜική Αντίσταση και η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
«Ο λαός έχει τη δύναμη να νικήσει»
Το αγωνιστικό μήνυμα που εκπέμπει Γοργοπόταμος και ο αγώνας του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, ότι «ο λαός έχει τη δύναμη να νικήσει», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

«Η ανατίναξη της γέφυρας από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, Άρη Βελουχιώτη, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού. (…) Πάνω απ’ όλα απέδειξε πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος. Πως ο λαός έχει τη δύναμη να νικήσει, να επιβάλει το δίκιο του αρκεί να οργανωθεί, να αγωνιστεί να συγκρουστεί με τον αντίπαλο.

 

Καθοδηγητικός νους και ψυχή του αγώνα στη φασιστική κατοχή, ήταν το Κόμμα μας, το κόμμα της εργατικής τάξης το τιμημένο ΚΚΕ. Το Κόμμα που σάλπισε από την πρώτη στιγμή τη φωνή της αντίστασης και μπήκε το ίδιο μπροστά, όταν “όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”, για να οργανωθεί η πάλη για την απελευθέρωση», ανέφερε.
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Συνεχίζοντας εξέφρασε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον «σεβασμό της για τις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, καθώς και των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν σκληρές μάχες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» και τόνισε:

 

«Ο Γοργοπόταμος δεν ήταν μια στιγμή “εθνικής ενότητας”, δεν είναι ένα σύμβολο “εθνικής ομοψυχίας” πολύ απλά γιατί τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει. Το σχέδιο για την ανατίναξη της γέφυρας ήταν πραγματι των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που επιδίωξαν στην αρχή να το υλοποιήσουν με τη βοήθεια του Ζέρβα και του ΕΔΕΣ, ωστόσο διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και έτσι αναγκάστηκαν, υποχρεώθηκαν να στραφούν προς τον Άρη και τον ΕΛΑΣ(…)

 

Άρα λοιπόν ο Γοργοπόταμος είναι μια στιγμή που όχι μόνο δεν καταργεί την ταξική συγκρουση στην κοινωνία μας αλλά την επιβεβαιώνει. Χωρίς το λαϊκό στρατό δεν μπορούσε καμιά πράξη αντίστασης να γίνει στη χώρα. Αυτό το καταλάβαιναν ακόμα και αυτοί που πολέμησαν το λαϊκό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, τον ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ μέχρι θανάτου όπως οι αστοί τύπου Ζέρβα και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές».

 

«Αντλούμε πολύτιμα και χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα και το αύριο»

 

Αναφερόμενος στην κατάσταση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνει σήμερα η εργατική τάξη και ο λαός ο Κύριλλος Παπασταύρου τόνισε:
«Σήμερα η εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας βιώνουν με πολύμορφο και πολλές φορές τραγικό τρόπο όπως βλέπουμε σε μια σειρά φυσικές – αφύσικες καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, στο έγκλημα στα Τέμπη, την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, τα ξεπερασμένα πια όρια ενός κοινωνικο- οικονομικού συστήματος που λειτουργεί με αποκλειστικό σκοπό τη διαιώνιση και την υπεράσπιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων κερδών που αποτελούν κλεμμένο κόπο, κλεμμένη δουλειά του εργαζόμενου λαού.

 

Ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που εμποδίζει μια σειρά επιτεύγματα των επιστημών και της τεχνολογίας να αξιοποιηθούν με σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών -λαϊκών αναγκών. Ενός συστήματος που η ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων κρέμεται από τις διακυμάνσεις της καπιταλιστικής οικονομίας άλλοτε με τη μεγάλη ανεργία σε περιόδους κρίσης άλλοτε με την τεράστια ακρίβεια σε συνθήκες ανάπτυξης. Και πάντα οι εργαζόμενοι να έχουν απώλειες σε εισόδημα, σε δικαιώματα, να ζούν οι νεότερες γενιές σχετικά σε πιο δυσμενείς συνθήκες απ’ ό,τι οι παλιότερες, να αναγκάζονται να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για να μπορούν να κερδίζουν τα στοιχειώδη.
Ένα σύστημα που γεννά αναπόφευκτα των ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έναν άδικο πόλεμο για το μοίρασμα αγορών, εδαφών σφαίρες επιρροής».

Επισήμανε την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τους κινδύνους και τις συνέπειες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, ενώ αναφερόμενος στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, σημείωσε:

 

«Ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, EE σε βάρος των Παλαιστινίων που εχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μεταξύ των οποίων και χιλιάδων παιδιών. Είναι ένας πόλεμος που έχει ως στόχο να κάμψει την αντίσταση του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που συναντά την αλληλεγγύη του λαού μας όπως και των λαών όλου του κόσμου. Έχει ως στόχο τη γενοκτονία για να θάψει μια για πάντα το δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος τη δικιά τους πατρίδα».

 

Αναφερόμενος στον ρόλο των ελληνικών αστικών κομμάτων ο Κύριλλος Παπασταύρου σημείωσε:

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι μεταμορφώσεις του, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα που σηκώνουν τη σημαία της στήριξης του Ισραήλ ας μην παριστάνουν τα περιστέρια της ειρήνης. Οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, έχουν τη σφραγίδα και την υπογραφή όλων τους.

 

Αυτό που ζούμε είναι η ωμή καπιταλιστική βαρβαρότητα που για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς διεξάγεται σφοδρός αυταγωνισμός με θύματα τους λαούς. Όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, στηρίζουν τους στόχους του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση του ρόλου του και βέβαια των κερδών του. Από αυτή την επιλογή, που δεν είναι βέβαια καινούρια, έχει αποδειχτεί στην πράξη, ότι ποτέ δε στηρίχτηκαν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κανενός λαού της περιοχής, ούτε εξασφαλίστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας από τις επιθετικές βλέψεις της αστικής τάξης της Τουρκίας. Κανένας άνεμος ασφάλειας και ειρήνης δεν φύσηξε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

 

Την ίδια στιγμή που μας μιλάνε για κυριαρχικά δικαιώματα παζαρεύουν μέσα σε ΝΑΤΟικό πλαίσιο για σενάρια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και ετοιμάζονται να “θάψουν” το Κυπριακό.
Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του, τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού στα αστικά κόμματα και στην αστική τάξη.

 

Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις, να πάψει ο λαός να πληρώνει τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, να γυρίσουν ελληνικές στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων».

 

«Να δυναμώσει η πεποίθηση ότι υπάρχει άλλη διέξοδος»

 

Συνεχίζοντας, ο Κύριλλος Παπασταύρου επισήμανε ότι «ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν φτιασιδώνεται, αλλά διαρκώς προκαλεί νέες κρίσεις και πολέμους, από τις οποίες τραβούν τα πάνδεινα οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο».
Τόνισε ότι παράλληλα: «Έχουν διαψευστεί με τραγικό τρόπο οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση στο έδαφος του συστήματος, μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την καπιταλιστική οικονομία, θα είναι όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου αλλά που θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού».
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι καιρός εργαζόμενοι, άνθρωποι του λαού, παλιοί και νέοι αγωνιστές, όσοι έχουν ιστορικούς δεσμούς με τις παραδόσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος που πίστεψαν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με κυβερνητικές εναλλαγές, ότι με μια ψήφο μπορούν να ανατρέψουν ό,τι βασανίζει τη ζωή τους να μην απογοητευτούν από τις εξελίξεις να μη διαλέξουν το δρόμο της παραίτησης και της αποστράτευσης. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο καπιταλισμός. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε συνολικά το σύστημα, να το ανατρέψουμε, να ανατρέψουμε την εξουσία και την οικονομία του. Αυτό είναι το συμπέρασμα των εξελίξεων.

 

Η ελπίδα λοιπόν βρίσκεται εδώ στον δρόμο της ανατροπής και της σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα. Η διέξοδος είναι να βαδίσουμε τον δρόμο της ανατροπής του. Σε αυτόν τον δρόμο μπορούν οι σημερινές μάχες να σημειώνουν νίκες, να δυναμώνουν οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες, οι απεργίες τα μπλόκα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, οι αγώνες της νεολαίας να μπορούν να χαλάνε αντιλαϊκά σχέδια, να βάζουν εμπόδια, να συγκεντρώνουν δυνάμεις και για τις αυριανές μάχες, να γίνονται βήματα σε αλλαγές συσχετισμών, να δυσκολεύουν κυβερνήσεις.

 

Σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να δυναμώνει η πεποίθηση ότι υπάρχει άλλη διέξοδος, να δυναμώνει η αντίληψη για την ανάγκη συνολικής ανατροπής του συστήματα να δυναμώνει η προοπτική του πραγματικού μέλλοντος του σοσιαλισμού- κομμουνισμού.

Αυτος είναι ο δρόμος για τον οποίον παλεύει το ΚΚΕ και που χρειάζεται τη συμπόρευση χιλιάδων εργατικών λαϊκών ανθρώπων για να γίνει πράξη. Η ενίσχυση του Κόμματός μας στις πρόσφατες εκλογικές μάχες είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι μπορεί να δυναμώσει ευρύτερα στη κοινωνία, ένα ριζοσπαστικό ρεύμα αμφισβήτησης που όχι μόνο δεν θα μπαίνει στο χέρι του συστήματος και των κομμάτων του, αλλά θα παίρνει και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά».

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Κύριλλο Παπασταύρου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, Γραμματέα της Οργάνωσης Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας της ΚΝΕ και την Τούλα Μητσεα, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Επίσης στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ενώ σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Επίσης έγινε απαγγελία του ποιήματος του Βασίλη Φυτσιλή, «Ο Γοργοπόταμος» από την Κατερίνα Τσέλιου, στέλεχος του ΚΚΕ.
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Loading  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDANEWS.GR ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Παρακαλούμε, διαβάστε την Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων πριν σχολιάσετε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Από admin