Web Analytics Made Easy - Statcounter
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα…

Ανησυχία φαίνεται να έχει πιάσει την κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της, αλλά και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. μπροστά στις μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, τις δεκάδες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, Ενώσεων Γονέων, αλλά και σωματείων από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αναρωτιούνται στα κανάλια: Μα τι ζητάνε επιτέλους οι φοιτητές, σύγχρονη δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση που να οδηγεί σε πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα;

Διατυμπανίζουν ότι είμαστε πίσω: Ότι δεν έχουμε καταλάβει πόσα καλά θα επιφέρει το άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη δημόσια εκπαίδευση.

Αποκρύπτουν βέβαια ότι η «απελευθέρωση» της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει ώστε μόνο οκτώ χώρες στην Ε.Ε. να έχουν μείνει χωρίς καθόλου δίδακτρα στη δημόσια προπτυχιακή εκπαίδευση.

Και ανάμεσα σε αυτές- δυστυχώς για αυτούς- είναι η Ελλάδα…

Η Βρετανία, για παράδειγμα, μέσα σε λίγα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έφτασε στο σημείο, ώστε όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές να πληρώνουν κατά μέσο όρο 10.218 ευρώ  το χρόνο.

Από κοντά η Ιρλανδία, που το 60% των φοιτητών πληρώνουν δίδακτρα τα οποία ονομάζουν εισφορά του φοιτητή και ανέρχονται στα 3.000 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Άρα η «αναβάθμιση» που θα έρθει για τα δημόσια πανεπιστήμια σημαίνει να αρχίσουν και λειτουργούν ακόμα περισσότερο σαν τα ιδιωτικά, να γίνουν ακόμα πιο ακριβά για τη λαϊκή οικογένεια.  

Όλες οι κυβερνήσεις φυσικά έχουν βάλει το χεράκι τους ώστε οι γονείς να βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και για τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Ø  Από το 2009 έως το 2020 μείωσαν το εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας κατά 7.904 θέσεις εργασίας.

Ø  Την 13ετία 2008-2021 μείωσαν τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια κατά 6,1 δισ. ευρώ.

Φυσικά, ακόμα και αυτό το κόστος των σπουδών σήμερα δεν συγκρίνεται με τα ποσά που τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ζητάνε με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιατρική της Κύπρου με συνολικό κόστος 120.000 ευρώ ή το Κολούμπια που λένε ότι έρχεται και στην Ελλάδα με ενδεικτικό κόστος 90.000 ευρώ.

Διακαώς, λοιπόν, επιθυμούν η επιλογή και  το κόστος σπουδών να γίνει ατομική υπόθεση. Να έρθει η ώρα των φοιτητικών δανείων και των υποτροφιών για τους φοιτητές!  Να έρθει η πραγματική «αριστεία» όπως τις ΗΠΑ που πλέον το 54% των αποφοίτων των πανεπιστημίων του 2021 έχει συνάψει ένα μέσο δάνειο έως 29.000 δολάρια και το συνολικό ύψος των δανείων έχει φτάσει στο 1,77 τρις. Με αποτέλεσμα  15 εκατομμύρια εργαζόμενοι να έχουν ήδη κοκκινίσει τα δάνεια τους ή και να αδυνατούν να τα πληρώσουν. «Ίσως κάποιοι χρειαστεί να μείνουν και στο φορτηγάκι τους προκειμένου να πληρώσουν το δάνειο» ανάφερε και εκπρόσωπος τράπεζας σε δανειολήπτη.

Για αυτό, φυσικά, η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της ενοχλείται που μεγάλο μέρος της κοινωνίας τολμά να θεωρεί ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι δικαίωμα για όλους και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα! Ότι τολμά να παλεύει το πτυχίο να εξασφαλίζει ολοκληρωμένη γνώση και δουλειά με δικαιώματα!

Ενοχλούνται  που οι φοιτητές ακόμα επιμένουν να αγωνίζονται για σύγχρονες, δωρεάν φοιτητικές εστίες, που εμποδίζουν να μπουν δίδακτρα στα προπτυχιακά, που διεκδικούν πτυχία και όχι μονάδες δεξιοτήτων, που οι εκπαιδευτικοί ζητάνε ολιγάριθμα τμήματα και ενισχυτική διδασκαλία για τους μαθητές τους.

Αυτοί είναι στην πραγματικότητα οι «αναχρονισμοί», το φάντασμα που θέλουν να διώξουν!

Πίσω από μεγάλα λόγια, λοιπόν, κρύβουν, ότι το νομοσχέδιο αυτό το φτιάχνουν γιατί μυρίζονται μεγάλα κέρδη από το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα του λαού, ότι «ονειρεύονται» ένα πανεπιστήμιο με τους φοιτητές χρεωμένους, υποταγμένους, επιστήμονες που δεν θα αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας.

Μονόδρομος λοιπόν ο αγώνας όλων μας να εμποδίσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν, να παλέψουμε για το σύγχρονο και το αναγκαίο και όχι το παρωχημένο και σκουριασμένο.

Τώρα είναι η ώρα ο αγώνας να δυναμώσει και να κλιμακωθεί για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο!

Αθήνα, 19-1-2024

Loading  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ STILIDANEWS.GR ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Παρακαλούμε, διαβάστε την Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων πριν σχολιάσετε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Από admin