Web Analytics Made Easy - Statcounter
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

Κατάθεση ερώτησης για τη πολύπαθη βιομηχανία και τα δικαιώματα των εργαζομένων της.

Την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας.

Και οι 21 βουλευτές με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, Δημήτρη Κουτσούμπα, ζητούν ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστεί η λειτουργία της με παράλληλη ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Στις 4 Οκτωβρίου 2023 οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, με κύριο αίτημα της κινητοποίησής τους “Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια – μηχανές βάλτε τα μπροστά”.

Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συναντήθηκαν με υπηρεσιακό κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών και έθεσε το εξής αίτημα στο Υπουργείο:

“Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και των εργαζομένων των εργολαβιών, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε:

– Με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και του νέου ιδιοκτήτη.

– Να υπάρξει υλοποίηση σχεδίου συντήρησης – προετοιμασίας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

– Παίρνοντας υπόψη τα στοιχεία που προσκομίζουν οι εργαζόμενοι, να συσταθεί επιτροπή η οποία να εξετάσει εάν οι περικοπές στους μισθούς ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4664/2020 και εάν ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα του νόμου, να επιστρέψει η διαφορά στους εργαζόμενους”.

Η απάντηση του υπηρεσιακού κλιμακίου της κυβέρνησης ήταν: “Μέσα σε ένα μήνα, θα σας ενημερώσουμε”.

Παρά την επιδίωξη των σωματείων να ενημερωθούν, ο μήνας που είχατε δεσμευτεί, έγινε δίμηνο, αλλά ακόμα δεν έχετε δώσει απάντηση. Βρισκόμαστε σχεδόν 20 ημέρες πριν τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στους εργαζόμενους στις εργολαβίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και ο Ειδικός Διαχειριστής δηλώνει ότι “δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση από την Κυβέρνηση και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της για το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων”.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2023 απολύονται οι 60 περίπου εργαζόμενοι των εργολαβιών και στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς. Οι επιπτώσεις σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι τραγικές και αλυσιδωτές στις ευρύτερες περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Η αντιδικία μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, που ενδιαφέρονται για τη ΛΑΡΚΟ, εκδικάζεται, εκτός αναβολής, στις 12 Δεκεμβρίου 2023 και επομένως δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθεί απόφαση. Άρα το αν ο διαγωνισμός μπει σε νέα φάση ή όχι και πότε θα μεταβιβαστεί τελικά η ΛΑΡΚΟ είναι άγνωστο.

Παράλληλα, η παραγωγή έχει σταματήσει από τον Αύγουστο του 2022 και δεν προχωράει καμιά εργασία συντήρησης και προετοιμασία για την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Σας θυμίζουμε ότι η θέση πως “η ΛΑΡΚΟ θα μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη εν λειτουργία”, είναι κυβερνητική θέση.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πολλές φορές τις θέσεις του και τις γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε και τις προτάσεις των εργαζομένων που σας έχουν κοινοποιηθεί πολλές φορές.

Έχετε την ελάχιστη υποχρέωση να μιλήσετε καθαρά στους εργαζόμενους και να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Κλείνουν 4 χρόνια αγωνίας και απαιτούν τα αυτονόητα. Να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, να επιστρέψουν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη δυσβάσταχτη ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, στα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική σας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα:

– Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και των εργαζομένων των εργολαβιών, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε:

– Με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη.

– Να υπάρξει υλοποίηση σχεδίου συντήρησης – προετοιμασίας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

– Παίρνοντας υπόψη τα στοιχεία που προσκομίζουν οι εργαζόμενοι, να συσταθεί επιτροπή, η οποία να εξετάσει εάν οι περικοπές στους μισθούς ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4664/2020 και εάν ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα του νόμου, να επιστρέψει η διαφορά στους εργαζόμενους. Σε αυτή τη βάση και ενόψει εορτών να τους καταβληθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα».

 

Loading  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDANEWS.GR ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Παρακαλούμε, διαβάστε την Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων πριν σχολιάσετε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Από admin